technológie

Novinky a trendy na Holz-Handwerk

Technologie_Holz-Handwerk
Pracovní stůl na vozíku vyvezený mimo pracovní prostor CNC obráběcího centra. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Opakovaně odkládaný a po čtyřech letech znovu uskutečněný veletrh Holz-Handwerk v Norimberku ve svém „letním vydání“ představil návštěvníkům řadu novinek a inovací, a to jak v oblasti materiálů, tak i technologií pro tesařskou, truhlářskou a nábytkářskou výrobu. Některým z nich se na stránkách Dřevařského magazínu budeme podrobněji věnovat postupně v samostatných článcích. V následujícím souhrnném přehledu se na několika konkrétních příkladech věnuji obecněji novinkám a trendům, které letošní veletrh nastínil pro následující roky.

Na zelené vlně

V posledních letech cítíme stále silnější tlak na ekologii, udržitelnost zdrojů, cirkulární neboli „zelenou“ ekonomiku. Jinými slovy – na používání materiálů z obnovitelných zdrojů, kam patří i recyklované a recyklovatelné materiály. Stále širší prostor dostávají i materiály apcyklované, jako je např. staré stavební dřevo (trámy a fošny z demolic). Ve snaze přizpůsobit se tomuto trendu vznikl před časem nový fenomén „napodobenin“.

Zdroje starého dřeva jsou omezené a jeho zpracování je navíc poměrně nákladné, takže výsledkem je sice ekologický apcyklovaný materiál, který je ale relativně drahý. Výrobci proto začali tento stav vyrovnávat nabídkou nových materiálů s povrchovou strukturou napodobující staré dřevo: drásané nebo štípané dřevo, suky, trhliny atd. Umožnil jim to především výrazný posun ve vývoji technologie fototisku, kdy na povrch prakticky jakéhokoliv rovného materiálu lze přenést realistickou podobu jakéhokoliv jiného materiálu (dřeva, kamene, kovu či jiných motivů) a v kombinaci s technologií gravírování, respektive vtlačování lisovací matrice, anebo naopak 3D tisku docílit téměř dokonalého napodobení vzhledu původního materiálu. Vedle výše zmíněných rustikálních materiálů byly na Holz-Handwerku představeny i různé alternativní plošné materiály s povrchovou strukturou napodobující např. spálené (ohořelé) dřevo, kůru stromu apod.

Mezi často používané apcyklované materiály patří také desky ze starého nábytku, přepravních beden, lodí apod., s původním oprýskaným nátěrem nebo jeho zbytky. I tento materiál ale lze úspěšně napodobovat. Jen je potřeba urychlit zub času. Např. výrobci širokopásových brusek nabízí doplňkové agregáty, které umožňují tzv. postařování, kdy se povrch nového dílce s pigmentovou povrchovou úpravou pomocí těchto agregátů přebrousí, čímž na povrchu dílce vzniknou různé efekty imitující přirozené opotřebení apod.

Jiným příkladem „napodobování“ přírodního vzhledu je opracovávání aglomerovaných materiálů do tvarů a provedení typických hlavně pro masivní dřevo. Konkrétním příkladem jsou např. dřevěné nesámované desky s přiznanými oblými okraji, používané nejčastěji na stolové desky. Na stánku Homag bylo k vidění CNC obráběcí centrum vybavené olepovací jednotkou, která nalepovala dýhové pásky na tvarované hrany dýhované DTD opracované v duchu nesámovaných desek. Pro vyšší věrohodnost byla čela desek olepena identickými páskami s příčnou strukturou dřeva imitující příčný řez.

Pokud se vrátím k původní myšlence, to je používání starých, resp. staře vyhlížejících materiálů, prosazuje se tento fenomén i v oblasti stavebně truhlářských výrobků. Můžeme tak sledovat jev, který by ještě před několika lety byl nemyslitelný – dřevěná okna v rustikálním stylu, vyrobená z lepených eurohranolů, které na interiérové straně mají použité lamely s přiznanými vadami dřeva v podobě suků a trhlin, navíc s drásaným povrchem.

Pro výrobce oken

Propojení veletrhu Holz-Handwerk s veletrhem oken a okenní techniky Fenster­bau Frontale v minulosti znamenalo, že část sortimentu výrobních technologií prezentovaného na H-H byla orientovaná právě na výrobce oken. Letošní účast vystavovatelů na FF byla však velmi slabá, což poznamenalo především oblast materiálů, kování a komponentů pro výrobu oken, a tak tuto mezeru částečně vyplnily „oknařské“ technologie na H-H. I zde ale řada tradičních vystavovatelů chyběla, takže nabídka byla poněkud omezená. To ale neznamená, že byla o to míň zajímavá.

Jedním z hlavních „taháků“ byla relativně nová technologie výroby dřevo-hliníkových oken prezentovaná na stánku Homag. Její podstatou je přesné nalepení oboustranné lepicí pásky do zasklívací polodrážky vyfrézované v nakrácených hranolech pro okenní křídla. Následuje jejich profilování a čepování, impregnace, lepení, povrchová úprava a předmontáž. Ve fázi zasklívání se pak pouze odstraní ochranná vrstva z lepicí pásky a do polodrážky se vsadí izolační sklo. Silně přilnavá lepicí páska zafixuje sklo v rámu křídla proti pohybu tak pevně, že se podle vyjádření výrobce nemusí vymezovat distančními podložkami (kromě těch proti prověšení křídla). Následně se už jen naklapnou vnější krycí hliníkové profily.

Pokročilé technologie na výrobu oken na veletrhu pravidelně prezentuje také společnost Weinig. Této své „tradici“ dostála i tentokrát. Zajímavou inovaci představila…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina