aktuality

Včelársky skanzen šíri éterické vône aj pre detských návštevníkov

API domček vo včelárskom skanzene v obci Moravany, časť Lučkovce
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Obec Moravany na Zemplíne má tisíc obyvateľov. Na jej území je aktívnych 450 včelstiev. Včelárska tradícia sa výrazne zužuje. Novinkou je rozšírený živý a jedinečný včelársky skanzen v časti obce Lučkovce. V parku za kultúrnym domom je výrazný priestor na umiestňovanie úľov a doplnkového API domčeka. Priťahuje to najmä deti, pre ktoré rodičia vytvárajú veľa vzdelávacích akcií. Aj ďalšie rozširovanie skanzenu vábi budúcich včelárov.

Včelie úle, informačné podujatia a vzdelávacie tabule rozšírili vybudovaním nového API domčeka. Tento malý drevený domček s plochou cca 10 m² je položený na rade včelích úľov. Tie sú oddelené od nenáročnej drevenej miestnosti, kde včelári vykonávajú všetky práce súvisiace so včelami. Centrom je drevená lavička, ktorá slúži na odpočinok včelára. V skanzene vytvára oddych aj pre návštevníkov, ktorých lákajú éterické látky s liečivou silou. Druhou atrakciou sú pozorovacie okienka na pôsobiská včiel.

Drevený domček je lákadlom pre rodiny s deťmi. Naraz môže byť v ňom max. 5 osôb. Pobyt je obmedzený na 20 – 45 minút, aby deti neboli „presýtené“ éterickou vôňou. Pre veľký záujem vytvorili poradovník tak, aby posledný „vstup“ bol o 19:00. Pobyt na lavičke a pri inhalácii je prístupný každý deň. Okolo API domčeka je umiestnených 18 včelstiev na pozorovanie.

Rozšírenie včelárskeho skanzenu v obci Moravany podporil Košický samosprávny kraj dotáciou z programu Terra Incognita.

API domček vo včelárskom skanzene v obci Moravany, časť Lučkovce
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina