aktuality

Drevené brány z dreva, ktoré vyrastie v lesoch za ½ sekundy

Detail drevenej brány
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vo viedenskom múzeu Museumsquartier bude od 27. mája 2021 postavený drevený priechod medzi budovami múzea. Obrazne umožňuje prekročiť priepasť k Detskému múzeu ZOOM. Návštevníci takto prechádzajú popod strechu krytého chodníka. V Detskom múzeum je už od 4. mája 2021 inštalovaná výstava „Alles Wood“ (Všetko z dreva), ktorá je určená pre deti od 6 do 12 rokov, aby im predstavili, čo znamená drevo využívané v predmetoch okolo nás a pri výstavbe v budovách.

Drevená brána je otvorenou drevostavbou a tvoria ju 4 drevené spojené piliere, ktorými zastrešili drevený chodník. Projekt vypracoval Hermann Kaufmann + Partner ZT, GmbH, konštrukciu vyrobila firma FETZ Holzbau, GmbH. Krytý chodník z drevených brán má šírku 4,32 m, výšku 4,32 m a dĺžku 8,65 m. Konštrukcia je z prírodného lepeného dreva, opracovaného pre umiestnenie v exteriéri. Chodník bude spájať múzejné budovy do 7. júna 2021. Drevostavba bude umiestnená aj na viacerých verejných priestranstvách v pešej zóne. Prezentácia prebieha pod patronátom ProHolz Austria, ProHolz Bayern a Lignum Schwitzerland.

Projekt propaguje nielen použitie dreva v stavebníctve a prednostne v mestských zónach, ale aj krásu dreva. Ukazuje ekologické výhody drevených konštrukcií. Konkrétne na modul drevostavby 4 brán spotrebovali 13 m³ dreva. Toto množstvo dreva vyrastie v európskych lesoch za ½ sekundy. Každý deň sa lesy v Európe rozrastú o plochu 1500 futbalových ihrísk, skutočne však využijeme iba ⅔ tohto prírastku.

Použitie drevenej sochy v pešej zóne dokazuje, že toto množstvo dreva viaže emisie 13 ton CO2. Takýto objem znečisťujúcich látok vytvorí osobné auto za 8 rokov. Drevo ich neutralizuje.

Umiestnenie drevenej brány na pešej zóne
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina