školy

Nositeľ Ceny ZSD SR a odborného časopisu Drevársky magazín

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Moje meno je Marek Púpava, som študentom 2. ročníka SOŠ drevárskej vo Zvolene, odbor Tvorba nábytku a interiéru, a práve náš ročník sa zúčastnil XX. ročníka súťaže Etudy z dreva.

Prvý raz som mal možnosť vidieť úžasné práce študentov SOŠ drevárskej vo Zvolene na Dni otvorených dverí JAVOR. Hneď som si povedal „tak toto ma bude baviť“ a všetko svoje úsilie som smeroval na prípravu na talentové skúšky. Som rád, že štúdium v tomto odbore ma posúva ďalej, ako po odbornej, tak aj po praktickej stránke.

Vyhlásením témy „Drevený bytový doplnok“ v spomínanej súťaži Etudy z dreva prišla pre mňa prvá výzva realizovať sa. Téma sa mi zdala jednoduchá, veď bytových doplnkov je veľa. Nakreslil som si pár návrhov. Potreboval som sa poradiť s niekým, kto má skúsenosti s drevom, ešte skôr, ako finálny návrh odovzdám. Pri odbornej konzultácii so stolárom sa ukázalo, že niektoré návrhy by boli časovo a finančne nerealizovateľné. Zvolil som teda reálnu a praktickú cestu.

Zameral som sa na náš byt, aby som navrhol doplnok, ktorý by sme aj využili. Inšpirácia sa zrodila, keď si mama aranžovala kvety do vysokej sklenenej vázy. Vadilo jej, že cez sklo vidieť stonky a prekrývala ich. Vtom som dostal nápad – obal na vázu. Za chvíľu bol návrh nakreslený, ešte vyriešiť, aké drevo by bolo vhodné a ostatné detaily. Chcel som ho mať tmavšej farby a aby bol obal pevný „masívny“. Zhodou okolností som získal drevo Merbau, pôvodom z Indonézie, červenohnedej farby s výraznou kresbou. Materiál som mal, pustil som sa do realizácie.

Najskôr príprava materiálu, hobľovanie a pílenie na presné rozmery. Podstavec sa skladá z dvoch častí. V prvej polovici bolo potrebné frézou urobiť drážky pre osadenie bočných latiek a druhá, spodná časť je bez drážok. Tým vlastne bolo dosiahnuté, že som mal rovné ukončenie bočných latiek. Nasledovalo zlepenie podstavca a brúsenie. Ďalšia fáza bola napasovanie a lepenie bočných latiek, ktoré som ešte musel prispôsobovať šmirgľovaním na požadovaný rozmer. Na záver som z vnútornej strany spevnil hornú časť obalu.

Prvé ocenenie som dostal už doma. Keď ho vo finálnej podobe videla mama, hneď mi povedala „tak toto chcem mať doma“. Vložila si do dreveného obalu vázu, potom ju napadlo, že by to využila aj do chodby ako obal na odkladanie dáždnikov. Neskôr to použila aj ako tienidlo pre prenosné svietidlo, či stojan na črepníkové kvety. Tak sa môj výrobok „Drevený obal“ stal multifunkčným.

Ostávalo mi už len nafotiť a graficky pripraviť poster. V škole boli naše výrobky hodnotené učiteľmi dizajnu. V tomto prvom hodnotení sa dostal môj drevený obal na výstavu do Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene (LDM). Bol som milo prekvapený, keď mi prišla oficiálna pozvánka na vernisáž výstavy Etudy z dreva XX, ktorá bola 19. februára 2019 v LDM. Vtedy som vôbec netušil, že získam ocenenie. Po vyhlásení môjho mena pri Cene Zväzu spracovateľov dreva SR a odborného časopisu Drevársky magazín sa vo mne striedali silné emócie.

Účasť v súťaži Etudy z dreva bola pre mňa prínosom, dala mi priestor na realizáciu, umožnila ešte málo skúsenému v oblasti dizajnu odprezentovať nápad a konečný výrobok. Inšpirovala ma ešte viac na sebe pracovať, získavať zručnosť, nápaditosť a trpezlivosť.

Za získané doterajšie skúsenosti patrí veľké poďakovanie mojim učiteľom dizajnu a odbornej praxe. V súťažnej práci mi pri konzultáciách bol nápomocný pán učiteľ Mgr. Igor Švingál.

Autor: Marek Púpava
SOŠ drevárska Zvolen
Foto: archív autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina