reportáže

Z pomocníka v lese až k pořezu ve dvou pilnicích a provozu penzionu

PilaSury
„Spokojenost našich zákazníků tkví nejen v dodržení termínu a kvalitě dodávaného řeziva, ale i v jeho transportním voděodolném obalu,“ říká Lubomír Surý (vlevo) s bratrem Radkem. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Valašský podnikatel Lubomír Surý z obce Hošťálková na Vsetínsku se po ukončení základní školy hlásil na střední lesnickou školu, kam se ale z politických důvodů tehdejší doby nedostal. Svého snu pracovat se dřevem se však nevzdal a v současné době spolu s mladším bratrem Radkem, v rámci jimi vedené společnosti PILA SURÝ s.r.o., provozují v rodné obci dvě pilnice s hlavním zaměřením na výrobu stavebního řeziva, s ročním pořezem cca 50 tis. m3 smrkové kulatiny. Oba provozy průběžně modernizují za pomoci různých dotačních programů spolufinancovaných Evropskou unií s cílem dosáhnou při pořezu co největší výtěže. Mimo vlastní pilařiny se ještě věnují hostinské činnosti ve zrekonstruovaném objektu restaurace a penzionu HORA, nacházejícího se na rozhraní obcí Hošťálková a sousední Ratiboře.

Než tratit na kulatině, tak ji raději sami zpracovat

Poté, co dnes sedmačtyřicetiletý Lubomír Surý nebyl přijat na lesnickou školu, rozhodl se pro učební obor elektrotechnik s maturitou, vyučovaný na odborném učilišti jisté regionální oborově zaměřené firmy, která ho posléze měla i zaměstnat. Nicméně ve čtvrtém ročníku studia těsně před maturitou dostal spolu s dalšími budoucími zaměstnanci „výpověď“ a jelikož práci ve svém oboru nenašel ani jinde, nechal se spolu s kamarádem na dalších 6 let zaměstnat v masozávodu.

Se dřevem začal pracovat v roce 2002, kdy se rozhodl pomáhat otci obhospodařovat 40 hektarů rodinného lesa, které mu byly v restituci vráceny. Zde, jak sám říká, začal tzv. od píky pálením klestí, posléze pak pokračoval sázením stromků a postupně už coby OSVČ spolu s jedním zaměstnancem také prováděním prořezávek a prodejem kulatiny. Při této činnosti se mu ale nelíbil tehdejší způsob přejímky ze strany některých, zejména pak rakouských odběratelů. Proto se v roce 2004 po poradě s rodinou rozhodl, že namísto, aby kulatinu dál prodával, začne ji sám zpracovávat, v čemž ho podpořil jeho mladší bratr Radek (*1978), vyučený v oboru truhlář.

Začínali na střešních latích

K naplnění tohoto záměru využili bratři Suří v Hošťálkové nejprve místní zemědělský areál s rámovkovou pilnici, kde si kulatinu z rodinných lesů nechávali tzv. pořezem ve mzdě zpracovávat ve formě neomítaných fošen. Ty pak v jedné z pronajatých hal, do níž si pořídili starší rozmítací pilu, spolu s prvním zaměstnancem zpracovávali na střešní latě, které dodávali regionálním tesařům či menším stavebním firmám.

PilaSury

Vlastní pořez kulatiny Pila Surý s.r.o. zahájila v roce 2008 v nově postaveném areálu Horní pily

„Stejným způsobem jsme si pro zájemce nechávali řezat i celé střešní vazby,“ říká starší z bratrů Lubomír s tím, že v roce 2008 si tehdy ještě coby živnostníci nechali postavit na opačném (horním) konci obce svoji vlastní pilu, zbudovanou na ploše cca 0,8 hektaru. Součástí tohoto pilařského areálu, který majitelé průběžně modernizují za přispění…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina