odborné témy

Kuchyňské trendy pro rok 2022: Chytré a příjemné obytné prostory

Design_Trendy
Jedním z velkých trendů pro rok 2022 jsou kuchyně, které do svého designu začleňují každodenní mindfulness. Foto: archiv Radomíra Čapky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Každý rok se objeví mnoho vzrušujících změn v životním stylu. Výsledné trendy mají dopad i na interiérový design. Zvláště kuchyně – jakožto obytné a jídelní prostory – jsou ovlivněny novým životním stylem a stravovacími návyky, protože právě zde se prolínají mnohé aspekty života. Přinášíme kuchyňské trendy 2022, které budou utvářet interiéry zítřka.

Nadšení pro udržitelné kuchyně

Jedním z nejoblíbenějších trendů minulého roku byla touha po udržitelných produktech, které obstojí ve zkoušce času. V době charakterizované klimatickou krizí a hnutím Fridays for Future se stále více lidí zajímá nejen o téma udržitelnosti, ale chtějí také aktivně něco udělat pro životní prostředí – například přijmout udržitelnější životní styl. V důsledku toho jsou nadčasové, vysoce kvalitní designy v kuchyních stále důležitější, stejně jako tradiční řemeslo a lokálně vyrobené produkty.

Dalším klíčovým vývojem je rychlé tempo digitalizace. Po mnoha hodinách strávených u počítače, ať už doma nebo v kanceláři, není divu, že toužíme po přirozeném prostředí, když se odvrátíme od obrazovek. A ten domácí a pohodlný pocit bychom měli najít i v našich kuchyních. Přírodní materiály, jako dřevo v kombinaci s povrchy příjemnými na dotek, zemité odstíny, jako je olivově zelená nebo terakota, a nádech minimalismu dělají z kuchyně prostor pro vaření, jídlo a bydlení.

Mindfulness v každodenním životě a smyslový design

(Poznámka: Mindfulness, česky všímavost nebo plné uvědomění, je schopnost záměrně věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, bez hodnocení, posuzování nebo očekávání. Ve spojení s designem mindfulness znamená, že produkt nebo jeho části jsou navrženy se záměrem poutat na sebe pozornost.)

Každodenní život zahrnuje docela dost shonu. V budoucnu bude vytvoření klidné atmosféry v kuchyni ještě důležitější, pokud jde o zachování pocitu rovnováhy. Nadměrná spotřeba patří minulosti – dnes nás mnohem více zajímá omezení předmětů kolem nás na několik důležitých, kterých si skutečně vážíme. Pokud jde o design kuchyně, trend mindfulness se odráží v monochromatických barevných schématech a minimalistickém stylu interiéru. Kromě toho jsou spotřebiče, jako ledničky, mrazničky a myčky nádobí skryty ve vestavěných skříních a digestoře jsou integrovány do harmonického, zkráceného celkového vzhledu a vytahují se pouze při aktivním používání.

Design_Trendy

Ve smyslovém designu jsou aktivně zacíleny všechny smysly, například různými hmatovými vlastnostmi, barvami, vůněmi, zvuky a chutěmi. Teplé, zemité tóny v kuchyni vytvářejí uvolněnou atmosféru

Zklidňující kuchyňské návrhy však dokážou ještě více: mezismyslový efekt používaný ve smyslovém designu odkazuje na koncepty, které byly promyšleny ze všech úhlů. To znamená, že když se aplikuje na interiérový design kuchyní, jednobarevné, zemité odstíny a přítomnost omezeného počtu předmětů vytvářejí klidnou náladu a zapojují všechny smysly. V takzvané smyslové kuchyni se po hektickém dni zapojujeme do vlastních smyslových vjemů tím, že si užíváme pocit povrchů, vdechujeme příjemné vůně a ochutnáváme zdravé jídlo. Dokonalý holistický koncept smyslového designu pro kuchyni se může rozšířit i na pohodlnou pokojovou teplotu nebo uklidňující zvuky, jako je tekoucí voda nebo jemná hudba na pozadí.

Díky megatrendu konektivity jsou kuchyně chytré

Na první pohled by se mohlo zdát, že digitalizace a megatrend konektivity stojí v protikladu k trendu mindfulness v každo­denním životě. A zdá se, že tento vývoj si bude i nadále nacházet cestu do kuchyní prostřednictvím chytrých spotřebičů, které spojují lidi a technologie. Digitální produkty, speciálně vyvinuté pro high-tech kuchyně, se objevují jako důležitý, rychle se rozvíjející interiérový trend. Patří mezi ně chladničky s integrovaným systémem objednávání potravin nebo hlasem ovládané mikrovlnky. Digitalizace a konektivita však nemusí být nutně zdrojem stresu – místo toho mohou zvýšit efektivitu a ušetřit čas.

Jako doplněk k této technologii je stále oblíbené funkční a modulární zařízení, které poskytuje vysokou míru flexibility při každodenních činnostech v kuchyni a často také šetří prostor. Tyto vlastnosti lze vidět u výsuvných pracovních desek, nastavitelných kuchyňských stolů nebo rohových skříněk, které nabízejí úložný prostor i v těch nejmenších výklencích. Podle odborníků z německé asociace kuchyňského průmyslu Arbeitsgemein­schaft Die Moderne Küche e.V. (AMK) – sponzora mezinárodního veletrhu kuchyní LivingKitchen na imm cologne – flexibilní systémy nábytku udělají z kuchyně v budoucnu obzvláště atraktivní místo pro práci z domova. V souladu s tím kuchyňské trendy roku 2022 zahrnují výsuvy…

Zobraziť celý článok v eDM 5/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina