aktuality

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO má další finalisty

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jarní postupová kola soutěže SUSO, která proběhla napříč Českem i na Slovensku, potvrdila, že i když tradiční řemeslo prochází krizí, nové talenty se stále rodí. Největší nezávislá soutěž během března a dubna našla své finalisty v postupových kolech v Hradci Králové, Olomouci a Nitře.

Březnové postupové kolo v Hradci Králové (22. – 23.3.), které finančně a organizačně podpořil Královéhradecký kraj, se uskutečnilo v Kongresovém centru ALDIS. „Hradec Králové je destinace, kam se SUSO vrací velmi rádo. Velmi slušná účast škol, výborná návštěvnost, příjemné prostory,“ řekl manažer soutěže David Surmaj. O postup do finále se utkalo šest družstev oboru truhlář. Nejšikovnějšími z nich se stali Karel Daneš a David Pelikovský ze Střední školy Kateřinky – Liberec, druhé místo získali Daniel Jirák a Josef Vele z ISŠ Semily. Bronz skončil u dvojice Michal Rak a Michal Mrázek z SŠUAŘ z Prahy. Soutěžní výrobky truhlářů – koše na deštníky, byly darovány nadaci Veroniky Kašákové.

V olomouckém postupovém kole (29. – 30.3.) se na výstavišti utkalo o postup do finále celkem sedm truhlářských družstev. Účast, ale i zručnost budoucích řemeslníků potěšila organizátory i partnery. „SUSO se po letech vrátilo do Olomouce na výstavu Stavotech. Návrat to byl úspěšný. Příjemná výstava, dobrá návštěvnost, zkrátka skvělá prezentace řemesla na Moravě,“ řekl manažer soutěže David Surmaj. Truhlářskému oboru vévodila dvojice Petr Jahoda a Ondřej Klíger ze SOŠG Staré Město, druhé místo si svou zručností vybojovali Petr Drozd a Jan Fuciman ze SŠ řemesel Frýdek – Místek a třetí skončili Vojtěch Kubját s Pavlem Hartlem z Masarykovy SŠ Letovice. Jako nejtalentovanější budoucí zedníci se v Olomouci ukázali Josef Čech a David Lamáček ze SOU Kyjov, v těsném závěsu s jednobodovým rozdílem obsadili druhé místo Michal Horák a Michal zelený z Masarykovy SŠ Letovice. Na třetím místě skončili jejich spolužáci Roman Dostál a Roman Dobeš. Postupové kolo podpořil finančně i organizačně Olomoucký kraj.

Šestý ročník SKILLS SLOVAKIA & SUSO v rámci 23. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, který se konal 25. – 26.4. na výstavě Gardenia v areálu Výstaviska Agrokomplex Nitra, představil 6 družstev truhlářů. Organizátory akce Skills Slovakia jsou Štátny inštitút odborného vzdělávania a společnost ABF, a.s., které dlouhodobě usilují o zvýšení zájmu o tradiční řemesla mezi mladými lidmi. Jako nejzručnější truhláři se představili Matej Ševčík a Ján Geletka ze SOŠ drevárska Spišská Nová Ves, druhé místo obsadili Patrik Dritomský a Denis Štrblík ze SOŠ obchodu a služieb Trnava, třetí skončili Patrik Straka a Adam Letko ze SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žilině. Výrobky soutěžících byly darovány na charitativní účely do Liečebného výchovného sanatoria v Nitre.

Velké finále 23. ročníku SUSO, kam postoupila vždy první dvě družstva z každého regionálního kola, se uskuteční 17. – 20.9. v rámci jubilejního 30. ročníku veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina