aktuality

Pasívny rodinný dom s dodávkami Makrowin uspel v súťaži v USA

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

K úspechu rekonštruovanej stavby River Architects na Main Street v Cold Spring v štáte New York (USA) prispel aj popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien Makrowin, s.r.o., Detva. Dodal drevené okná (imitácia gilotínových okien), vchodové dvere a inteligentné ovládanie domácnosti TapHome.

Vydarená rekonštrukcia sa dostala do finále súťaže pasívnych projektov PHIUS 2018. Získala Čestné uznanie v Kategórii komerčných projektov.

Budova pochádza z obdobia okolo roku 1870. Svojou snahou o historické uchovanie a boj proti klimatickým zmenám nový majiteľ zmodernizoval tento 150-ročný historický objekt na štandardy pasívnych domov. Doplnili ho izolovanou obálkou budovy, vzduchotesnou konštrukciou, fotovoltickými panelmi s ukladaním elektrickej energie do batérií. Vysoké okná prinášajú do interiéru dostatok denného svetla. Vyvážené sú exponovanými drevenými rámami vo vnútri, predsadenými bielym drevom z dodávky zo Slovenska, aby vytvorili svetlý a textúrovaný interiér. Klasické schodisko spája dve podlažia pracovného priestoru. Pod exkluzivitou vonkajšieho vzhľadu je ukrytá najmodernejšia energetická výkonnosť a automatizované riadenie tienenia proti slnečnému žiareniu (subdodávka Makrowin). Ovládanie exteriérového tienenia je nastavené tak, aby do kancelárskych priestorov privádzalo maximum denného svetla počas všetkých ročných období.

Foto hore: Ocenený americký dom s detvianskymi výrobkami Makrowin

Interiérová panoráma rekonštruovaného domu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina