výstavy

Ceny 18. ročníku Pure Talents Contest byly poprvé předány online

Pure Talents Contest 2021
První cenu získala Luiza Guidi Tomio z Brazílie za kolekci Maya Collection – sérii nástěnných světelných skulptur. Foto: archiv Koelnmesse
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pravidelní návštěvníci veletrhu nábytku a interiérů imm cologne v Kolíně nad Rýnem ví, že jeho součástí bývá také slavnostní předávání cen soutěže pro mladé začínající designéry Pure Talents Contest. Vyhlášení vítězů letošního již 18. ročníku se ale kvůli špatné epidemické situaci v souvislosti s koronavirovou pandemií muselo odehrát pouze virtuálně. Vítěze během online tiskového briefingu 9. února vyhlásili ředitelka imm cologne Claire Steinbrück a člen odborné poroty Sebastian Herkner. Letošní vítězné příspěvky podle nich představují velmi kreativní novou generaci designérů, kteří naléhavě potřebují pódium.

Práce mladých designérů, které porota soutěže Pure Talents Contest 2021 vybrala jako nejlepší z 26 nominovaných, jsou překvapivě poetické, hravé a lehké: světelná skulptura s vysoce emocionálním dopadem, opěra pro knihy, která slouží jako lampa, ultralehká dřevěná židle a modulární pouliční kuchyň.

Je zřejmé, že se nejednalo o „normální“ soutěž Pure Talents Contest, protože organizátor Koelnmesse musel kvůli pandemii zrušit mezinárodní veletrh nábytku a interiérů imm cologne, který se pravidelně koná v lednu. To také znamenalo, že chyběla prezentační platforma, kde se každoročně scházejí hráči z oboru, profesionální komunita a nadšenci designu z celého světa, aby získali přehled o trhu a představili a objevili novinky sezóny. Proto imm cologne obvykle poskytuje ideální platformu pro začínající designéry, aby se mohli představit veřejnosti a potenciálním zákazníkům v profesionálním a atraktivním prostředí.

V důsledku současného stavu se imm cologne přeorientoval na digitální prezentační formáty a kromě prezentace nominovaných a vítězných návrhů na svých webových stránkách také během online tiskového briefingu dne 9. února vyhlásil jména vítězných účastníků.

Dva návrhy osvětlení, židle a mobilní kuchyně

V říjnu 2020 odborná porota vybrala z celkem 862 přihlášených produktů z 59 zemí 26 nominovaných návrhů v produktových kategoriích nábytek, podlahové krytiny, tapety a textil, osvětlení, inteligentní dům, bytové doplňky a kuchyně. Z tohoto užšího výběru pak na ocenění navrhla 4 návrhy.

První cenu v kategorii imm cologne získala Luiza Guidi Tomio z Brazílie za kolekci Maya Collection – sérii světelných skulptur, které dodávají stěně nový rozměr. Druhou cenu si odnesl německý designér Dirk Vosding za Elinu – opěru pro knihy na polici fungující zároveň jako lampa. Třetí cenu udělila odborná porota lehké a univerzální dřevěné židli Olivia, jejímž autorem je Tatu Laakso z Finska. A konečně, v kategorii LivingKitchen, která se v soutěži Pure Talents koná pouze každé dva roky, získala ocenění kompaktní modulární pouliční kuchyň Guerilla od německého designéra Erika Mantze-Hansena.

Podle vyjádření poroty byly charakteristickými rysy letošních návrhů vysoká úroveň vyspělosti produktu a přitažlivé, smyslné a mimořádně sympatické charisma. „Pokud jde o kritéria hodnocení, je důležité ocenit nejen myšlenku, složení a kvalitu designu, ale také schopnost designérů vytvářet komerčně životaschopné produkty,“ říká členka poroty Jennifer Reaves, generální ředitelka mezinárodního veletrhu designu Blickfang. Dodává, že mnoho příspěvků zaslaných do 18. ročníku soutěže Pure Talents Contest vykazovalo jen málo známek toho, že jsou často dílem studentů.

Rámová svítidla: emocionální otvírač dveří

Pure Talents Contest 2021
První cenu získala Luiza Guidi Tomio z Brazílie za kolekci Maya Collection – sérii nástěnných světelných skulptur. Foto: archiv Koelnmesse

To rozhodně platí o kolekci Maya od Luizy Guidi Tomio z Brazílie. Jednotlivé kusy tvoří skupinu světelných skulptur, které dodávají jinak rovné stěně nový rozměr. Podobně jako při otevření okna, lze rám lemovaný LED diodami odklopit od stěny, což vede ke smyslné hře světla a stínu. Každý pohyb rámu mění světlo v místnosti. „Našli jsme smyslný způsob, jakým si design pohrává s pohyblivým světlem, a to jak na úrovni skulptury, tak jako zcela funkční produkt. Byli jsme fascinováni jednoduchostí, s jakou designérka přivádí světlo na scénu,“ vysvětluje rozhodnutí poroty o udělení 1. ceny Jennifer Reaves.

Budiž světlo: světelná opěra

Pure Talents Contest 2021
Druhou cenu si odnesl německý designér Dirk Vosding za Elinu – opěru pro knihy na polici fungující zároveň jako lampa. Foto: archiv Koelnmesse

Interakce světla a jeho variability je také tématem designu Eliny od Dirka Vosdinga. Když je Elina zavřená, je to opěra. Ale když se skleněný disk uvnitř pomalu vytáhne, začne zářit a vrhá stále více světla na okolní knihy. Po úplném vytažení lze nastavitelný světelný kruh použít jako lampu ke čtení. „Design připomíná upínací svítilny pro knihovny, ale s mnohem větším kouzlem – malý, jednoduchý, a subtilní produkt, který vypadá stejně dobře jako stolní lampa nebo opěra na knihy na komodě či nočním stolku,“ komentuje rozhodnutí poroty její členka designérka Eva Marguerre.

Lehká židle, která je něco jiného než lehká

Pure Talents Contest 2021
Třetí cenu udělila odborná porota lehké a univerzální dřevěné židli Olivia, jejímž autorem je Tatu Laakso z Finska. Foto: archiv Koelnmesse

Porotu rovněž zaujala židle Olivia, jejímž autorem je Tatu Laakso z Finska. Jeho návrh zkoumá rovnováhu mezi lehkostí, robustností a ergonomií tvarované překližky, což vede k lehké, ale robustní konstrukci. „Líbilo se nám, jak si tento atraktivní model hraje s tvarovanou překližkou a promlouvá designovým jazykem, který je nejen lehký a smyslný, ale odkazuje také na finský design. Je to velmi sebejistý design na semestrální práci a vykazuje takovou kvalitu, jakou byste nečekali ani od finálního díla,“ říká designér Sebastian Herkner.

Jiný způsob, jak si užít kuchyni

Pure Talents Contest 2021
V kategorii LivingKitchen, která se v soutěži Pure Talents koná jednou za dva roky, získala první cenu kompaktní modulární pouliční kuchyň Guerilla německého designéra Erika Mantze-Hansena. Foto: archiv Koelnmesse

V kategorii LivingKitchen Selection soutěže Pure Talents Contest 2021 porotu přesvědčila právě kuchyň Guerilla od německého designéra Erika Mantze-Hansena. Kompaktní a mobilní moduly jsou určeny jako nástroje pro přípravu jídla na ulici v městském prostředí. Snadno se přepravují přeplněnými městy a poskytují řešení pro různé možnosti použití s úsporou místa. Individuálně kombinovatelné moduly mohou pružně reagovat na všechny požadavky uživatelů a jsou vhodné pro přípravu nejrůznějších pokrmů.

Mladým návrhářům chybí pódium

Prezentace cen také upozornila na nejistou situaci, ve které se v současné době nachází mnoho mladých designérů. „Chybí jednak platformy, kde by mohli prezentovat sebe i svou práci, a jednak spojení s obchodním světem,“ říká Sebastian Herkner o důsledcích zrušení veletrhů, jako je imm cologne. Pro účastníky soutěže je v těchto obtížných dobách obzvláště důležitá propagace v tisku.

Soutěž Pure Talents Contest je speciálně zaměřena na designéry, kteří jsou buď ještě na vysoké škole, nebo právě dokončili studium. Jak ukazuje počet a mezinárodní zastoupení přihlášených produktů, patří mezi nejrenomovanější mezinárodní soutěže pro mladý design ve svém oboru. Tentokrát mladí designéři pocházejí z 59 zemí a představují celkem 240 designérských škol.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina