drevostavby konštrukcie

Jakožto producenti stavebního řeziva chtěli i nějakou provozní dřevostavbu

Drevostavby_Katr
Hala pro technologii třídění řeziva tvořená hlavní lodí s adjustační linkou a vedlejší lodí pro alternativní ruční třídění vyrostla na východní straně stávajícího výrobního objektu KATR s.r.o.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V letošním Nadací dřevo pro život pořádaném 11. ročníku ankety Dřevěná stavba roku 2021, v kategorii Velké dřevěné konstrukce – realizace se šesti přihlášenými projekty, mohla laická veřejnost hlasovat mimo jiné i pro konstrukci s názvem Hala pro technologii třídění řeziva od dodavatelské firmy RB Simply s.r.o. a její realizační skupiny Azby DK s.r.o. Rýmařov. Vznikla v průběhu předloňského a loňského roku v zadní části pilnice společnosti KATR s.r.o. zaměřené na produkci stavebního řeziva (viz eDM 3/2021). A tak není divu, že tento sortiment, zpracovaný do různých forem od BSH a KVH konstrukčních prvků až k fasádním prknům či interiérovým palubkám, je ve stavbě obsažen v celkovém objemu bezmála 320 kubíků neboli v maximální možné míře.

Jedná se o dřevostavbu výrobní haly pro technologii třídění středového řeziva, navrženou projektantem Jiřím Raškou z rýmařovské projekční kanceláře Azby DK s.r.o. a zkolaudovanou v prosinci loňského roku. Byla postavena v průběhu 12 měsíců v období 2019–2020 pro potřeby lesnicko-dřevařské firmy KATR s.r.o. Stará Ves u Rýmařova na zadní (východní) straně stávajícího zděného objektu pilnice. Vlastní dřevostavbu tvoří hlavní a vedlejší loď. V 11,9 m vysoké hlavní lodi o půdorysu 12,4×34,7 m je umístěna třípatrová automatizovaná technologie třídění středového řeziva v délkách přes 6 metrů. Vedlejší cca 6,5 m vysoká loď o půdorysu 8,2×12 m, nacházející se na jihovýchodní straně lodi hlavní, je prostorem pro tzv. bypass v případě možné odstávky linky kvůli poruše nebo údržbě, nabízející možnost ručního třídění řeziva.

Založení stavby a hlavní nosná konstrukce

Použitým materiálem pro stavbu, s výjimkou ocelových spojovacích prvků a několika ztužovacích diagonál, je dřevo v různých formách. Na hlavní rámovou, sloupovou nosnou konstrukci bylo použito více než 68 m3 lepených BSH sloupů a nosníků, 42 m3 konstrukčních DUO/TRIO hranolů, 25 m3 KVH materiálu, více než 130 m3 záklopových či obkladových prken a latí a 48 m3 (respektive 1600 m2) vnitřního palubkového obkladu. Celá stavba je založena na 200 mm silné železobetonové desce s rovněž železobetonovými pasy. Pod touto deskou,…

Zobraziť celý článok v eDM 4/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina