reportáže

Při výrobě zbytných věcí ctí historii a odkaz, který jim předci zanechali

Reportaz_DedovaDilna
Zakladatelé a provozovatelé DĚDOVY DÍLNY Ing. Alžběta Volková a Ing. Jakub Kramárik navázali na odkaz Bětčina dědečka truhláře Pavla Tomaštíka, po kterém firmu pojmenovali
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V říjnu loňského roku jsem při příležitosti mého svátku dostal od rodiny našeho staršího syna pro mě stylový dárek v podobě dřevěného fotoalba z produkce brněnské výrobny s označením DĚDOVA DÍLNA. Jeho desky jsou zhotoveny z dubové nelakované překližky v přírodním provedení a korku a jejich přední strana je opatřena vygravírovaným motivem stromu, zadní pak jednoduchým logem výrobců. Po otevření jsem uvnitř našel kromě doporučení, jak se o výrobek starat, také papírovou vizitku s poděkováním za nákup. Toto poděkování bylo ještě doplněno vlastnoručními podpisy Alžběty Volkové a jejího přítele Jakuba Kramárika, hlavních protagonistů značky DĚDOVA DÍLNA, a také kontaktem na firmu, který mě o pár měsíců později (21. 5. 2022) přivedl až přímo do objektu jedné z jejích dvou výrobních provozoven v Brně – Husovicích.

Spojila je láska ke dřevu

Za vytvořením značky DĚDOVA DÍLNA stojí třicetiletá Ing. Alžběta Volková z Klimkovic na Ostravsku a její spolužák, a dnes také partner v podnikání i v životě, dvaatřicetiletý Ing. Jakub Kramárik z Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, které, jak sami říkají, dala dohromady láska ke dřevu. A to takříkajíc doslova a do písmene na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně při studiu oboru Nábytkové inženýrství, kdy o volných víkendech a po večerech trávili svůj volný čas vymýšlením všeho možného ze dřeva. Své nápady pak v truhlářské dílně Alžbětina dědečka (z matčiny strany) Pavla Tomaštíka v Klimkovicích přetvářeli do podoby nejrůznějších předmětů pro sebe nebo dárků pro rodinu či přátele.

Tyto první výrobky, mezi nimiž byl např. konferenční stolek s ocelovou podnoží nebo dřevěná flashka, zveřejnili na Facebooku, kde mezi jejich kamarády a známými vzbudily velký ohlas a někteří z nich si tyto věci chtěli hned koupit. A tak Alžběta s Jakubem začali koketovat s myšlenkou začít podnikat takříkajíc naplno.

Proč právě DĚDOVA DÍLNA?

Po ukončení školy proto oba zůstali v Brně, kde Ing. Kramárik pracuje na plný úvazek v designérském studiu design ATAK s.r.o. a dílnu své partnerky má jako svoji druhou práci.

„Jakub se sice samotné výrobě věnuje jen okrajově, přesto je díky našim společným konzultacím stále ve středu dění. Zajišťuje mi technickou podporu a je mi oporou, když se něco pokazí nebo když mám práce nad hlavu,“ vysvětluje Ing. Volková, která před studiem na VŠ absolvovala SŠ nábytkářskou a obchodní v Bystřici pod Hostýnem. Na základě toho se rozhodla v tvůrčí práci se dřevem pokračovat na základě živnostenského listu, zřízeného v roce 2016 ještě v poslední ročníku studia na VŠ. A to nejen v pronajatých prostorách starého výrobního areálu na Valchařské ulici v Brně, ale také ve výše již zmíněné „Dědově dílně“ v Klimkovicích, od které je odvozeno i jméno a značka jejich firmy DĚDOVA DÍLNA.

Konečnou podobu produkce DĚDOVY DÍLNY získává v několika místnostech starého zrenovovaného areálu v Brně na ulici Valchařská

„Téhle dílně, kterou děda spolu se svým otcem, který byl rovněž truhlář, kolem roku 1950 přestavěli ze staré stodoly, jsme vždycky říkali ‚Dědova dílna‘, a protože ctíme historii a odkaz, který nám zde oba zanechali, tak jsme to chtěli zachovat,“ upřesňuje Ing. Volková s tím, že dědeček v dílně vyráběl většinou kromě schodišť také dýhovaný nábytek. Postupem času v ní proto část starého strojního vybavení vyměnil za modernější a doplnil o hydraulický lis, který Alžběta s Jakubem a s nimi spolupracující Bětčinou maminkou Alenou, rovněž absolventkou bystřické průmyslovky, využívají i dnes ke své produkci.

Své první nápady Alžběta s Jakubem realizovali v dědečkově dílně v Klimkovicích, kde dnes pracuje Bětčina maminka Alena, která má na starosti dýhování překližek

„Děda, který v loňském roce zemřel, byl předtím už nějaký čas na invalidním vozíku a moc ho mrzelo, že už nemůže v dílně, která pro něj byla každodenní radostí, pracovat. Navzdory svému zdravotnímu stavu tam ale často spolu se mnou a Jakubem pobýval, zajímal se, co děláme a když bylo třeba, tak poradil, zkontroloval apod. Přitom nám vždy říkal, že by si přál, aby se v jeho dílně dál vyrábělo. A byl to právě on, kdo nám půjčil peníze na pořízení našeho prvního laseru, a jemuž jsme jako prvnímu vždy přijeli ukázat, co nového jsme pak už zde v Brně vyrobili,“ s úctou vzpomíná Ing. Volková na dědečka, na jehož odkaz před šesti lety s přítelem navázali.

Od flashek přes fotoalba dál k širokému sortimentu

Svoje živnostenské podnikání Alžběta s Jakubem odstartovali osvědčenými dřevěnými flashkami, k nimž postupně přidali ještě USB flash disky a záhy také dřevěná fotoalba, a to jak kroužková, tak i …

Zobraziť celý článok v eDM 6/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina