aktuality

Titul juniorských tesařských mistrů ČR získali Zdeněk Nový a Venko Petkov z pražské SOŠ Jarov

Z průběhu finálového kola Mistrovství ČR v oboru Tesař
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Brně proběhl minulý týden 20. – 22. 4. 2022 při příležitosti Stavebního veletrhu Brno v pořadí XIX. ročník Mistrovství České republiky s mezinárodní účastí v soutěžích odborných dovedností oborů vzdělání klempíř, pokrývač, tesař, kominík a čalouník. Mistrovský titul v oboru TESAŘ zde po výborném výkonu získali žáci Střední odborné školy Jarov z Prahy 9.

Brněnského finálového kola, jehož uspořádaní se tradičně úspěšně zhostila místní SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, se zúčastnilo celkem 7 dvojčlenných družstev z odborných škol z celé České republiky. Tři z nich (SOŠ Jarov – Praha 9, SŠ řemeslná Jaroměř a SŠ stavební Třebíč) byly do finále nominovány na základě svých výsledků z regionálního kola pro oblast Čechy, proběhnuvšího 13.–14. 1. 2022 v dílenských prostorách SŠ stavební Jihlava. Další čtyři družstva (SPŠ stavební Valašské Meziříčí, SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava, SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy a SOU stavební Opava) si účast vybojovala v moravském kole (16. 3. 2022) na půdě SPŠ stavební Valašské Meziříčí.

Vlastní soutěž, pořádaná Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, jejímiž partnery a sponzory byly společnosti BERNER spol. s r.o. Praha a Pila Lipůvka s.r.o., zahrnovala praktickou a teoretickou část. V cca 11 hodin trvající praktické části žáky, na rozdíl od předchozích dvou let, čekal letos pouze jeden soutěžní úkol. A to zhotovit podle zadaného výkresu model pultové střechy s úžlabím v měřítku 1:10. V teoretické části pak museli absolvovat písemný test s dvaceti otázkami z jednotného zadání závěrečných zkoušek pro daný obor. Výkony žáků hodnotila odborná porota vedená zástupcem CKPT Tomášem Ondráčkem, majitelem firmy Střechy Ondráček z městské části Brno – Jundrov. Na hodnocení se spolu s ním podíleli ještě Ing. Eva Hellerová z Pyšel (soudní znalec v oboru střech a střešních plášťů) a Marek Havlík, regionální manažer subdivize DŘEVO společnosti BERNER spol. s r.o. Praha, specializující se na prodej spotřebního materiálu, nářadí a poskytování služeb pro profesionální využití ve stavebnictví.

Podle poroty se všech úkolů nejlépe zhostili Zdeněk Nový a Venko Petkov z pražské SOŠ Jarov, kteří si za 151 dosažených bodů z Brna odvezli zlaté medaile. O pouhé 4 body za nimi skončili a stříbrné medaile získali Tomáš Krpec a Martin Lušovský ze SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava. Třetí příčku a bronzové medaile vybojovali (s celkovým počtem 133 bodů) Petr Vilikovský a Dominik Krejčí ze SŠ řemeslné Jaroměř. První ze jmenovaných zástupců vítězného družstva Zdeněk Nový byl navíc porotou ještě nominován k zisku zlaté plakety v projektu „České ručičky“, zaměřeném na popularizaci učňovského školství.

Rozšírenou reportáž o soutěžním klání naleznete ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina