výstavy

Designblok 2020

Designblok
Cenu za Nejlepší nábytek získal Todus, který na Designbloku letos vystavoval poprvé
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Letošní 22. Designblok, pražský mezinárodní festival současného designu, po pěti úspěšných letech opustil Výstaviště v Holešovicích a přestěhoval se ve dnech 7. – 11. 10. 2020, do Gabriela Loci, bývalého konventu Svatého Gabriela na Smíchově. Tématem festivalu byla VÁŠEŇ – vášeň pro smysl designu, perfektní provedení řemesla a krásu, kterou vnáší do života.

Prostory rozlehlé budovy v beuronském (novogotickém) stylu umožnily konfrontaci současného designu a architektury minulosti. Mnohapodlažní budova s několika schodišti se dala perfektně vertikálně rozdělit na dva samostatné výstavní celky a systémem dvouhodinových vstupů a půlhodinových desinfekčních přestávek bez návštěvníků, byly dodrženy přísné hygienické podmínky. Vše fungovalo bezchybně. Čeští i slovenští výrobci nábytku předvedli novinky i retro z nových materiálů, preferován byl udržitelný rozvoj, recyklace, cirkulární ekonomika. I počasí se vydařilo, takže volně přístupné venkovní expozice si návštěvníci mohli dokonale užívat.

Gabriel Loci je na vyvýšenině nad náměstím Kinských, kde návštěvníky vítal Vesmírný modul Lucie Koldové, loňské autorky Designérie a již potřetí (2012, 2018, 2019) Designérky roku. Její Cesta světel v Gabriel Loci byla pro mě hlubokým zážitkem. Několik firem na Designbloku vystavovalo její křesla a stolky Cocon, které poprvé představila v Das Haus na imm cologne 2018.

Ceny Designbloku 2020

Designblok v sobotu 10. října rozdal ocenění pro nejlepší tvůrce a instalace dvaadvacátého ročníku. Ceny Designbloku byly rozdány v jedenácti kategoriích a odborná porota ocenila nejlepší produktové novinky, svítidla, nábytek, bytové doplňky, ale i nejzdařilejší módní kolekci a šperk. Mezi oceněnými jsou etablované značky i jména začínajících autorů. Absolutním vítězem se stal Jan Plecháč, který pro Designblok navrhl hned dvě expozice – tematickou výstavu Vášeň a hlavní instalaci Designerii, složenou z 222 autorským razítkem označených štaflí, z nichž byl vytvořen odpočivný prostor pro návštěvníky. Autor výstavu připravil v režimu „zero waste“ tedy nezbyl po ní žádný odpad. Po skončení výstavy se štafle prodaly a výtěžek putoval na podporu Centra Paraple.

V kategorii nábytek porotu letos zaujala tvorba značek LE BON, Todus a Kaplan nábytek. Cenu za Nejlepší nábytek získal český výrobce Todus, který na Designbloku letos vystavoval poprvé, a to za kolekci Baza a stůl Branta od belgického Studia Segers, s nímž dlouhodobě spolupracuje. „Prezentaci značky Todus na Designbloku 2020 jsme se rozhodli pojmout v souladu s letošním tématem, kterým je Vášeň. Naše instalace symbolizovala vášeň pro krásu vstupních materiálů, které pečlivě vybíráme, pro precizní zpracování, ale také vášeň pro design a finální výsledek,“ vysvětluje Pavel Kollarovits ze společnosti Todus. V jedné části expozice tak byly vystaveny vybrané výrobky v bílé barvě. Toto monochromatické pojetí vycházelo ze sádrových modelů používaných při tvorbě architektonických návrhů, které umožňují nahlédnout na daný model bez rušivých prvků, a vidět tak čistotu forem a tvarů. Druhá část expozice znázorňovala stejné výrobky, ale v jejich surovém stavu. Tento koncept nabídl návštěvníkům příležitost vnímat krásu zpracovávaného materiálu a sledovat jeho přeměnu ve finální výrobek.

Mimořádným počinem mimo kategorie byla zvolena historická akvizice tvorby českých designérů Moravské galerie v Brně, která nakoupila v koronavirové době díla za 2,5 milionu korun a výběr z nich prezentovala právě na Designbloku. Neotřelé nápady i interaktivní zpracování tradičně soupeří v kategorii Nejlepší instalace. Mezi výrobci a prodejci zabodovala společná instalace značek Vitra a Křehký, kterou speciál­ně pro Designblok vytvořil scénograf Marek Cpin. O titul za nejlepší instalaci školy se rozhodovalo mezi třemi ateliéry pražské UMPRUM, ocenění získal Ateliér keramiky a porcelánu vedený Maximem Velčovským, Designérem roku 2007.

Foto: autorka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina