drevostavby

Z deviatich krytých drevených mostov je prvý v Stráži

Drevostavby_Straza_06
Most v obci Stráža pred dokončením (stav z polovice decembra 2020)
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Cyklomagistrála v regióne Malá Fatra je už vo výstavbe. Na viac ako 23 kilometroch povedie cez katastre deviatich obcí od Terchovej do Žiliny. Cyklisti by sa po nej mohli previesť v roku 2022. Projekt realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra od roku 2014, v marci 2020 začala fáza realizácie výstavby. Slávnostné otvorenie stavebných prác bolo v júni 2020 v Tepličke. Mikroregión Terchovská dolina má výborné predpoklady s rozmanitosťou územia vrátane historickým, prírodným, folklórnym a kultúrnym bohatstvom. Celý projekt si vyžiada finančné náklady v hodnote 6,3 mil. eur, prostredníctvom využitia eurofondov.

Hlavná trasa z Terchovej vedie cez obce Belá, Lysica, Stráža, Krasňany a Varín, vedľajšia cez Gbeľany, Nededzu a Tep­ličku bude končiť pri vodnom diele Žilina. Nová cyklotrasa by mala odbremeniť frekventovanú cestu, zabrániť stretu cyklistov s autami, súčasťou budú nabíjacie stanice pre elektrobicykle v katastri každej obce. Trasa končí pri areáli KIA v Tepličke, napája sa na súčasnú cyklotrasu na druhej strane obce cez lávku až k Vodnému dielu Žilina.

Chodník bude z väčšej časti kopírovať povodie rieky Varínka a tok treba na viacerých častiach premostiť. Na úseku postavia 9 drevených zastrešených mostov rovnakej konštrukcie. Z nich budú tri mať dĺžku 30 m, dva dĺžku 40 m a štyri s dĺžkou 50 m. Ako prvý realizovali most č. 7 v obci Stráža.

Kolorit Jánošíkovho kraja

Na vyčistenie staveniska sa pripravovali od letných mesiacov. Rieka mala ustálenú hladinu pre založenie základových pätiek mosta. Vyloženie brehov koryta kamennou plochou vytvorilo pevné časti pre samotnú montáž drevených prvkov. Prípravu zabezpečovali štyria stavební remeselníci. Horná hrana nosnej základovej päťky je 0,68 m nad hladinou. Oblúková nosná konštrukcia sa v strede dostala do výšky cca 1,2 m, aby most nebol ohrozovaný vodou. Most je umiestnený v nadmorskej výške na kóte 409,52 m/nad morom v podhorskom teréne, s častým snežením v zimnom období, preto musí spĺňať 4. stupeň zaťaženia 3 kN/m2.

Konštrukcie začali na stavenisko dodávať v novembri 2020. Kolektív stavebnej prevádzky firmy Hastra s.r.o. Žilina pod vedením stavbyvedúceho Ing. Tomáša Stráskeho zvládol harmonogram montážnych prác za dva mesiace. Využili priaznivé počasie a nosnú konštrukciu postavili za dva týždne. Realizovala ich skupina 10 tesárov a remeselníkov iných stavebných remesiel. Všetky drevené prvky dodala firma Technomol Built s.r.o. Dolný Kubín, ktorá ich vo svojich dielňach v Ružomberku napustila biologickou ochranou proti škodcom a plesniam a dvomi vrstvami voskového náteru.

Nosné prvky dreveného mosta sú navrhnuté ako drevená priehradová konštrukcia, ktorej základom je oblúk s priemerom 77,77 m. Ako celok je tvorená hornou a dolnou pásnicou, spojených výpletom zo stĺpikov a diagonál. Obe nosné strany majú rovnaké rozmery. Most je zložený z dvoch dielov spojených v strede, časti majú dĺžku 17 640 mm a 15 800 mm. Pri montáži spojenia využili lešenie, ktoré odstránili a celý prietok bude bez piliera. Celkový vzhľad a statika sú navrhnuté projekčnou firmou DK Ateliér s.r.o. Dolný Kubín s využitím prvkov tradičnej ľudovej architektúry v regióne. Projekty vypracovali Ing. Andrej Čajka a Ing. Radovan Mikuláš.

Celú konštrukciu vyrobili s lepeného lamelového dreva normovanej kvality GL 28 h hrúbky 180 mm. Spodné oblúky majú výšku 1000 mm (2 ks) a 600 mm (2 ks). Horné oblúky majú výšku 480 mm, spodné príložky s výškou 280 mm umožňujú vložiť do nosnej konštrukcie pomocné nosné oceľové trubky. Medzi priehradové konštrukcie je vložený nosný systém tvorený drevenými trámami. Zvislice a diagonálne prvky medzi spodnými a vrchnými oblúkmi majú rovnakú hrúbku 180 mm, výška sa mení podľa celkovej dĺžky odstupňovanej od 3320 mm do 4575 mm, diagonály rovnakého prierezu od dĺžky 5165 mm do 5685 mm. Jednotlivé prvky sú spájané oceľovými svorníkmi.

Na oblúky z lepeného lamelového dreva spotrebovali 35,3 m3 ihličnatých lamiel, na zvislice 5 m3 a na diagonály 9,8 m3. Aj rozpery (spodné, horné a portálové) sú z lepených drevených lamiel, potrebovali 1,5 m3.

Drevený most má priechodovú šírku 2500 mm a výšku 4400 mm. Z vnútornej časti je chránený zábradlím z lepenej škárovky prierezu 50×450 mm. Celá konštrukcia má hmotnosť 28 ton.

Podlahu mosta vyložia drevoplastovými doskami s drážkou, zhotovia ju z 34 panelových dosiek WPC hrúbky 24 mm s celkovou plochou 1556 m2 položenej na 7 podporných hranoloch prierezu 100×100 mm. Plocha bude farebne prispôsobená celej konštrukcii.

Krytý drevený most tvorí tradičná sedlová strecha so sklonom 45°. Krokvy a klieštiny sú z masívneho dreva prierezu 80×120 mm a dĺžky 3600 mm. Ukotvené sú na nosných trámoch rovnakého prierezu. Klasická drevená strecha je súčasťou stavby mosta. Zastrešenie vytvoria živnostníci – remeselníci z plastového šindľa v imitácii dreva. Investor ich odporučil v čiernej farbe.

Cyklotrasu dotvoria ďalšie drevené kryté mosty

Výhodou celého projektu a jeho realizácie je unifikácia jednotlivých drevených dielov z lepených lamiel. Hoci 9 vybudovaných zastrešených mostov budú mať tri rôzne dĺžky, nosné prvky z lepeného dreva zostávajú v rovnakých prierezoch. Drevená mostovka skončí na kraji mosta. Ďalej sa napojí na asfaltový povrch chodníka pre peších a cyklistov.

Stavbári sa už presúvajú na stavenisko mosta č. 5 v obci Belá. Most má rovnaké rozmery ako už realizovaný v Stráži. V katastri obce Belá budú aj dve nové nezastrešené lávky jednoduchého priameho tvaru so zábradlím. Celkom budú na trase ďalšie tri lávky na baranených drevených koloch z agátového dreva, najdlhšia z nich bude mať až 96 metrov.

Občania v Stráži obdivujú krásu dreveného zastrešeného mosta. Páči sa im oveľa viac ako starý cestný most z betónu, ktorý už pomaly dosluhuje. Bude záležať na samospráve, či ho nahradí pôvabnou novou konštrukciou z drevených prvkov. Novostavba dreveného krytého mosta v Stráži na cyklotrase stojí 150 tisíc eur. Stavbári dávajú na konštrukciu mosta záruku 5 rokov s predpísanou starostlivosťou o všetky drevené prvky.

Foto: archív Hastra s.r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina