reportáže

Od drobných výrobků pro kuchaře a restauratéry k zakázkovému nábytku

Od drobných výrobků pro kuchaře a restauratéry k zakázkovému nábytku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

„Mám rád vůně různých druhů dřeva a proces, kdy se mi pod rukama kus hrubého prkna proměňuje v něco, na co se denně dívám a co rád používám. Práce se dřevem je jako s dalšími přírodními materiály velmi náročná a výsledek bývá často do poslední chvíle nejistý. Avšak je to práce, jež mě nesmírně baví, a vyrobený kousek, ať už kuchyňské prkénko či nábytek, který se někomu líbí, je mi velkou odměnou“. Tímto osobním vyznáním ke dřevu představuje na firemním webu pražské firmy Truhlářství Duspiva s.r.o. jednatel Ing. Vítězslav Duspiva, MIM dvojici hlavních segmentů své výrobní činnosti. Vedle zakázkového nábytku také designová kuchyňská prkénka a další podobné „gastronomické“ předměty, které již po tři roky při prezentaci na podzimním pražském veletrhu For Gastro & Hotel, nenechávají chladným nejednoho z návštěvníků.

Společnost Truhlářství Duspiva s.r.o. se sídlem v Praze a výrobním provozem v Osíku na Svitavsku, zaměstnávající i s majiteli potažmo jednateli 5 lidí, byla založena v polovině roku 2016 manžely Vítězslavem a Martou Duspivovými z Prahy. Iniciátorem jejího vzniku je dnes čtyřicetiletý inženýr ekonom Vítězslav Duspiva, MIM, kterého jeho vystudovaná a následně vykonávaná profese po cca deseti letech přestala naplňovat neboli, jak sám říká, čísla mu přestala vonět. Při hledání nového uplatnění na trhu práce se před bezmála šesti lety rozhodl pro obor zpracování dřeva, k němuž přilnul už v dětství v domácí dílně svého dědečka, vyučeného truhláře z Ústecko-Orlicka, kde jako kluk často pobýval a se zaujetím sledoval jeho práci. V tomto směru mu pak byl hodně nápomocen otec, truhlářův syn, který sice na rozdíl od dědečka v truhlařině profesně nepokračoval, ale řemeslo se mu stalo velkým koníčkem.

Od stavební truhlařiny ke gastronomii…

„Otec, který odkoukal všechny dědečkovi postupy, se s přibývajícím věkem rozhodl, že se v důchodu bude věnovat truhlařině. Mezitím ale dědeček bohužel zemřel, a tak si ještě při zaměstnání zřídil v obci Osík u Litomyšle, v zemědělské usedlosti mých prarodičů z matčiny strany, vlastní dílnu. Vybavil ji mimo jiné i novou srovnávací frézkou a velkou formátovací pilou a začal zde trávit celé víkendy. Poté, co mě práce ekonoma přestávala bavit, jsem se k otci začal přidávat i já a pod jeho vedením se učil řezat, hoblovat, zhotovovat spoje atd., až jsem si nakonec sám vyrobil do bytu poličku a následně i postel. Když pak o tyto výrobky při návštěvách u nás projevili zájem i naši kamarádi, po dohodě s manželkou jsem se rozhodl, že do toho půjdu naplno jako živnostník,“ popisuje Ing. Duspiva cestu ke své nové profesi, v jejichž začátcích (rok 2015) se za pomoci otce a jednoho zaměstnávaného truhláře zabýval různými truhlářskými pracemi na stavbách či rekonstrukcích bytů, domů či rekreačních chat. Spolu s touto činností začali ve výše zmíněné dílně v Osíku, kterou v současné době rozšiřují, postupně vyrábět také jednoduché celodřevěné stoly, postele, interiérové dveře či obložení stěn. Paralelně s tím se kvůli v té době zcela preferovanému masivu pustili ještě do výroby krájecích prkének a dalších dřevěných doplňků do kuchyně, které velmi rychle začaly tvořit až polovinu obratu firmy.

„Při brouzdání po internetu, hledaje další vhodný produkt pro výrobu, jsem na jistém americkém webu objevil zajímavá kuchyňská prkénka. Velmi se nám zalíbila, a tak jsme cca 2–3 typy zkopírovali a následně začali vymýšlet i vlastní návrhy. Dnes máme v nabídce jak tradiční buková prkénka, tak i designová, vyráběná kromě buku také z jasanu, dubu a dalších listnatých domácích nebo cizokrajných dřevin včetně exotických. Pro profesionály vyrábíme ještě servírovací či tzv. párty prkénka a z ostatních produktů např. různé typy řeznických špalků, krájecí desky, designové podtácky, bloky či držáky na nože atd.,“ pochlubil se Ing. Duspiva s tím, že každý výrobek je před expedicí napuštěn ochranným olejem. Ke každému výrobku je přikládán návod, jak o něj pečovat a jakým způsobem jeho dřevěný materiál ošetřovat.

… a přes prkénka k zakázkovým interiérům

Celý kuchyňský sortiment je za pomoci druhé jednatelky Bc. Marty Duspivové odbytován prostřednictvím firemního e-shopu a dále ve spolupráci s několika velkoobchodními partnery, kteří pak tyto výrobky prodávají svým zákazníkům vedle České republiky také na zahraničních trzích v rámci celé Evropy. Na podporu prodeje firma, fungující od roku 2016 jako s.r.o. a zaměstnávající celkem 3 truhláře, využívá vlastní showroom, zřízený v Praze. Zde se také v uplynulých třech letech opakovaně prezentovala na výstavišti v Letňanech v rámci veletrhu For Gastro & Hotel, probíhajícím souběžně s podzimním veletrhem For Interior. Další formou reklamy, podle jednatelů velmi účinnou, jsou samotné „gastronomické“ kuchyňské výrobky, přes které se firma dostala ke svému v současné době druhému hlavnímu výrobnímu segmentu – zakázkové výrobě nábytku.

„Řada uživatelů našich designových prkének, a to jak běžní spotřebitelé, tak i restauratéři, provozovatelé bister a podobně, se na nás postupem času začali obracet s požadavky na výrobu různého interiérového vybavení. Zprvu šlo jen o jednotlivé kusy (příborníky, stoly, lavice či jiné drobnější výrobky), ale postupně jsme se dostali až k realizaci kompletních interiérů, které v nejednom případě provádíme ve spolupráci s jejich architekty. To se pochopitelně neobešlo bez rozšíření materiálového portfolia, a tak dnes spolu s masivním dřevem požíváme ještě dýhované a laminované desky, překližku a další,“ upřesnil majitel rodinného truhlářství s tím, že spolu s veškerým nábytkem firma produkuje i celodřevěné interiérové dveře, obklady stěn a ojediněle i schodiště. Tento sortiment, určený pro vybavení bytových i komerčních interiérů, dnes tvoří cca 80 % obratu společnosti.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina