reportáže

Být paní svého času ji přimělo změnit profesi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nejeden z řemeslníků v našem oboru, ačkoliv mezi dřevem a jeho zpracováním doslova vyrůstal, se při rozhodování o budoucím povolání zprvu vydal zcela jiným směrem. Po letech se však z různých důvodů k profesi rodičů či prarodičů vrátil a na trhu se rozhodně neztratí. To je případ i mladé inženýrky ekonomie Hany Doležalové, kterou jsme krátce zmínili v reportáži z výrobního provozu společnosti OBALFRUKT, dřevařská výroba v Grešlovém Mýtě. V této firmě, provozované jejími rodiči a staršími sourozenci, ona coby OSVČ část jimi vyprodukovaných přepravních palet a dřevěných obalů přeměňuje v rámci svého „Paletového ateliéru“ do podoby nejrůznějšího interiérového i exteriérového nábytku a doplňků.

Z bankovního sektoru na mateřskou dovolenou…

Ing. Hanu Doležalovou z Jaroměřic nad Rokytnou, přestože od svých zhruba deseti let vyrůstala na dřevozpracujícím provoze svých rodičů v nedaleké Blatnici, vždy více bavila čísla a finance. Po ukončení 9. třídy ZŠ proto její kroky vedly na Obchodní akademii a odsud na Provozně ekonomickou fakultu ČZU v Praze. Ve svém oboru – bankovnictví, který si doslova zamilovala, začala brigádně pracovat už během studia v Praze. Po promoci se přesunula nejprve do Znojma a následně do Třebíče, kde pracovala v bance na pozici úvěrářky neboli analyzovala podniky, žádající o úvěr. „Tehdy jsem si jinou práci, než v bance nedokázala představit. Pak ale přišla mateřská dovolená, během níž se takříkajíc změnil můj pohled na svět. Shodou okolností zrovna získával na popularitě paletový nábytek, a tak jsem využila rodinného materiálového zdroje a začala ve volných chvílích některé palety přetvářet do podoby drobných nábytkových kousků či bytových doplňků do našeho domu,“ vzpomíná Ing. Hana Doležalová na období před rokem 2014 a zejména po něm, kdy začala paletami z rodinné firmy „zásobovat“ i své kamarády a známé.

…pak už ne zpátky, ale do Paletového ateliéru

S příchodem druhého dítěte jí, jak sama říká, bylo jasné, že dál už nebude možné, aby 9 hodin denně trávila v korporátu a poté ještě, tak jako dříve, ve své práci úvěrářky pokračovala doma. Jelikož ji tehdejší domácí „výroba“ z palet bavila, začala s ohledem na stále rostoucí zájem o podobný sortiment zvažovat, že z bankovnictví odejde.

„Když pak při jedné mojí návštěvě rodinného provozu v Grešlovém Mýtě maminka poukázala na opravený a dosud nevyužívaný domeček s tím, že by to byl pěkný ateliér, bylo rozhodnuto a já si ze svého koníčku udělala zaměstnání,“ doplňuje Ing. Doležalová, která od roku 2016 jako OSVČ provozuje v areálu rodičů a sourozenců Paletový ateliér, kde navrhuje a poté z palet sama vyrábí nejrůznější interiérový i exteriérový nábytek a doplňky. V případě interiérového nábytku v podstatě vše od vybavení předsíní (botníky, věšáky, úložné policové prostory) přes jídelny a obývací pokoje (stoly, stolky, lavice, křesla) až po postele do ložnic a dětských pokojů. Ve své nové profesi začínala pouze s výrobky, které si sama navrhla. Při jejich odbytu se orientovala na okruh svých známých a současně s tím si otevřela malý internetový obchůdek na serveru fler.cz, který shromažďuje různé rukodělné řemeslníky. Postupem času si pořídila vlastní webové stránky, kde prezentuje stále se rozšiřující sortiment výrobků, jejichž rozměry a vlastní provedení přizpůsobuje požadavkům zákazníků, anebo je na zakázku vyrábí podle jimi dodaných návrhů. „Když jsem začínala, tak firmy podnikající v mém oboru bylo možné spočítat na prstech jedné ruky, a proto to šlo tak nějak samo, aniž bych musela investovat do nějaké reklamy. Zpočátku jsem vsadila na reference a na umístění firmy na frekventované trase (Jihlava – Znojmo). V současné době mi k propagaci slouží ještě různé komerční prostory, které kromě bytů a domů také vybavuji a kde má moji práci na očích široké spektrum potenciálních zákazníků,“ pochvaluje si autorka, jež má dnes své zákazníky po celé republice od Aše až po Ostravu.

Fyzicky náročné, ale s řadou bonusů

V loňském roce začali ateliér Ing. Doležalové oslovovat také zákazníci z Rakouska, ale většinou tací, kteří mají nějakou vazbu na Čechy. „Někteří z ČR pocházejí, ale trvale či dlouhodobě žijí v Rakousku. Jiní u nás mají známé nebo v jednom případě, co znám, zaměstnávají české řemeslníky,“ upřesňuje autorka, která se od ostatních výrobců tohoto sortimentu liší tím, že používá nové a dosud nepoužité palety. Odebírá je přímo z výroby vysušené na potřebnou vlhkost (v závislosti na použití v interiéru či exteriéru) a v případě požadavku zákazníků také tepelně ošetřené proti škůdcům. Nejčastěji používanými paletami jsou „vratné“ EUR, EPAL (120×80 cm) a dále rodinnou firmou standardně vyráběné palety o rozměrech 200×80, 120×100 a 80×60 cm, které nerozebírá, ale aplikuje do nábytku jako celek. V případě potřeby tyto palety o nějaký prvek doplní, anebo si pro daný nábytkový kus navrhne speciální palety, které si buď celé nebo některé jejich části nechá vyrobit. Kromě palet využívá i jiné druhy dřevěných obalů (bedýnky a truhly), z nichž pomocí vrutů sestavuje různé typy policových stěn apod. Tento obalový materiál při vlastní aplikaci do výrobků Ing. Doležalová nejprve ručně obrousí a následně (pokud to zákazník žádá) povrchově upravuje vodou ředitelnými lazurami nebo barvami. „Moje současná činnost je sice fyzicky náročná, ale na druhé straně se při ní potkávám nejen se zajímavými lidmi, pro které vybavuji jejich bytové interiéry, ale také s nově vznikajícími či již fungujícími projekty (např. televizní pořad Jak se staví sen), v jejichž rámci vybavuji i různé komerční prostory. Nezřídka pak ze zajímavých oblastí, jako bylo např. originální bistro ‚Botanická na talíři‘ v Botanické zahradě v Praze, společnost provozující kavárnu s krypto měnou a další projekty, které dnes tvoří asi polovinu mé práce,“ upřesňuje autorka, která se při návrzích komerčních interiérů svým způsobem vrací do bankovnictví, kde analyzovala podniky a zajímala se o to, co dělají, s čím pracují apod.

„Když mě osloví nějaký zákazník z komerční oblasti, tak se zajímám o to, jaký to je projekt, co by se do něj hodilo, jaké palety by bylo možné pro jeho interiér využít a přizpůsobit je tomu, aby alespoň trošku zviditelnily styl podnikání dané firmy, což mě nesmírně naplňuje. Nicméně největším bonusem této práce je to, že si můžu sama sobě být pánem času a přizpůsobit ho dětem, kvůli kterým jsem toto v podstatě začala dělat. Ale jak se říká nikdy neříkej nikdy, a tak není vyloučeno, že jednou, až děti odrostou, se k financím zase vrátím,“ dodává Ing. Doležalová s tím, že její paletový sedací nábytek a postele směřují k zákazníkům bez čalounění, které si každý obstarává sám u specializované firmy ve svém regionu.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv Ing. Hany Doležalové

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina