odborné témy

Drevostavba penziónu zvíťazila v študentskej súťaži

Harhaj
Reštauračnú časť penziónu Harhaj zastrešuje vegetačná intenzívna strecha
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Najväčšou študentskou súťažou zameranou na stavby z dreva v Českej republike sú Stavby s vůní dřeva. Za rok 2020 ocenili 5 víťazov, ktorým rozdelili ceny za 200 000 Kč. Súťažné kategórie tvoria návrhy konštrukcií veľkých stavieb (nad 500 m3 obostavaného priestoru) a malých stavieb. Celkom bolo do 8. ročníka prihlásených 43 projektov študentov stavebných fakúlt z 8 českých a 6 slovenských univerzít. Zo zahraničia okrem Slovenska poslali práce do súťaže aj študenti stavebných fakúlt z Dánska a Fínska. Cenu verejnosti v kategórii „Drevené stavby – veľké“ získala študentka Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity Bc. Veronika Strončeková za dielo Penzión Harhaj.

Penzión Harhaj

Projekt drevostavby penziónu Harhaj umiestnila autorka na okraji Bardejova, smerom do Bardejovských Kúpeľov. Navrhla 3-podlažnú novostavbu s tým, že konštrukčná hmota podlaží nie je totožná. Projekt je modifikáciou tradičného prefabrikovaného dreva. Konštrukcia je z CLT panelov. Reštauračná časť je nižšia (len 1 podlažie) s vegetačnou zelenou strechou. Ubytovacia časť má 3 nadzemné podlažia a je ukončená dreveným krovom so sedlovou strechou. Celá stavba šetrne zapadá do lesného prostredia s úctou k okolitej krajine.

Súťažný projekt tvorí jej bakalárska práca, ktorú vypracovala pod dohľadom školiteľa Ing. Petra Juráša, PhD. Oponentom bakalárskej práce bol Ing. Miroslav Jakubčík, CSc.

Študentka sa podujala vypracovať zadaný projekt novostavby nepravidelného tvaru na stupni dokumentácie pre stavebné povolenie. Projekt je síce školskou, teoretickou prácou, ale je k dispozícii potenciálnemu investorovi alebo stavebníkovi. Stavbe dominujú CLT panely použité na 3-podlažný objekt s čiastočne podzemným priestorom. Penzión môže naraz ubytovať až 60 hostí a poskytnúť im priestory na stravovanie, konferencie, spoločenské akcie. Pre hostí je pripravených 16 jednolôžkových izieb. Z nich je 7 izieb na 1. podlaží na južnej strane s balkónom podoprených drevenou konštrukciou z masívnych smrekových hranolov. Možno sa ubytovať v 12 dvojlôžkových izbách a v 7 apartmánoch.

Novostavba penziónu má zastavanú plochu 1072,16 m2, celková plocha objektu je 2995,59 m2 s obostavaným priestorom 1133,7 m3. Zatiaľ je to jediný objekt na celkovej ploche parcely 8257,97 m2, čo predstavuje zastavanosť 13 %. Podkladom pre celkovú koncepciu bola architektonická štúdia.

Trojpodlažná drevostavba je umiestnená na základoch z betónových DT tvárnic. Na ploche 461,61 m2 je priestor na parkovanie vozidiel a technické miestnosti pre chod celej budovy. Po klasickom betónovom schodisku sa hosť dostane do vstupnej haly. Hlavný vstup do objektu je z juhovýchodu. Zo vstupnej haly je prístup do hotelovej časti (vpravo) alebo do reštaurácie (vľavo). Prvé nadzemné podlažie má 862,76 m2. Do druhého nadzemného podlažia sa už ide po drevenom dvojramennom schodisku. Na tomto podlaží sú ďalšie izby na ploche 834,91 m2.

Schodisko pokračuje aj na tretie nadzemné podlažie s izbami a spoločenskými miestnosťami. Na druhom konci objektu je požiarne schodisko.

Ľavú časť východu zo vstupnej haly tvorí reštaurácia s kuchyňou. Pokrytá je rovnou vegetačnou strechou s plochou 111,2 m2. Na ňu nadväzuje vstupná hala a prechod do hotelového traktu. Táto časť už má klasickú sedlovú strechu s pultovými vikiermi.

Nosná konštrukcia objektu je z CLT panelov

Obvodové steny z CLT C3s hrúbky 120 mm sú izolované minerálnou vatou hrúbky 260 mm. Vnútorné steny sú z dvoch CLT 100 C3s vyplnené minerálnou vlnou. Na priečky je použitá CLT 80 C3s. Stropy sú trámové, viacvrstvové, vrchná plocha ukončená drevenými doskami a keramickou dlažbou. Trámy sú z lepeného kompaktného dreva triedy GL24 h. V izbách sú trámy položené v priečnom smere 300×150 mm, na chodbe priečne 200×140 mm, vo vstupnej hale tri prievlaky s rozmermi 400×600 mm, v kolmom smere 200×140 mm.

Hlavné schodisko z 1. až na 3. nadzemné podlažie je dvojramenné drevené doskové zo šikmej montovanej schodiskovej CLT dosky hrubej 150 mm, rameno schodiska je široké 1650 mm. Na druhom konci je požiarne únikové schodisko rovnakej konštrukcie.

Nosnú konštrukciu nad reštauráciou tvorí trámový strop so záklopom z CLT panelov a vegetačnou intenzívnou strechou. Slúži ako terasa na posedenie a občerstvenie. Sedlová strecha nad ostatným objektom penziónu má klasickú strešnú konštrukciu so sklonom 15°, trámový strop so záklopom z CLT panelov, má sklon 5° a tvorí strechu nad vikierom. V stavbe sú použité okná s izolačným trojsklom a drevené vstupné dvere.

Foto: archív Nadace dřevo pro život

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina