drevostavby reportáže

Presnosť, rýchlosť, flexibilita = kvalitná drevostavba

WEINMANN Beamteq B-540
WEINMANN Beamteq B-540 má kompaktný dizajn bez potreby stavebných úprav v podlahe
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

O firme JK Slovakia, s.r.o., ktorá už viac ako dve desaťročia vyrába a montuje nízkoenergetické montované stavby, sme už v Drevárskom magazíne písali (pozri TU). Neprekvapilo nás preto, keď sme sa dozvedeli o ich zámere investovať do rozvoja technológie, ktorá im má pomôcť skvalitniť svoj výrobný proces. Na čele firmy stojí konateľ Ing. Rudolf Knut, s ktorým sme sa aj tentoraz o rozvoji firmy rozprávali.

Rudolf_Knut

Jeho príbeh sa začína zdanlivo podobne, ako príbeh mnohých pred ním. Chytil príležitosť za pačesy a pustil sa do podnikania v segmente, ktorý mu bol sympatický. A zdá sa, že dynamický rozvoj nízkoenergetických montovaných stavieb na báze dreva pomohol dať impulz aj firme JK Slovakia v Lipanoch na severovýchode Slovenska, kde by to málokto predpokladal. Už takmer 20 rokov firma realizuje montované domy, pri výstavbe ktorých zohráva prím predovšetkým drevo v kombinácii s dômyselne zapracovanými najnovšími technológiami. Práve to dokáže pôsobiť na ľudí prívetivo, priateľsky a teplo.

DM: Už pri predstavení firmy v Drevárskom magazíne sme hovorili o tzv. nemeckej stope, ktorá JK Slovakia sprevádza v podstate od začiatkov. Zohrávala vplyv aj pri úvahách na rozvoj technológií?
R. K.: Keď sa nad tým zamyslím, tak zrejme áno. V roku 1998 firma získala členstvo v nemeckej spoločnosti pre montované stavby a hotové domy so sídlom v Bad Honnef, SRN (Bundes-Gütegemeinschaft für Montagebau und Fertighäuser e.V.). Väzby nám ostali. Priateľstvo a spoluprácu nedokážete pretrhnúť zo dňa na deň, najmä, keď bola dobrá. A referencie z tých čias sa tiež nemenia. Aj keď pôsobíme na celom Slovensku – máme štyri obchodné pobočky a hľadáme serióznych zákazníkov, ktorí ocenia kvalitnú prácu – potrebujeme sa rozvíjať ďalej. Ročne dodáme cca 50 domov, ale niekedy menej i viac – to všetko závisí od trhu i ekonomickej situácie. Sme firma, ktorá má svoju históriu a skúsenosti, no na druhej strane aj mladý a pružne sa rozvíjajúci kolektív, ktorý prichádza s inovatívnymi návrhmi a hľadá rovnako priestor na zlepšenie kvality. Uvedomujeme si, že nové technológie sú v dnešnej dobe nevyhnutnosťou, aby človek nezaspal na vavrínoch a mohol byť minimálne rovnocenným partnerom pre čoraz väčšiu konkurenciu. Nové technológie nám prinášajú nové obzory a výzvy, ktoré s mladým kolektívom radi otvárame a prijímame, je to pre nás možnosť ako sa zlepšovať. Aby sme zákazníkom mohli prinášať moderné a kvalitné produkty. Náš zákazník – náš pán, ako sa zvyklo hovoriť. A to je na našej branži práve to krásne.

DM: Keďže pracujete predovšetkým s montovanými panelmi, predpokladám, že si ich musíte niekde vyrobiť.
R. K.: Áno. Máme vlastné kapacity na výrobu panelov, ktoré potom vozíme na miesto určenia a montujeme priamo na stavbe. V súčasnosti sme na tom už tak dobre, že uvažujeme aj o vlastnej nákladnej doprave, aby sme sa aj v tomto ohľade osamostatnili. Možno som narodený pod šťastnou hviezdou, ale zatiaľ som nikdy nechcel uvažovať o tom, žeby som s týmto podnikaním skončil. Firma rastie – chvalabohu a zdá sa, že aj tzv. detské choroby sme už prekonali. Zastabilizovali sme výrobu, obchod, objednávky a realizujeme toľko, aby sme boli pre zákazníkov prijateľní a dôveryhodní. A je to aj vďaka šikovným ľuďom, ktorých vo firme mám. A hoci by to asi málokto predpokladal, Lipany a ich región je mimoriadne silný. Charakterom, zdravou zaťatosťou, cieľavedomosťou, húževnatosťou, ľuďmi. A to ma poháňa vpred.

DM: Ako vznikla myšlienka na investovanie? A prečo?
R. K.: V dnešnej dobe existuje množstvo možností a smerov, kam človek môže investovať. No ako začiatok automatizácie výroby sme vnímali presné a účelné narezávanie hranolov a to nám vedel splniť CNC stroj. Rovnako, keď človek uvažuje nad automatizáciou výroby, obhliada sa po konkurencii a tu nám prišlo vhod možnosť nahliadnuť do výrobných podnikov po Európe, kde sú firmy s lepšou technologickou výbavou. Zistili sme, že v každej z nich bol CNC stroj základom automatizácie. CNC stroj vie zlepšiť presnosť nárezov, dáva nám nové možnosti úprav striech a vie zvýšiť kvalitu pri nových a náročných výzvach, s ktorými sa budeme stretávať. To boli základy nášho uvažovania, keď sme rozmýšľali o tom, ako sa posunúť ďalej. V dnešnej dobe existuje množstvo firiem, ktoré vedia dodať rôzne technológie a nie je jednoduché nájsť spoľahlivého a kvalitného partnera. My sme vo firme Excellent CD spol. s r.o. tohto partnera našli.

Upriamili našu pozornosť na firmu WEINMANN/HOMAG a ich stroj Beamteq B-540. A to rozhodlo. Firma Excellent CD je partner, ktorý vie zabezpečiť kvalitu dodanej technológie, má skúsenosti po celej Európe a vie pružne reagovať na vzniknuté situácie vzhľadom na skúsenosti, ktorými disponuje. Táto spoločnosť má skúsených pracovníkov od konateľa až po montážnych pracovníkov. Ukázalo sa to pri komunikácii nielen s konateľom Ing. Romanom Chovancom, ktorý bol ochotný neúnavne hľadať optimálne riešenie pre uzatvorenie zmluvy, ale aj s predajcom Ing. Martinom Drobom, či s montážnou partiou. Skúsenosti sú neprenosné, hovorí sa, a my v prípade, ak budeme uvažovať nad novými technológiami, radi sa na firmu Excellent CD znovu obrátime.

WEINMANN Beamteq B-540

Univerzálne tesárske obrábacie a nárezové 5 osé CNC WEINMANN Beamteq B-540 určené na frézovanie, pílenie a vŕtanie tesárskych konštrukčných prvkov

DM: Čo očakávate od novej technológie?
R. K.: Očakávame skvalitnenie procesu nárezu hranolov, ako aj nájdenie nových možností pre výzvy, ktoré nás čakajú z pohľadu náročnejších projektov. Rovnako nám táto investícia dáva nové možnosti pre rast firmy, nájdenie nových obchodných možností a možnosť obslúžiť aj iných staviteľov či už drevostavieb alebo murovaných domov. Od novej technológie očakávame nové know-how pre zamestnancov firmy od projektantov až po pracovníkov, ktorí budú daný stroj obsluhovať. Myslím si, že firmu to ovplyvní v značnej miere. Predovšetkým očakávam, že to zrýchli proces výroby, zlepší kvalitu a prinesie možnosť udávania nových trendov v našom portfóliu. Zrýchlenie procesu je často vnímané ako negatívny zásah do kvality daného výrobku, no zrýchlenie, skvalitnenie a efektívnejšia výroba pomocou novej technológie je očakávaný a nutný proces, ktorý vzniká pri automatizácii.

Excellent CD

Zástupca technológií HOMAG Group v SR:

EXCELLENT CD, spol. s r.o.
Š. Moyzesa 3
960 01 Zvolen
tel.: 045/5321 628
e-mail: office@excellentcd.sk
www.excellentcd.sk

Foto: archív Excellent CD

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina