drevostavby konštrukcie

Jaké moderní dřevostavby se staví v Německu?

Cernydum
Pohled na Černý dům od jihozápadu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podíl dřevostaveb na českém a slovenském trhu se rok od roku zvyšuje. Za posledních 20 let jsme se z tohoto pohledu výrazně přiblížili takovým zemím, jako je např. Německo, které pro nás z hlediska celkového podílu dřevostaveb na trhu rodinných domů bylo dlouho nedostižnou metou (o Skandinávii nemluvě). Tuzemští dodavatelé dřevostaveb mají díky společnému trhu EU možnost uspět i za hranicemi našich států a získat tak srovnání, jak se liší představy o bydlení našich a tamních zákazníků. Pro představu přinášíme jeden z mnoha různých příkladů – dřevostavbu s názvem Černý dům.

V centrální části Německa, na okraji severohesenské obce Wolfhagen nedaleko Kasselu, si ji podle vlastního návrhu nechali v roce 2019 postavit manželé Nina a Michael Bohl – oba vystudovaní architekti.

Dvoupodlažní stavba s dřevěnou rámovou konstrukcí (dřevěný rám + měkká dřevovláknitá deska) je 6 m široká a 16 m dlouhá. Obytnými místnostmi je orientována na jihozápad. Na první pohled jsou patrné její jasné jednoduché tvary s detaily vytvářejícími skulpturální charakter zdůrazněný tmavými odstíny.

Drevostavby_Cernydum

Pohled od východu na vstupní část domu

Fasáda domu je z místního modřínového dřeva ve 3 různých šířkách hrubě řezaných prken (70, 100 a 130 mm) a je opatřena tmavě šedým nátěrem, který ponechává viditelnou přirozenou kresbu a hrubou strukturu modřínových prken. Při návrhu fasády bylo dbáno na to, aby délky svisle pokládaných desek byly průběžné (do délky cca 6,3 m) a fasáda tak byla bez příčných spár.

Všechny detaily, jako jsou parapety, vnější strana rámů a křídel plastových oken nebo komín, jsou ponechány v matné antracitové barvě, okapy byly rovněž navrženy v matném antracitovém zinku. Jako střešní krytina byla použita černá betonová plochá taška. Díky protáhlé, přesto kompaktní stavbě a centrálnímu uspořádání sanitárních oblastí bylo možné kontrolovat a snižovat náklady na výstavbu. Standardizovány jsou také formáty plastových oken, které jsou přesně přizpůsobeny struktuře fasády, takže odlišných formátů není mnoho.

Přízemí

Do rodinného domu se vstupuje z východu přes zapuštěnou vstupní niku s betonovou podestou.

Celé přízemí je rozděleno nosnou, 8 m dlouhou, podélnou stěnou. Podél ní jsou z jižní strany uspořádány vedlejší místnosti, jako je úklid, sklad a sprchový kout. Z druhé strany je chodba, která na začátku, hned za vstupními dveřmi, tvoří otevřené zádveří a pokračuje dále do prostorného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyňským koutem v západní části domu. Tento prostor je prosvětlen dvěma velkorysými posuvnými HS portály vysokými od podlahy až ke stropu.

Hladká stěrková podlaha dodává obývacímu pokoji industriální nádech, který však dokonale ladí se stropem, tvořeným panely ze světlého lepeného dřeva, stejně jako s antracitovou kuchyní a dalším nábytkem v provedení světlé dřevo – šedá ocel – šedé čalounění. Spolu s bíle natřenými stěnami, bílými parapety a bílou vnitřní stranou rámů a křídel oken má přízemí velmi industriální, ale přesto domácí charakter. Do kuchyňské části lze vstoupit jak z obývacího pokoje, tak otevřeným průchodem z chodby.

Drevostavby_Cernydum

Otevřený obytný prostor s jídelnou a kuchyňským koutem s pohledem do chodby

Horní patro

Do privátní části v horním patře vede otevřené schodiště s ocelovou konstrukcí s bílou povrchovou úpravou a s dřevěnými nášlapy. Ty navazují na bílou naolejovanou modřínovou prkennou podlahu chodby, která pokračuje i do přilehlých místností (ložnice a dvou dětských pokojů) kromě koupelny, kde je hladká stěrková podlaha.

Střešní prostor je zcela otevřený, čiré okenní otvory ve fasádě umožňují optimální osvětlení soukromých místností. Okna jsou záměrně velkoformátová (většinou čtvercová), výšky parapetů jsou v celém horním patře sníženy na 45 cm – mnohé z nich jsou vykonzolované a slouží jako lavice k sezení pro velké i malé.

Externí prostor

Plynulý přechod z interiéru do exteriéru umožňují dva HS portály, jimiž se z obývacího prostoru vychází na dvě dřevěné terasy z modřínových prken.

Kolem domu vede mozaikový chodník z betonových dlažebních desek, ležících ve štěrkovém loži z alpského štěrku, vedle něhož jsou na různých místech uspořádány záhony.

Materiály ve venkovním prostoru – dřevo, beton a štěrk – korespondují s prvky ve vnitřním prostoru, čímž ještě více stírají rozdíly mezi interiérem a exteriérem, zároveň ale vytvářejí svůj vlastní harmonický vzhled.

Technický popis konstrukce

Vnější stěny mají dřevěnou rámovou konstrukci tl. 160 mm, zateplenou minerální foukanou izolací a dodatečnou 60mm měkkou dřevovláknitou deskou.

Skladba vnějších stěn směrem z interiéru k exteriéru:

  • Sádrokarton 12,5 mm
  • Dřevěné nosné latě tl. 40 mm vytvářející instalační mezeru
  • Dřevěný rám opláštěný z obou stran OSB deskou a vyplněný foukanou izolací s celkovou tloušťkou 160 mm
  • Měkká dřevovláknitá deska 60 mm
  • Kontralatě 40 mm
  • Nosné latě 40 mm
  • Černý fasádní plech jako ochrana proti větru a povětrnostním vlivům
  • Modřínová prkna tl. 26 mm

Střecha je konstruována ve stejné skladbě jako vnější stěny, jako krytina je použita plochá betonová taška.

Strop mezi přízemím a horním patrem se skládá z „masivních“ lamelových dřevěných prvků tl. 200 mm (lepené lamelové dřevo), které byly na podhledu ponechány viditelné. Stropní prvky překlenují délku až 5,5 m.

Staticky požadované konzoly nad velkými posuvnými prvky HS portálů a nad vstupem do domu jsou rovněž vyrobeny ze dřeva.

Vchodové dveře jsou taktéž z modřínového dřeva, dokončené šedou lazurou s viditelnou kresbou.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina