materiály

Prečo rastie záujem o odvetrané fasády?

Fasady
Odvetraná fasáda je ideálnym stavebným systémom spájajúcim eleganciu a účinnosť s výhodami a vysokou pridanou hodnotou, ktorý je možné inštalovať na drevenú aj murovanú obvodovú konštrukciu budovy.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

Fasáda ako vonkajšia časť budovy je najdôležitejšou súčasťou architektúry. Okrem moderného dizajnu zohráva fasáda dôležitú úlohu v ochrane budovy pred poveternostnými vplyvmi, čím priaznivo ovplyvňuje jej dlhovekosť. Správne navrhnutá fasáda môže účinnejšie vykonávať svoju predurčenú funkciu a tak poskytnúť bývajúcim ideálnu vnútornú klímu počas každého ročného obdobia.

Svieža počas leta a teplá počas zimy

Fasady

Odvetraná fasáda je charakterizovaná predsadeným fasádnym plášťom (dekoračným panelom), ktorý je od vonkajšej obvodovej steny stavby oddelený vzduchovou medzerou umožňujúcou cirkuláciu vzduchu (vetranie).

Odvetraná fasáda výrazne prispieva k zlepšovaniu vnútornej klímy budovy, tlmí teplotné rozdiely v zime a v lete. Vzduchová medzera vytvára medzivrstvu, ktorá nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu, vetru ani dažďu, čím prerušuje priamy kontakt poveternostných vplyvov s tepelnou izoláciou obvodovej steny.

Odvetraná fasáda umožňuje odviesť vlhkosť z interiéru do vonkajšieho prostredia a zároveň zabraňuje, aby sa dostala dovnútra obytného priestoru.

Odvetraná fasáda má okrem veľkého množstva praktických výhod aj dizajnové pozitívum. Použitie obkladových prvkov rôznych výrobcov a rôznych materiálov umožňuje vytvoriť fasádu priamo na mieru. Na výber sú jednofarebné prevedenia, rôzne drevodekory alebo moderné imitácie materiálových povrchov v matnej respektíve lesklej úprave.

Obklady na odvetrané fasády sa vyrábajú vo viacerých formátoch, ktoré je možné veľkostne upraviť podľa potreby a požadovaného dizajnu. Kombináciami rôznych formátov, dekorov a povrchov obkladových panelov sú vytvorené neobmedzené možnosti vzhľadu odvetranej fasády bytových či nebytových budov.

Zloženie odvetranej fasády

Odvetranú fasádu tvorí viacero častí. Prvou vrstvou je minerálna vlna, ktorá sa dotýka obvodovej steny a ponúka tepelnú a akustickú ochranu budovy. Ďalšou súčasťou izolačnej vrstvy je difúzna (parozábranová) fólia, ktorá umožňuje vlhkosti pohybovať sa zvnútra smerom von, ale zabraňuje tomu, aby sa pohybovala opačne. Difúzna fólia je hlavnou prevenciou proti vstupu vlhkosti do obytného priestoru.

Fasady

Základnou súčasťou odvetranej fasády je hliníková konštrukcia, na ktorú sú uchytené a upevnené vonkajšie obkladové panely dodávajúce fasáde celkový vzhľad a identitu. Keďže práve táto posledná vrstva prichádza do kontaktu s vonkajšími vplyvmi, ako sú podnebie, fyzikálne a chemické činitele, mali by byť fasádne panely kvalitné a dlhotrvácne.

Hlavné výhody odvetraných fasád

  • Úspory energie. Odvetraná vzduchová medzera zvyšuje termoreguláciu a pomáha zvyšovať energetickú účinnosť budovy. Znižuje výdavky na vykurovanie a klimatizáciu od 25 do 40 %.
  • Akustická izolácia. Zvyšuje akustický výkon, pretože vzduchová medzera pôsobí ako exteriérová zvuková izolácia znižujúca hluk o 10 až 20 %. Taktiež použité fasádne panely do veľkej miery odrážajú zvuk späť, do vonkajšieho prostredia.
  • Vysoká ochrana proti vlhkosti. Vzduchová medzera uľahčuje odvádzanie vodných pár prichádzajúcich z vnútorného priestoru smerom von, čo je vo veľkej miere podporené komínovým efektom charakteristickým práve pre odvetrané fasády.
  • Ochrana proti vode. Vonkajšie obkladové panely zabraňujú prenikaniu dažďovej vody dovnútra vzduchovej medzery, čím zabezpečujú najvyššiu úroveň hydroizolácie.
  • Skryté vedenia. Tento systém prekryje elektrické, plynové a iné inštalačné zariadenia budovy, ale zároveň umožňuje ľahký prístup k nim.
  • Jednoduchá inštalácia a výmena. Nízka hmotnosť kusov niektorých obkladových materiálov je veľkou výhodou pri inštalácii tohto systému. Taktiež je jednoduchá výmena prípadného poškodeného obkladového panelu.
  • Estetická hodnota. Rôzne dostupné formáty a široká škála vzorov, farieb a textúr robia odvetraný fasádny systém ešte atraktívnejší. V skutočnosti architekti vo zvýšenej miere zohľadňujú tento systém pri hľadaní optimálnych riešení v najnáročnejších projektoch.
  • Trvanlivosť a nízka údržba. Kompaktné obkladové dosky sú extrémne odolné a majú väčšiu trvanlivosť ako ktorýkoľvek iný materiál. Dosky niektorých výrobcov ako napr. Fundermax ponúkajú okrem štandardnej odolnosti proti UV žiareniu a poveternostným vplyvom aj tzv. Anti-Grafitty úpravu. Povrch je čistiteľný riedidlom na farby.

Odvetraná fasáda je ideálnym stavebným systémom spájajúcim eleganciu a účinnosť s výhodami a vysokou pridanou hodnotou, ktorý je možné inštalovať na drevenú aj murovanú obvodovú konštrukciu budovy.

Podrobnejšie informácie o odvetraných fasádach a komplexnej ponuke materiálov na ich realizáciu nájdete na stránke https://odvetranafasada.info.

Kontakty:

twd SK, s.r.o.
Priemyselná ulica 15278/14
974 06 Banská Bystrica
tel.: 00421 905 381 362
e-mail: info@odvetranafasada.info
www.twd.sk

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina