aktuality

Novým generálním ředitelem Lesů ČR se stane Dalibor Šafařík

Novým generálním ředitelem Lesů ČR bude Dalibor Šafařík
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Přizpůsobení lesů změně klimatu tak, aby byly v budoucnu stabilní a odolné proti kalamitám škůdců při zachování environmentální, ekonomické i sociální funkce lesa. Úkol, který stojí před novým generální ředitelem státního podniku Lesy ČR, jímž se stane Dalibor Šafařík. Je vítězem výběrového řízení, v němž se o pozici generálního ředitele ucházelo celkem 21 kandidátů.

„Pan Šafařík splnil velmi přísné požadavky kladené na pozici generálního ředitele Lesů ČR. Státní podnik v něm získá člověka, který má nejen velké manažerské zkušenosti z různých úrovní řízení, ale má i obrovský přesah do akademické sféry, protože již téměř 15 let působí na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Chceme, aby se v našich lesích více aplikovaly nejnovější vědecké poznatky, a k tomu má Dalibor Šafařík veškeré předpoklady,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Dalibor Šafařík uspěl ve výběrovém řízení nejen díky svým manažerským a odborným dovednostem, které prokázal ve všech kolech náročného výběru, ale také díky své koncepci dalšího rozvoje státního podniku.

„Jsem přesvědčený, že stabilita se skrývá v rozmanitosti. S touto vizí chci státní podnik v dalších letech vést. Nejde přitom jen o rozmanitost v druhové skladbě lesa, ale třeba i způsobu zalesňování, kdy je důležité dát větší prostor přirozené obnově lesa. Větší důraz chci klást také na ochranu lesní půdy, zadržování vody v lese, nebo na budování větrolamů, které z naší krajiny v posledních dekádách téměř zmizely,“ uvedl Dalibor Šafařík.

Rozmanitost chce uplatňovat i při zadávání lesnických zakázek nebo nastavení různých prodejních kanálů dřevní hmoty. „Důležité také je, aby podnik disponoval dostatečným a předvídatelným objemem vlastních výrobních kapacit a dříví obchodoval z části ve vlastní režii. Jen tak budeme schopní dostatečně pružně reagovat na náhlé změny na trhu. V neposlední řadě chceme také nabízet část dříví přímo domácnostem, ať už formou samovýroby, nebo v hotových sortimentech, a to za únosnou cenu. Jako státní podnik totiž plníme i roli sociální,“ řekl nastupující ředitel Lesů ČR.

Do výběrového řízení na post generálního ředitele Lesů ČR se přihlásilo 21 uchazečů, 14 relevantních adeptů se zúčastnilo prvního kola pohovorů. V druhém kole představilo 6 nejlepších kandidátů svoji koncepci strategie vedení státního podniku. Tito uchazeči prošli také komplexním testováním psychodiagnostiky. Pětičlenná komise, tvořená experty z oblasti lidských zdrojů, ekonomiky nebo lesnictví, po podrobných individuálních rozhovorech s šesticí uchazečů doporučila dva nejlepší kandidáty do finálového kola výběrového řízení. Jeho vítězem se stal Dalibor Šafařík. Náklady na výběrové řízení dosáhly 412 tisíc Kč, což je standardní částka u výběru vrcholného managementu.

Dalibor Šafařík je lesní inženýr s doktorským titulem z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V letech 2014 až 2020 vedl Krajské ředitelství Lesů ČR v Brně. Poté působil na své alma mater jako vedoucí Ústavu lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky. V červnu letošního roku byl jmenován ekonomickým ředitelem Lesů ČR, nyní celý podnik povede.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina