odborné témy

Trendy v zařizování 2022: Přírodní materiály, měkké tvary, multifunkční nábytek

Design_Trendy
U čalouněného nábytku jsou žádané světlé přírodní barvy, manšestrové potahy a měkké tvary. Foto: VDM/3C
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Již druhým rokem se kvůli covidovým opatřením nepodařilo organizátorům zrealizovat mezinárodní přehlídku nábytku a interiérového vybavení v Kolíně nad Rýnem imm cologne. Již druhým rokem nám tak chybí přímé informace o trendech v zařizování takříkajíc „z první ruky“ a viděné na vlastní oči. Musíme proto vzít zavděk alespoň těmi zprostředkovanými. V tomto případě se jedná o poznatky expertky na trendy Katrin de Louw, která analyzovala trendy bydlení 2022 jménem německých nábytkářských asociací VDM/VHK.

Témata, jako jsou přírodní materiály, zachování zdrojů, trvanlivost a transparentnost produktů, jsou letos pro spotřebitele zvláště důležité při zařizování jejich domovů. Tento vývoj odráží také design a barvy: spotřebitelé preferují nuance inspirované přírodou a měkké tvary. Z hlediska funkcí patří k oblíbeným také úložný prostor a domácí pracovna.

Úspora zdrojů, také s nábytkem

Atraktivní vybavení domova a jeho zútulnění a relax zůstane i v roce 2022 důležitým trendem v zařizování. V této souvislosti je pro spotřebitele stále důležitější odolný design a ekologické využití materiálů z udržitelné výroby. „Hlavní roli hraje využití domácích dřevin a regionální hodnotové řetězce, ale také šetrné zacházení s materiály a surovinami při vývoji nábytku,“ říká Jan Kurth, generální ředitel německých asociací nábytkářského průmyslu (VDM/VHK). Podle toho se v roce 2022 budeme stále více zaměřovat na ekologické materiály používané způsobem šetřícím zdroje v propracovaném nábytku, který je flexibilní a všestranný.

Kromě zachování hodnoty a trvanlivosti v designu je s ohledem na ekonomiku koloběhu materiálů stále důležitější recyklovatelnost. Design je redukovaný a jasný, ale zároveň propracovaný a hodnotný díky láskyplným detailům, jako jsou křivky a táhlé oblouky. Znovu jsou vydávány také nadčasové klasiky, které slibují spotřebitelům trvanlivost a zachování hodnoty jejich nábytku. V kuchyních slaví návrat moderní a redukovaný vzhled venkovského domu.

Slučování funkcí

Vzhledem ke změně našeho životního a pracovního prostředí směrem k domácím kancelářím a domácímu vzdělávání se funkce nábytku stále více prolínají jedna v druhou. Skrytou technologii, jako je bezdrátové nabíjení nebo USB sloty, najdete v sekretáři domácí kanceláře stejně jako v pohovce nebo kuchyni. Možnost být online a posílat důležité zprávy odkudkoli rovněž vytváří v nábytku prostor i pro mobilní telefony nebo tablety. Bezdotykové ovládání je na denním pořádku, včetně hlasového ovládání osvětlení.

Relaxace v privátní sféře

Soukromá část domova – ložnice, šatna a koupelna – přechází v místo útočiště a relaxace. Celkově se zde zařízení stává mnohem útulnějším a zve vás k delšímu pobytu. Dřevo a vodě odolné tapety do koupelny; rostliny, které v noci produkují kyslík pro oblast spánku, vytvářejí novou útulnost.

Design_Trendy

Plynulý přechod: ložnice a koupelna se stále více vzájemně prolínají. Foto: VDM/JAKA-BKL GmbH

V novostavbách lidé dopřávají koupelně o něco více prostoru a s rostoucí velikostí místnosti se často kombinuje i s ložnicí. V roce 2022 jsou inspirovány luxusními hotely a nabízí zdravý spánek i uvolněné světelné nálady prostřednictvím chytrého osvětlení nábytku. Interiéry ložnicových skříní a šaten jsou rozmanité a sofistikované, od úložných „zázraků“ až po vysoce kvalitní…

Zobraziť celý článok v eDM 3/2022 >>

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina