aktuality

German Design Award 2019 pro lounge křeslo Chips. Židle Valencia v Kortrijku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Letošní novinka značky TON, kterou navrhla česká designérka Lucie Koldová, slaví svůj první titul. Po zájmu odborníků i veřejnosti po představení prototypu v rámci projektu Das Haus na imm cologne a finálního modelu na Salone del Mobile, ocenila jeho tvary mezinárodní soutěž German Design Award. Lounge křeslu Chips udělila titul Winner 2019.

„Tento velmi originální design, založený na typickém tvaru bramborového lupínku, je hlavně komfortní, a to díky velkorysým rozměrům čalounění a opěradla. Tento netradiční nápad byl vyroben velmi důsledně a společně s barevnými variantami vytváří perfektní efekt,“ uvedla ve svém hodnocení odborná komise. „Pro nás byla práce na Chipsu výzvou. Nejen proto, že vznikl v poměrně krátkém časovém horizontu necelého roku, ale technologicky jsme museli vyřešit spoustu detailů, aby byl produkt nejen krásný, ale hlavně plně funkční. Jsme rádi, že to pro porotu byl také jeden z aspektů, proč titul udělit,“ reagoval na výhru marketingový ředitel TONu Jan Juza.

Lounge křeslo Chips vytvořila designérka Lucie Koldová, která se při jeho tvorbě inspirovala již zmíněným tvarem bramborových lupínků. Ten vyniká při pohledu na opticky lehký, avšak záměrně předimenzovaný opěrák z perforované textilie, který je orámovaný ručně ohýbaným dřevem. O komfort při sezení se stará masivní sedák očalouněný taštičkovými pružinami a PUR pěnou, stejně tvarovaný taburet a ergonomický variabilní polštář. „Když jsem na produktu pracovala, nebyla jsem si jistá, zda bude moct technologií ohýbání dřeva vzniknout. Moc mě potěšilo, když jsem zjistila, že to pro TON nebude problém,“ uvedla designérka Lucie Koldová. Křeslo propojilo její rukopis, který formuje převážně práce se svítidly, a fascinující technologii, která se v Bystřici pod Hostýnem používá od roku 1861. „Lounge křeslo má být již od pohledu pohodlným objektem, proto Chips staví na měkkých křivkách. Je to solitér s vlastním charakterem a příběhem. Oproti klasické židli má být trochu sexy,“ dodává ke křivkám produktu designérka.

TON „loví“ i ve Španělských vodách

Značka TON se poprvé představila na 26. ročníku Biennale Interieur v belgickém Kortrijku (18. – 22. října). Kromě představení hlavní novinky tohoto roku, lounge křesla Chips designérky Lucie Koldové, zde svoji premiéru měla židle a barová židle Valencia od španělského dua Yonoh.

„Inspiroval nás rytmus města. Jeho bistra a kavárny, kde si chcete dát rychlý oběd či kávu, nebo naopak vychutnat dlouhé posezení s přáteli. Přesně tomu všemu by měla kolekce Valencia svými vlastnostmi vyhovět. Být komfortní, nadčasová a praktická,“ uvedla Clara del Portillo ze studia Yonoh. Kromě těchto vlastností se designéři snažili do produktu zakomponovat pro TON signifikantní technologii ohýbání. „Hledali jsme ikonický detail. Jemný, zároveň však pevný. Našli jsme jej v propojení ohnuté zadní nohy s opěrkou z lisované překližky,“ dodala. Kolekce však bezpochyby zaujala taktéž velkorysým a pohodlným opěradlem. Komfort lze zvýšit ještě čalouněnou variantou. Praktické využívání mimo pevné a stabilní konstrukce podporuje i možnost stohování na sebe. Židli doplňuje také její barová varianta, a to hned ve dvou výškách.

Kromě nové řady Valencia a lounge křesla Chips na stánku nechyběly ani některé z dalších novinek tohoto roku. Mezi ně patří stoly Chop a Ink designéra Michala Riabiče, nová barová varianta židle Leaf od E-ggs studia, barová židle Ironica a dvojmístná sedačka Dowel s konferenčními stolky Anix, navržené Lime studiem.

Další výstavou, kam značka TON zamíří a představí další nové produkty, bude od 14. do 20. ledna 2019 německý veletrh imm cologne.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina