výstavy

MODDOM 2018: Bývanie tvorí nábytok aj doplnky pre zdravý a čistý domov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Veľtrh MODDOM na výstavisku Incheba EXPO v Bratislave sa v priebehu necelého štvrťstoročia zmenil z prezentácie výrobcov na prehliadku produktov cez obchodné ponuky. Zmenila sa aj výstavná nomenklatúra – nábytok ustupuje technickým doplnkom, ktoré vytvárajú domov so všetkými prednosťami. Bývanie musí mať nádych luxusu a nábytok sa má vtesnať do všetkých štýlov zariaďovania. Svoju najlepšiu ponuku presťahovali slovenskí a zahraniční vystavovatelia na päť dní októbra (17. – 21. 10. 2018) práve do betónového kolosu na brehu Dunaja.

Tisíckam návštevníkov predstavili všetko podstatné zo svojej ponuky. Rôznorodosť nechýbala v expozíciách 220 vystavovateľov na ploche 20 tisíc m2 v častiach B0, B1, B stred a D. Hneď pri hlavnom vchode v časti A1 bola expozícia jedinej školy na veľtrhu – Fakulty architektúry STU na ploche 60 m2 s modelmi študentských prác.

Prehľadnosť pri prehliadke jednotlivých ponúk značne skresľoval veľký prebytok sedacích súprav. Všetky sa zdali byť praktické, pohodlné, funkčné. Prednosťami majú byť tvary a poťahy, použité systémy na rozkladanie, úložné priestory, variabilita, mäkkosť alebo tuhosť sedenia pre zabezpečenie pohodlia. Za dizajnovú lahôdku označili sedaciu súpravu Wing z talianskej dielne Giuseppe Nicolettiho (ponuka MSJ), ktorá pohodlnosťou a praktickosťou spĺňa najnáročnejšie požiadavky. Plošne väčšia zostava ukrýva množstvo technických vymožeností. Jedinečným konceptom do malého bytu je koncept sedačky Bergamo (PHASE), ktorú možno premeniť na poschodovú posteľ na každodenné spávanie najmä detí. Sedacia súprava Aspen a kreslo Copacabana (Bytcentrum) majú poťah z brúsenej kože „nubuk“. Zvýrazňujú vplyv českej výroby na svetový dizajn a vzory tvarovo nadväzujú na sedadlá Škoda Octavia 1960.

Matrace a postele

Veľkým lákadlom boli variácie postelí alebo len samotných matracov. Prednosti predstavoval matrac Rembrandt (WESTIERI Slovakia) vytvorený luxusnými prírodnými výplňami z mohéru, srsti angorskej kozy, vlasov z konskej hrivy, zbieraná bavlna zmiešaná so shetlandskou vlnou a vzácnou vlnou Alpaka. Všetko to zakrýva poťah z luxusného belgického damašku a ručné prešívanie. Dôležitou súčasťou sú taštičkové pružiny. Hrúbka matraca je 30 cm, má osem úchytov pre uľahčenie manipulácie.

Unikátne zdravotné matrace Luxura (LB Bohemia) boli testované v najťažších podmienkach nemocníc s nosnou studenou penou a špeciálnou vylievanou 4G penou s antidekubitovou úpravou a prispôsobeniu atypických rozmerov. V lete sa neprehrieva a jemný profil poskytuje masážny efekt. Matrace použili aj do dizajnovej postele Bohemia so zostavou komôd v rovnakom dekore. Zaoblené rohy postele a celej zostavy pôsobia elegantne a sú kvalitne opracované.

Dva druhy produktov predstavil český výrobca 2G – perový vankúš v elegantnom zhotovení, postranné časti sú mäkšie pre komfortnejšie spanie (export hlavne do arabských emirátov); ozdobný vankúš doplnený vyšitými motívmi a Swarovského krištáľmi; praktickou je záťažová prikrývka pre osoby s poruchami chovania (hyperkinetikou, autizmom, spastickou a hypotonickou formou DMO) na ukotvenie a istotu pri vnímaní tela.

Aby sme naozaj bývali v zdravom, neznečistenom prostredí priniesla švajčiarska značka Stadler form (Play Electronic) doplnky v podobe čističiek vzduchu, zvlhčovača ovzdušia, vzduchové pračky, aromatické difuzéry. Veľký záujem bol o výkonné spotrebiče na čistenie podláh a kobercov.

Inovovaný sortiment členských spoločností ZSD SR

Medzi vystavovateľmi boli aj priami výrobcovia nábytku. Členovia ZSD SR využili menšiu výstavnú plochu. Firma MEUBLE inovovala klasický sortiment skriňového a čalúneného nábytku pre detské a mládežnícke izby, zvýšila pohodlie do obývačiek. Firma FINES predstavila dizajn postele Honore Superior s hrubým čelom, ktoré sa dá využiť ako polica na odloženie vecí, nočnú lampu alebo knihy.

Priama ponuka slovenských výrobcov sa objavila formou rohovej zostavy sedacej súpravy Boss (MILÉNIUM Šípoš) a sedačky so širokými možnosťami použitia poťahov osvedčeného výrobcu BIANCA. Stolička z dubového masívu Monaco (DREVBYT – Palatinus) je doplnená opierkou a sedákom z ohýbanej preglejky. Ergonomické riešenie (výška stoličky 79 cm, sedák – výška 47 cm, šírka 51 cm, hĺbka 45 cm) dopĺňa vysoká tuhosť konštrukcie a stohovateľnosť s nízkou hmotnosťou 4,2 kg ju predurčuje využiť do náročných reštauračných priestorov.

Výrobky českých nábytkárov boli súčasťou ponuky obchodných zástupcov – takto sa uplatnili produkty značiek JECH, JITONA, KOLINGER. Jedálenský set Gatta (KAPLAN nábytek) tvorí zostavu celomasívneho rozťahovacieho stola, stoličiek, lavice a polokresla čalúnených v pravej koži. Stoličky a lavica majú na chrbte drevený úchyt. Použitou drevinou je dub v prírodnom prevedení s olejovou povrchovou úpravou. Rozťahovací stôl prekvapuje subtílnou a vzdušnou konštrukciou s tenkou doskou a nízkymi lubmi. Technické riešenie rozkladu je unikátne a dodávané nemeckým výrobcom špeciálne pre českého výrobcu nábytku).

Cena MODDOM 2018 pre 12 vystavovateľov

Vystavovatelia prihlásili produkty o získanie Ceny MODDOM 2018, aby viac zaujali spotrebiteľov. Odborná hodnotiteľská komisia udelila cenu šiestim výrobkom.

•    Kuchynská linka Julien (MOZAIKA – Ing. Róbert Čvirik): Linka má korpusy z laminovanej DTD, dvierka s povrchom olejovanej dubovej prírodnej dyhy kombinovanej s tabuľovým nástrekom kefovaným do reliéfu, pracovná doska má povrch prírodného kameňa. Linka prechádza do obývačky s rovnakým dizajnom.
•    Funkčná sedacia súprava Kombo (INNOVAMENTO) má rozmanité možnosti ako „ušiakovej“ pohovky v dĺžke 200 a 130 cm, ľahko premenenej na príležitostné lôžko. Pohodlie prinášajú pohyblivé a sklápacie bočné oporné plochy. Základ tvorí oceľová polohovateľná konštrukcia s lamelami a schovaným úložným miestom. Výrobca KOLINGER využíva špeciálny rozkladací mechanizmus na vytvorenie veľkej plochy.
•    Talianske zdravotné matrace Maestro Dual 14 (MAGNIFLEX) sú konštruované v starom štýle. Základom je jedinečná pamäťová pena Memoform (5 cm), doplnená inovatívnou penou na báze vody Aquabreeze (3 cm), špeciálnou penou Malva s extraktom liečivej byliny slez lesný (5 cm), studenou penou Elioform (17 cm). Riešením je aj duálny komfort (2 spojené časti pien rôznej tuhosti).
•    Dekoratívna farba Chalk Paint od Annie Sloan (vystavovateľ NaVidieku) je vhodná na rôzne povrchy. Produkt je ekologický, nezapácha, rýchlo schne, vhodný na všetko. Nevyžaduje odstraňovanie pôvodných náterov, ani podkladovú vrstvu. Má minimálny podiel VOC organických prchavých látok, iba 0,02 g/l (limit EU je 30 g/l).
•    Elektrický sálavý panel (ARIEM) s ekologickými vlastnosťami a úsporou elektriny.
•    Hyla Est – čistička vzduchu a priestoru (HYLA Slovakia) s jedinečnou a patentovanou technológiou separácie prachu zo vzduchu. Vyčistí 2,5 m3 vzduchu, pomocník alergikov a astmatikov. Výsledkom je ionizovaný vzduch, pohltenie pachov, inhaluje liečivé látky. Je čistiacim strojom na suché a mokré vysávanie.

Ocenili aj kreatívnu expozíciu vystavovateľa AMANDARI s unikátnym konceptom spojenia dizajnu Východu i Západu. Názov v preklade znamená „pokojné miesto“, nábytok dopĺňajú svietidlá a life-stylové doplnky.

Cenou odmenili aj štyri exkluzívne prezentácie a dizajnové riešenia vystavovateľov: Hollex Slovakia, Uni Light Bratislava, MSJ World Cooperation, Miele Center Stopka Bratislava.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina