materiály

Mechanismy pro expanzní stoly (3. část)

Materialy_Roztahovaci
Jídelní stůl SPACE pro 6–12 osob s celodřevěným roztahovacím mechanismem
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zvětšování plochy jídelního stolu může být založeno na různých principech od prostého překlopení složené desky přes roztažení desky či podnože a přidání přídavných desek až po sofistikované systémy umožňující zvětšení plochy jedním pohybem. V minulém vydání eDM jsme představili dva systémy založené na principu synchronního roztahovacího mechanismu, které umožňují roztažení stolové desky o polovinu, respektive na dvojnásobek její základní délky. Ve třetí závěrečné části tohoto seriálu dokončíme náš pohled na extrémní roztahovací systémy a přidáme jedno originální atypické řešení.

Celodřevěný mechanismus

Materialy_Roztahovaci
Jídelní stůl SPACE pro 6–12 osob s celodřevěným roztahovacím mechanismem

Dánská společnost Andersen Furniture A/S před časem představila roztahovací jídelní stůl pro 6–12 osob. Stůl u zákazníků uspěl, a tak výrobce po třech letech tento systém použil pro několik nových typů svých produktů.

Stůl, který jsme na ukázku vybrali, má název SPACE a tvoří ho (téměř) celodřevěná samonosná roztahovací podnož, dvojdílná stolová deska s laminátovým povrchem o základním rozměru 95×220 cm a 4 přídavné desky o rozměru 95×50 cm, pomocí nichž lze užitnou plochu stolu zvětšit až na rozměr 95×420 cm – tedy téměř na dvojnásobek. Neroztahuje se ale pouze stolová deska, nýbrž celá podnož, k níž jsou obě poloviny základní desky pevně připojeny. Stůl tak ani v největší délce neztrácí stabilitu.

Podnož se skládá z nohou ve tvaru X a z dřevěného roztažného mechanismu, který zde zároveň nahrazuje klasické luby. Ten tvoří pár dřevěných „výsuvů“, z nichž každý se skládá ze tří stejně dlouhých latí. Latě jsou vyrobené z tvrdého dřeva. Středem svislé plochy každé latě je vedena podélná T-drážka (na dvou krajních latích jednostranně, na středové lati oboustranně). V T-drážkách jsou zasunuty kluzné H-elementy z odolného plastu, pomocí nichž jsou latě vzájemně spojeny, a které zároveň umožnují jejich podélné posouvání vůči sobě. Při plném roztažení podnože na dvojnásobnou délku se vždy dvě sousední latě posunou vůči sobě pouze o polovinu svojí délky, díky čemuž si výsuvy zachovávají vysokou ohybovou tuhost, důležitou pro zatížení stolu ve svislém směru. Pro vyšší bezpečnost ale výrobce dovybavil stolovou konstrukci přídavnou nohou, která podnož v plně roztaženém stavu podepírá uprostřed délky.

Roztahovací „potrubí“

Materialy_Roztahovaci
Jídelní stůl Pipe-Line s roztahovacím mechanismem založeným na principu teleskopické roury

Originální přístup k řešení roztahovacího mechanismu jídelního stolu zvolil německý designér Peter Otto Vosding. Název stolu Pipe-Line (pipeline = potrubí) odkazuje na princip roztahovacího mechanismu, který tvoří dvě do sebe zasunuté lepenkové roury. Tento jednoduchý teleskopický výsuvný mechanismus je nejen funkční součástí stolu, ale zároveň neobvyklým designovým prvkem, který z tohoto důvodu ponechal autor záměrně plně viditelný, na rozdíl od běžných roztahovacích mechanismů, které se naopak ukrývaní v konstrukci. Každá z obou rour má navíc jinak barevnou povrchovou úpravu, což zesiluje vizuální efekt funkce mechanismu. Tyto dvě kontrastní barvy jsou použity i pro ostatní části stolu spojené vždy s danou rourou. Tím jsou od sebe výrazně barevně odlišené de facto obě části stolu, které se vůči sobě posouvají, což podtrhuje roztahovací funkci stolu.

Konce lepenkových rour jsou pevně spojeny s boky stolu čtyřmi šrouby ve stejném barevně kontrastním provedení. K jednomu z boků je nahoře připevněna hlavní stolová deska, která je podepřena příčnými žebry spočívajícími na teleskopické rouře. To zajišťuje stálou výškovou polohu desky v roztaženém stavu. Přídavná deska, uložená v základní poloze stolu pod hlavní deskou, je opatřena kovovou „ploutví“, která slouží k připojení k hlavní desce.

Všechny ploché díly jsou vyrobeny z desek s voštinovým jádrem kvůli co nejnižší hmotnosti stolu pro snadnější roztahování.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina