aktuality

Po rekonstrukci je otevřeno Uměleckoprůmyslové muzeum, Moravská galerie v Brně

Lucie Koldová představuje výstavu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slavnost otevření téměř tři roky renovované budovy Moravské galerie, se uskutečnila za přítomnosti mnoha osobností ze světa designu, politiky i průmyslu ve čtvrtek 25. 11. 2021. Budova získala nové přízvisko: ART DESIGN FASHION. Předesílá jím, že muzeum se bude věnovat nejen samotnému designu, ale také módě a vztahu designu a umění. Pro veřejnost se MG otevřela v pátek 26. 11. 2021 od 16 do 19 hod. Ale „Opening days“, plánovaný na tento den, byl, v důsledku nouzového stavu a aktuálních protiepidemických opatření, zrušen.

Při rekonstrukci byl přes terasu, kterou zastřešuje „Mrak“ autora Ing. arch. Marka Štěpána, objekt měnící barvy a reagující na vnější podněty, vytvořen nový bezpečný vchod i pro velké skupiny návštěvníků.

Uvnitř budovy v prostoru světlíku jsou zbudovány lávky, realizace studia Olgoj Chorchoj, umožňující vidět interiér a vystavená díla zcela nově. Do 26. 2. 2023 je zde instalována výstava „Lightness“ Lucie Koldové, Grand designérky za rok 2019. Druhou dočasnou výstavou do 26. 2. 2023 je „DESIGN“ profesora Jiřího Pelcla. Přehlídka tvorby mapuje čtyřicetiletou kariéru předního českého designéra.

Expozice „DESIGN 2000+“ představuje novou sbírku současného designu od počátku milénia. K navštívení jsou promítací a přednáškový sál, chystá se kavárna s robotickou obsluhou, herna, dílna, designová laboratoř, k prohlédnutí je otevřený depozitář porcelánu a skla, realizace Maxim Velčovský a výstava módních kolekcí darovaných muzeu designérkou Liběnou Rochovou.

V novém minimalistickém DESIGNSHOPU navrženém světově uznávanou designérkou Evou Eisler, lze zakoupit aktuální práce, limitované kolekce i publikace českých designérů.

Výrazným prvkem ve dvoraně muzea je umělecké dílo „Démon růstu“ od českého sochaře Krištofa Kintery. Kompozice, pro kterou autor využil plastové vánoční koule, vznikla v roce 2011 jako varování před zhoubným bujením jak v biologickém chápání, tak v produkčně spotřebním průmyslu, v nakupování a hromadění zbytečných věcí.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina