aktuality

Koník z bukového dreva sa pohybuje na kolieskach

Typickou drevenou kyjatickou hračkou je drevený koník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Typickou drevenou kyjatickou hračkou je drevený koník. Drevená hračka má často aj formu kohútika, fúrika, postieľky alebo ježka. Vyrobená je z bukového dreva na drevenom podstavci s kolieskami. Hračka je vyzdobená kruhovými ornamentmi, ktoré vytvára rezbár pomocou kružidla a rydla. Vyrezávaná hračka z bukového dreva je potom namorená prírodnými moridlami.

Tradícia výroby drevenej hračky z Kyjatíc zanikla pred niekoľkými desaťročiami. Snaží sa ju obnoviť Ladislav Hedvigi z obce Rimavské Zalužany. Z vlastných prostriedkov začal obnovovať objekt bývalej obecnej školy, ktorý dostal ako dar od evanjelickej cirkvi. Je to 200-ročná budova školy s bytom pre učiteľa. Cieľom je vytvoriť projekt na jej obnovu a získať financie na obnovenie malej prevádzky, kde by boli zamestnaní 2 – 3 rezbári, možno aj formou chránenej dielne. Zároveň tu vytvára priestor pre interaktívnu výstavu hračiek a atraktívne zameranie tvorby pre deti.

Obec Kyjatice v okrese Rimavská Sobota patrí do regiónu Malohontu. Preslávená bola výrobou typických drevených hračiek. Ešte v 80-tych rokoch 20. storočia vyrábali hračky vychýrení rezbári Ján Beňo a Július Petráš. Pokračovateľom v 90-tych rokoch bol Rudolf Stehlík z obce Veľké Teriakovce, ktorý zomrel v roku 2010. Posledným rezbárom zostal Ladislav Hedvigi.

Po rekonštrukcii starej obecnej školy v Kyjaticiach by to mohla byť nová rezbárska dominanta v regióne, ktorá by oživila zabudnuté tradície. Zároveň by priniesla radosť deťom z drevených hračiek. Zdobenie hračiek je minimálne európskym unikátom.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina