aktuality

Úplný lockdown je iracionálny

ZSDSR
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) s hlbokým znepokojením a obavami vníma súčasnú krízovú situáciu na Slovensku. Koronavírusová pandémia už viac ako rok kruto skúša segment slovenského hospodárstva, ktorého drevárske, nábytkárske a drevostavbárske firmy (až na ojedinelé výnimky) doteraz neboli odkázané na štátnu pomoc a snažili sa prekážky na trhu, spojené s prepadom cien i výpadkom pracovnej sily riešiť vlastnými silami a zdrojmi.

„Aj preto veľmi citlivo vnímame nielen komplikovanú pandemickú situáciu, ale aj vládnu krízu a apelujeme na jej aktérov, aby sa riadili zdravým sedliackym rozumom a prijali rozhodnutie, ktoré bude na prospech pokračovania a stability vládnej koalície,“ uviedol Ing. Róbert Lukáč 1. viceprezident ZSD SR a dodal: „Jedine stabilita politického a ekonomického prostredia, predvídateľnosť a racionalita prijímaných opatrení zabezpečia postupné prekonanie všetkých komplikácií pre slovenské drevospracujúce firmy.“

Aj preto považuje ZSD SR, ktorý zastupuje záujmy viac ako stovky zamestnávateľov s takmer tromi tisíckami zamestnancov, riešenie pandemickej situácie potenciálnym totálnym lockdownom a odstavením ekonomiky za iracionálne, ktoré môže spôsobiť nezvratné straty slovenskej ekonomike ako celku. „Vyzývame Vládu SR a všetky relevantné orgány štátu, ako aj poslancov NR SR, aby sa prestali hašteriť, nezaoberali sa sami sebou a čo najrýchlejšie sa vrátili k racionálnemu riadeniu štátu a manažovaniu pandemickej situácie na Slovensku,“ uzavrel Ing. Róbert Lukáč.

ZSD SR ako člen Republikovej únie zamestnávateľov plne podporuje, aby sa zamestnávatelia riadili odporúčaniami, ktoré zástupcovia zamestnávateľských organizácií a vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) navrhli ako protiepidemické stratégie v podnikoch. Dávajú dôraz na vytvorenie ustálených uzatvorených kolektívov, obmedzenie kontaktov v spoločných priestoroch, pravidelné testovanie a overovanie pozitívnych pomocou RT-PCR testov. Podľa vedcov a zamestnávateľov je potrebné doriešiť systém na izoláciu zamestnancov, u ktorých sa počas práce prejavili príznaky ochorenia covid-19. Pre tých by mali firmy zabezpečiť otestovanie a transport do karantény vrátane identifikácie ich blízkych kontaktov.

Zamestnávatelia sú okrem iného znepokojení úvahami o zatváraní ekonomiky. Skonštatovali, že takýto krok by znamenal veľké ekonomické škody pre Slovensko, s čím jednoznačne súhlasili aj zástupcovia SAV.

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina