drevostavby

Mobilní útulna Aranka nadchla porotu i veřejnost jak zvenčí, tak i zevnitř

Drevostavby_Aranka
Ořechový interiér mobilní útulny Aranka. Foto: archiv MgA. Martina Kožnara
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V Nadací dřevo pro život pořádané anketě Dřevěná stavba roku 2021 získala letos hned dvojí ocenění, jedno od hlasující veřejnosti v kategorii realizované malé dřevěné konstrukce a druhé od odborné poroty v kategorii realizované interiéry, mobilní útulna Aranka, navržená pražským architektonickým studiem Martin Kožnar Architekt s.r.o. O tom, jak se rodila její dřevěná a zvenčí hliníkovým plechem opláštěná konstrukce, navržená pro přepravu na atypickém výsuvném ocelovém podvozku, a jaké možnosti nabízí její ořechový interiér s různými textilními doplňky produkovanými pod značkou DURCH DUO, jsem se počátkem května dozvěděl při rozhovoru s jejich autory – MgA. Martinem Kožnarem a jeho partnerkou MgA. Danou Elsterovou při návštěvě jejich společného bydliště v obci Cizkrajov – Dolní Bolíkov u Dačic v okrese Jindřichův Hradec.

Proč mobilní a proč právě Aranka?

Mobilní útulna Aranka, dokončená v roce 2019, představuje dřevěnou a zvenku oplechovanou kabinu o rozměrech cca 6,8×2,5×3 m (délka x šířka x výška), umístěnou na speciálním atypickém ocelovém dvojnápravovém podvozku, opatřeném zadními teleskopicky výsuvnými ližinami, o celkové hmotnosti do 3,5 t. Funguje jako uzavřený, energeticky (téměř) nezávislý ostrovní systém a nabízí minimální a zároveň komfortní pobyt pro 4 osoby na minimálně 4 dny v průběhu celého roku. Byla navržena architektem MgA. Martinem Kožnarem pro glampingové aktivity společnosti Hideandseek s.r.o. Vamberk, spoluvlastněné jeho kamarádem MgA. Vladimírem Peškem.

Drevostavby_Aranka
Mobilní útulna Aranka. Foto: archiv MgA. Martina Kožnara

„V roce 2015 se mi telefonicky ozval můj kamarád z ‚vejšky‘ Vladimír Pešek, který se tehdy spolu se svojí rodinou vrátil z cca půlročního putování po Novém Zélandu a Austrálii, kde jej oslovil systém jednoduchých a volně přístupných chatek pro ubytování turistů putujících po tamních národních parcích, jestli bych pro něj nenavrhnul 3 domečky pro umístění na louce nebo někde v lese, které by pak on po dohodě s vlastníky pozemků využíval v rámci svých podnikatelských aktivit k tzv. glampingu neboli luxusnímu kempování v úzkém spojení s přírodou. Jelikož jsme kdysi spolu s partnerkou v těch končinách také byli, tak jsem přesně věděl, o co mu jde.

Nicméně při úvahách, jak by tyto domečky měly vypadat, jsem narazil na problematickou českou legislativu, podle níž u nás ve volné krajině nemůžete postavit téměř nic pořádného. A tak mě napadlo, že by domečky mohly být mobilní a na principu např. lesnických nebo v minulosti také romských maringotek by umožňovaly přesun z místa na místo,“ říká někdejší absolvent VOŠ a SPŠ Volyně a dnes jedenačtyřicetiletý architekt ohledně myšlenky stojící u zrodu mobilní útulny, kterou s ohledem na mobilitu a černě zbarvenou fasádu (původně navrženou z opáleného dřeva), připomínající vlasy mladé cikánky, později pojmenoval jako Aranka.

Hmotnost do 3,5 tuny ve vztahu ke konstrukci…

Investorovi V. Peškovi se nápad mobilní verze útulen líbil s tím, že součástí jejích interiérů by mimo jiné mohla být i sauna. Později své požadavky rozšířil ještě o možnost nabídnout ubytovaným lidem…

Zobraziť celý článok v eDM 9/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina