reportáže

Bydlet se dá leckde, třeba i v upraveném vysloužilém námořním kontejneru

Bydlet se dá leckde, třeba i v upraveném vysloužilém námořním kontejneru
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na letošním veletrhu Dřevo a stavby Brno (DSB), který proběhl koncem února souběžně se Stavebním veletrhem Brno (26.–29. 2. 2020), byl mezi různými stavebními systémy dřevostaveb prezentován i jeden od ostatních se poměrně dost lišící. Tvořil expozici pražské firmy eco tainers s.r.o., v jejímž názvu je kromě ekologie skryta i jistá souvislost s přepravním kontejnerem. Konkrétně pak s 12 m dlouhým kontejnerem námořním, který tvoří nosnou konstrukci základního modulu domku na bázi dřevostavby pro tzv. startovací bydlení dvou osob. U jeho zrodu stály nízké pořizovací náklady a chuť jednatele Martina Hofmana nalézat nové využití pro vysloužilé věci.

Na začátku byla touha bydlet

Společnost eco tainers s.r.o., oficiálně sídlící v Praze 8 – Libni, se zabývá projekcí a stavbou modulárních domků z vysloužilých lodních kontejnerů, oboustranně izolovaných a opláštěných převážně přírodními a recyklovatelnými materiály. Byla založena v říjnu loňského roku třiadvacetiletým studentem Fakulty stavební na VUT v Brně (dálková forma studia) Martinem Hofmanem z Lužan u Jičína v Královéhradeckém kraji, kde pro svoji činnost využívá areál rodinné truhlářské provozovny. Založením firmy si tak jednatel zrealizoval bezmála 2 roky starou myšlenku postavit si domek z lodních kontejnerů pro vlastní bydlení. „Projektování onoho domku, při kterém mi pomáhal můj bratranec Matěj Vít, nás natolik nadchlo, že jsme se rozhodli v této činnosti pokračovat a vytvářet podobné domky i pro ostatní případné zájemce,“ sdělil mně Martin Hofman na brněnském výstavišti s tím, že založení firmy předcházelo asi rok trvající období sbírání informací o kontejnerech a ostatních nezbytných materiálech a výrobcích potřebných pro jeho přestavbu na domek.

Třeba zohlednit i statické a hygienické normy

Při vybírání vhodného kontejneru (v obchodním terminálu v Praze – Uhříněvsi) se M. Hofmanovi jako nejvhodnější jevil 12,19 m dlouhý, 2,44 m široký a 2,9 m vysoký typ ISO 40’HC s vnitřními rozměry 12 032x2350x2680 mm (délka x šířka x výška) a hmotností 4100 kg. A to především pro cca 28,3 m2 vnitřní plochy a výše zmíněnou výšku stropu, která skýtá dostatečný prostor pro nezbytnou vrstvu tepelné izolace (viz dále). Kromě samotných rozměrů kontejneru je pak podle jednatele důležitý i stav jeho konstrukce, kde podstatnou roli mohou hrát i zdánlivé detaily, a proto není na škodu, když je při výběru (pokud je zájem) přítomen i zákazník.

„Pokud se vrata kontejneru otevírají ztuha, pak má zkřížený rám a je otázkou, zda je to jenom kvůli tomu, že právě stojí na křivém podkladu, nebo je deformace trvalá. Důležité je, aby neměl nijak zásadně poškozenou kostru neboli aby jeho podélné ani příčné prvky nebyly promáčklé či nevhodně opravované. Neméně důležitou roli při výběru pak má i v kontejneru přepravované zboží, respektive u některého druhu jeho specifický zápach. Asi nejhorší v tomto směru jsou pneumatiky, jejichž aroma v podstatě není možné z kontejneru vyvětrat,“ upřesňuje M. Hofman a dodává, že pořizovací cena sice vysloužilého, ale staticky a hygienicky vyhovujícího kontejneru se pohybuje kolem 60–78 tis. Kč.

Patřičné oboustranné zateplení

Při vlastní přestavbě na domek se kontejner po převezení na staveniště uloží na hydroizolovanou základovou desku nebo na ocelové zemní vruty, které jsou podle zhotovitelů vhodnější pro možné případné přestěhování domku do jiné lokality. Současně přitom se podlaha kontejneru zespodu (zvenčí) zateplí 250 mm silnou deskovou dřevovláknitou izolací.

Po uložení na základy se v plechovém plášti levé podélné stěny a přední stěny (proti vratům) vyřežou otvory pro okna a vstupní dveře. Ke stěnám kontejneru (po obvodu zvenčí ve vzdálenosti cca 250 mm) se pomocí ocelových příchytek upevní dřevěná kostra vnější izolační předstěny. Ta je směrem do exteriéru potažena (uzavřena) hydroizolační polyetylénovou fólií a do vzniklé mezery je aplikována foukaná dřevovláknitá izolace. Zvenčí je kostra opláštěná dřevěnou fasádou upevněnou k latím 40 mm široké větrané mezery. Je tvořena fasádními profily z Thermowoodu nebo upravenými starou japonskou technikou opalování dřeva Shou Sugi Ban. Další možností je zhotovitelem nabízená vegetační fasáda, kterou tvoří nerezová síť a popínavé rostliny.

Stejným způsobem jako podlaha je zvenčí (tentokrát ale shora) tepelně izolován i strop kontejneru. A to rovněž deskovou 250 mm silnou dřevovláknitou izolací, vloženou mezi střešní trámy. Na ni pak navazuje skladba zelené střechy, která podle přání zákazníka může být buď intenzivní nebo extenzivní a je přístupná po žebříku ze zadní strany modulu.

Uvnitř kontejneru jsou podlaha, stěny i strop opatřeny laťovým roštem s rozměry 60×40 mm, v němž jsou uloženy rozvody elektřiny a vody. Prostor mezi latěmi je vyplněný 60mm dřevovláknitou izolační deskou, zakrytou 15 mm silným sádrokartonem (kuchyně, koupelna s WC) nebo 15–20 mm silným multiplexem.

Interiér sice malý, ale multifunkční

U takto přestavěného a zatepleného kontejneru, který představuje základní obytný modul domku, je třeba počítat se zastavěnou plochou 40 m2. V interiéru pak nabízí 26,4 m2 obytné plochy, která je využita pro koupelnu s WC, kuchyni a víceúčelovou místnost. Koupelna s plochou 3,8 m2, situovaná v přední části „kontejneru“ (proti vratům), je standardně vybavována umyvadlem, sprchovým koutem a WC. S koupelnou sousedící kuchyni s plochou 3,4 m2 tvoří krátká linka s dřezem a elektrickou indukční deskou, pod kterou lze instalovat další spotřebiče. Nad linkou je úložný prostor s digestoří. Od koupelny je prostor kuchyně oddělen neprůběžnou zdvojenou (dutou) stěnou, v jejíž levé části je zabudovaný výsuvný regál sloužící jako potravinová skříň.

„Kuchyně volně přechází ve víceúčelovou místnost, která se dokáže díky pár pohybům přetvořit v jídelnu, obývací pokoj, ložnici nebo kombinaci těchto variant. Na straně dveří je vybavena krbovými kamny, na protilehlé straně multiplexovou stěnou s řadami otvorů, do nichž je možné zasunout nejrůznější námi vyrobené poličky, věšáky apod. Na přání zákazníka můžeme ještě zadní část této místnosti dovybavit multifunkčním úložným prostorem (skříní) se zabudovanou výsuvnou postelí (o rozměrech 1600×2000 mm), třemi řadami úložných skříněk a dvěma výsuvnými stěnami. V první stěně jsou vloženy, podobně jako u vkládaček pro nejmenší děti, konstrukční dílce konferenčního a jídelního stolu, které lze po vyjmutí jednoduše sestavit a při potřebě většího prostoru zase složit. Ve stěně druhé je zabudována TV,“ pokračuje M. Hofman v představení svého projektu s tím, že za úložným prostorem lze zřídit ještě malou „kůlnu“ o půdorysu cca 0,8×2,2 m pro zavěšení např. jízdních kol apod. Je dostupná po otevření kontejnerových vrat, s čímž je spojeno jejich nezbytné zateplení a přizpůsobení fasády.

„Cena základního modulu se vstupní dřevěnou terasou, kterou si zákazník může podle vybraného typu fasády, střechy, vnitřního vybavení atd. vykonfigurovat na našem webu, se pohybuje od cca 750 tis. Kč do 910 tis. Kč. Můžeme ho ale nabídnout i v dražší variantě se zastřešovací pergolou terasy a garážovým přístřeškem pro auto. V blízké době počítáme vložit do sestavy i další modul pro vytvoření většího domku,“ pochlubil se jednatel s dovětkem, že s ohledem na zájem veřejnosti firma plánuje rozšít své výrobní prostory ještě o velkou pronajatou halu. „Zde bychom chtěli na přestavovaných kontejnerech provádět co nejvíce možných operací a na staveniště dopravovat téměř hotové domky. Máme za cíl uspokojit zákazníka do dvou měsíců od objednání,“ uzavřel Martin Hofman náš rozhovor.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina