drevostavby konštrukcie

V USA stavajú najvyššiu budovu z dreva na svete

Drevostavby_Ascent
V Milwaukee (štát Wisconsin) vyrastá 25 podlažný bytový dom Ascent
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zastaraná legislatíva a obmedzujúce stavebné a požiarno-technické predpisy spôsobili, že výstavba viacpodlažných drevostavieb v USA oproti iným častiam sveta (Rakúsko, Škandinávia, Kanada, Austrália…) zaostávala. Až niekoľko rokov trvajúci argumentačný tlak developerských spoločností a projekčných kancelárií prispeli k ich prehodnoteniu, čím sa otvorili možnosti na stavbu drevodomov s viac ako 12 poschodiami.

Progresívny developer New Land Enter­prises z Milwaukee (štát Wisconsin) strávil dva roky zdokonaľovaním projektu 25 podlažnej budovy Ascent po jeho predstavení na medzinárodnej konferencii CTBUH 2018 v Dubaji. Až keď testy ATF Fire Research Lab (najväčšie svetové laboratórium na skúmanie požiarov) potvrdili, že masívne drevené konštrukcie vo všeobecnosti prekračujú požiadavky na požiarnu odolnosť stanovené v medzinárodnom stavebnom kóde a začiatkom roku 2020 absolvovala modelová jednotka z CLT panelov a nosníkov z lepeného lamelového dreva glulam úspešnú trojhodinovú požiarnu skúšku (čo je o hodinu dlhšie, ako je potrebné na splnenie požiarnych predpisov), dostal projekt Ascent zelenú.

Drevostavby_Ascent

25 podlažný bytový dom Ascent, ktorý bude po dokončení vysoký 86,5 metra, je situovaný v štvrti East Town v Milwaukee na brehu jazera Michigan

Hybridná konštrukcia

Bytový dom Ascent je situovaný v štvrti East Town v Milwaukee na brehu jazera Michigan. Využíva – podobne ako 84 metrov vysoká drevostavba HoHo vo Viedni (prečítaj TU) – hybridnú konštrukciu, keď prvých šesť poschodí, v ktorých sa nachádzajú maloobchodné jednotky, parkovacie garáže, plavecký bazén a ďalšia infraštruktúra na vykurovanie, vetranie a klimatizáciu (HVAC), sú z betónu. Výťahové a schodiskové jadrá budovy sú tiež betónové, čím podporia jej bočnú stabilitu. Na ne sa ukotví 19 poschodová konštrukcia z drevených prvkov, ktorá vytvorí 259 bytových jednotiek. V najvyššom poschodí budovy budú umiestnené rezidenčné suity so zázemím a vonkajšími terasami.

Drevostavby_Ascent

Ascent disponuje hybridnou konštrukciou, keď prvých šesť poschodí, výťahové a schodiskové jadrá budovy sú z betónu

Po dokončení bude Ascent dosahovať výšku 86,5 metra, čím o viac ako 1 meter prekoná dosiaľ najvyššiu drevenú budovu sveta Mjøsa Tower z nórskeho mesta Brumunddal, ktorú sme predstavili TU.

Na drevostavbu bude použitých 1150 stojok z lepeného lamelového dreva glulam v 17 rôznych veľkostiach, 1320 glulamových nosníkov v 50 veľkostiach s 36 rôznymi dĺžkami a takmer 39 000 m2 panelov krížom lepeného dreva CLT (cross laminated timber). Všetky drevené konštrukčné prvky dodávajú rakúske spoločnosti WIEHAG GmbH z Altheimu a KLH Massivholz GmbH, Teufenbach-Katsch. Zásielky prichádzajú do USA lodnou prepravou do prístavov v Newarku (štát New Jersey) alebo Montreale. Potom po železnici do Chicaga, kde sa pred transportom do Port Milwaukee podrobujú colnej kontrole.

Použitie drevených konštrukčných prvkov si môžete pozrieť na krátkom videu generálneho dodávateľa stavby C.D. Smith Construction, Inc.

Prečo drevostavba?

Stavebníctvo je jedným z najväčších zdrojov emisií CO2. Podľa nedávnej správy o globálnom stave životného prostredia sú budovy a stavby zodpovedné za viac ako 35 % všetkých emisií uhlíka na svete, v USA dokonca 40 %.

Významnú úlohu v boji proti týmto emisiám môže zohrať väčšie využívanie dreva a výrobkov na báze dreva v stavebníctve. Stromy počas svojho života odstraňujú oxid uhličitý z atmosféry. Keď sa potom spracujú na konštrukčné materiály, ktoré sa použijú na stavbu, uhlík sa v budovách „zamkne“ na desaťročia alebo dokonca storočia, čím sa zníži množstvo CO2 dostupné v atmosfére. Rozšírenie drevostavieb by mohlo pomôcť vyhnúť sa 14 % až 31 % celosvetových ročných emisií CO2 tým, že by sme zabránili emisiám, ktoré by vznikali pri použití betónu alebo ocele v stavebníctve.

Podľa výpočtov drevostavba Ascent zachytí približne 7200 ton CO2. Tento prínos z hľadiska emisií CO2 je ekvivalentný odstaveniu približne 2400 automobilov na rok alebo energii na ročnú prevádzku viac ako 1100 domácností.

Drevo je navyše ľahšie a pevnejšie, čo znamená, že budovy možno stavať vyššie s menšou uhlíkovou stopou, ako je to aj v prípade tohto projektu. Drevené konštrukčné prvky sú prefabrikované a dodávané na miesto pripravené na montáž, čo má za následok približne o 90 % menšiu obslužnú návštevnosť stavby, o 75 % menej pracovníkov na stavbe a je o 25 % rýchlejšia ako tradičná výstavba. Všetky tieto faktory sa podieľajú nielen na znížení emisií spojených so stavebným procesom, ale aj na vytvorení bezpečnejšieho pracoviska.

Ďalším pozitívom pohľadových drevených plôch v interiéri je skutočnosť, že sú ideálnou súčasťou filozofie biofilného dizajnu, ktorá tvrdí, že začlenenie prírodných prvkov do vnútorných priestorov zvyšuje fyzickú a emocionálnu pohodu ľudí. Tento koncept sa presadzuje od roku 1984 pričinením harvardského biológa Edwarda O. Wilsona. V svojom diele Wilson dokázal, že ľudia sú geneticky náchylní cítiť sa lepšie v prírodnom prostredí. Trávenie času v zelených priestoroch vo viacerých štúdiách korelovalo s menším stresom, zvýšenou kreativitou a zníženými príznakmi ADHD a depresie.

Drevostavby_Ascent

Vizualizácia interiéru bytu v bytovom dome Ascent

Najvýznamnejším benefitom je obnoviteľnosť zdrojov drevnej hmoty. Veď objem dreva použitý pri výstavbe bytového domu Ascent dorastie v severoamerických lesoch za približne 25 minút!

„Kdekoľvek a kedykoľvek to dáva zmysel, mali by sme v stavebníctve nahradiť betón a oceľ drevom a výrobkami na báze dreva,“ povedal po skúsenosti s projektom Ascent Tim Gokhman, generálny riaditeľ investora New Land Enterprises.

Fakty k projektu Ascent v Milwaukee, Wisconsin (USA):

  • Architektúra a projekt: Korb + Asso­ciates Architects, Inc., Milwaukee
  • Investor: New Land Enterprises LLP & Wiechmann Enterprises, Milwaukee
  • Statika: Thornton Tomasetti
  • Generálny dodávateľ stavby: C.D. Smith Construction, Inc., Fond du Lac
  • Drevené konštrukcie: WIEHAG GmbH, Altheim (AT) a KLH Massivholz GmbH, Teufenbach-Katsch (AT)
  • Výška: 86,5 m
  • Počet poschodí: 25 (z toho 19 drevostavba)
  • Celková podlahová plocha: 45 800 m2 (z toho 30 100 m2 drevostavba)
  • Objem použitého dreva: 8500 m3
  • Počet bytových jednotiek: 259
  • Realizácia: sept. 2020 – august 2022
  • Rozpočet: 125 mil. USD

Vizualizácie a foto: Korb + Associates Architects a internet

Súvisiace články:

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina