reportáže

IKTUS si ke svým pětadvacetinám nadělila inovativní technologii ohýbání LTD

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nábytkářská firma IKTUS, s.r.o. ze Zátoru – Louček na Bruntálsku, výrobně zaměřená především na jídelní sety do kuchyní a jídelen, představila na loňském mezinárodním veletrhu nábytku, designu a interiérových dekorací M.O.W. v německém Bad Salzuflenu nový model jídelního setu z produktové řady Eclipse. Pro jeho výrobu použila inovativní technologii ohýbání laminovaných dřevotřískových desek, vyvinutou ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, která je aktuálně v patentovém řízení. Využití této technologie pro společností dnes aplikovanou tzv. sériově-zakázkovou výrobu si vyžádalo pořízení nových strojů se speciálními funkcionalitami, které firma financovala z prostředků operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Společnost IKTUS si koncem letošního roku připomene 25 let svého působení na trhu, během kterých se z původně malé truhlářské provozovny místního významu, vyrábějící masivní nábytkové díly, stala významným výrobcem jídelního a sedacího nábytku. Na její současné produkci, kterou kromě majoritní výroby jídelních setů (více jak 1500 setů měsíčně) tvoří také ložnicové postele, komody či vestavěné skříně, určené pouze pro domácí trh, se podílí 125 zaměstnanců. Jídelní sety, tvořící 95 % ročního obratu, naopak z 85 % směřují na export. Z toho více jak 40 % k významnému obchodnímu partnerovi do Rakouska a zbytek (necelých 45 %) k několika velkoobchodním partnerům v Německu, kteří pak tento sortiment dodávají k přímému prodeji do zásilkových domů a obchodních řetězců Otto, Neckermann, Bader, Baur, Leiner Kika, XXXLutz a dalších s působností po celé střední Evropě.

„Zažili jsme dobré i špatné časy. Období konjunktury i hospodářskou krizi. Zrody dlouhodobých obchodních partnerství, ale také úpadky významných obchodních partnerů a v letech 1996 a 1997 třeba také povodeň. Ze všeho jsme se snažili nejen dostat, ale hlavně se poučit,“ shrnul dosavadní turbulentní vývoj společnosti jednatel a ředitel Zdislav Janča.

Od velkých sérií k menším, ale v různých variantách

Na výrobu jídelního nábytku pro zahraniční zásilkové katalogové prodejce a obchodní řetězce se společnost zaměřila před více jak 20 lety, přičemž zpočátku její produkce meziročně rostla až do roku 2002, kdy dosáhla svého vrcholu. Poté ji stále silnější konkurenční tlak ze strany asijských výrobců přiměl k hledání možných změn v orientaci její tehdejší ryze velkosériové výroby. Firma začala vyvíjet nové tzv. systémové produkty a spojovat produktivitu sériové výroby s variabilitou zakázkové produkce. Nabídla tak zákazníkům velké množství rozměrových a optických variant za dostupnou cenu.

„Naše současná produkce je na trhu rozpoznatelná především díky kombinaci moderních a přírodních materiálů, kvalitou zpracování a dlouhou životností konstrukce. V nabídce tak máme jak klasické, nadčasové výrobky, tak i moderní a trendové varianty,“ pochlubil se jednatel s tím, že nejnovějším počinem v trendové oblasti je v úvodu zmíněná produktová řada Eclipse. Její design vznikl ve studiu ART-IKL ostravského designéra MgA. Petra Neničky, který s vývojovým oddělením společnosti IKTUS spolupracuje od roku 2011.

„Na počátku vývoje této kolekce byla fascinace unikátní technologií plošného tvarování laminovaných dřevotřískových desek. Výsledkem je elegantně tvarovaný válcový segment, který je uplatněn jak v konstrukci lavice, tak v konstrukci stolu. V případě lavice vytváří takto tvarovaný díl přirozený prostor pro čalouněný sedák a opěradlo s optimální ergonomií sezení. V kombinaci se skleněnou deskou v případě stolu pak prostor, kde si můžeme věci odložit, aniž bychom je ztratili z očí. Pro design kolekce Eclipse jsou charakteristické především organické formy, které odkazují nejen na nábytek 50. a 60. let 20. století, ale sémanticky i k podstatě nábytkářství, a tou je kmen stromu,“ říká MgA. Petr Nenička na adresu svého díla, jehož originální design si společnost proti plagiátorství chrání průmyslovým vzorem u evropského úřadu EUIPO pro duševní vlastnictví, který spravuje práva k ochranným známkám a průmyslovým vzorům.

První prototypové kusy této řady, vyrobené po několikaměsíčním vývoji koncem loňského léta ještě za pomoci běžného strojního vybavení, byly vystaveny na zářiovém veletrhu německých prodejních svazů M.O.W. v Bad Salzuflenu (17.–21. 9. 2017), kde podle jednatele byly v porovnání s ostatními konzumními výrobky nepřehlédnutelné. Podobně tomu bylo i při oficiálním uvedení nového modelu na trh, které proběhlo letos v březnu na výstavě Wohnen & Interieur ve Vídni (10.–18. 3. 2018), přičemž o jeho tržním potenciálu pak asi nejvíce vypovídá zájem významného německého zásilkového obchodu Otto, kde je od letošního roku prodáván.

Začalo to firemní recepcí před 15 lety

„V německy mluvících zemích, kam směřuje gró našich jídelních setů, je relativně dost výrobců podobného segmentu, z toho 5–6 významných, a proto přijít tam s něčím originálním není snadné. My jsme se v případě Eclipse inspirovali cca 15 let starým nábytkem na pracovišti naší firemní recepce, kde z důvodu malého prostoru nebylo možné umístit klasický rohový pult. Moji kolegové z vývojového oddělení zde tehdy využili technologii jednostranně drážkované a následně ohnuté laminované desky a vyrobili pult se zaoblením. Když jsme pak v roce 2016, při hledání neotřelých tvarů pro novou nábytkovou řadu, podrobili ohnutý dílec podrobnému zkoumání, nezjistili jsme žádné známky poškození povrchové laminované vrstvy či nosné dřevotřískové desky. A tak bylo rozhodnuto zařadit tento prvek do produkce,“ vysvětluje Z. Janča s tím, že samotné drážkování a tvarování velkoplošného materiálu do požadovaných poloměrů je mnoho let známá a i ve společnosti IKTUS používaná technologie, uplatňovaná u některých jednostranně pohledových prvků u nohou stolů apod. V jejím vývojovém oddělení však přišli na to, jak plošně tvarované díly zesílit a stabilizovat tak, aby byly z obou stran pohledové a v případě stolového lubu a jednolitého sedáku a opěráku lavice jídelního setu Eclipse tvořily samonosné dílce. A to vzájemným slepením dvou z rubových stran nařezaných (vydrážkovaných) laminovaných desek (o stejných i různých tlou­šťkách), mezi které začali vkládat více či méně silná jádra z různých materiálů podle toho, jakých mechanických vlastností má budoucí konstrukce dosahovat.

„Materiál jader vkládaných do tohoto souboru a použitá lepidla nebudu konkretizovat. Co uvést mohu, je to, že jde v podstatě o kompozitní materiály, jejichž technologie výroby je aktuálně v patentovém řízení,“ doplňuje jednatel a dodává, že laminované desky se nařezávají do takové hloubky, aby na lícové straně zůstaly cca 3–4 mm podle toho, jakého rádiusu je třeba dosáhnout. Mimo to je důležité zvolit i patřičnou hustotu vedených řezů. „Zatím nejmenší rádius, který jsme dosáhli, je nějakých 70 cm, což pro naše výrobky ani nepotřebujeme,“ pochlubil se jednatel s tím, že technologii je možné využít i pro jednostranně pohledovou desku, na kterou se po nařezání zezadu nalepí nějaký protitahový materiál.

Ve spolupráci nejen s akademiky

Na vývoji technologie se podle Zdislava Janči spolu s vývojovým oddělením společnosti významnou měrou podíleli také zástupci Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, Ing. Jiří Mlčoch a Ing. Lukáš Kudrna z Katedry výrobních strojů a konstruování Fakulty strojní, kteří pod vedením doc. Ing. Jiřího Friese, Ph.D., proděkana pro vědu, výzkum a spolupráci s praxí, navrhli přestavbu firmou využívaného starého obráběcího centra na speciál­ní prořezávací stroj používaný právě při výrobě zmíněných plošně tvarovaných dílů z LTD. Součástí této přestavby bude mimo jiné osazení stroje speciální pilovou hlavicí s pěti pilovými kotouči, která umožňuje nastavení jak hloubky prořezu, tak vzdálenosti vedených řezů od sebe respektive rozteče jednotlivých nástrojů. Spolu s akademiky firma vyřešila i zpočátku se jevící velký problém, jak v případě prohnutých bočních ploch (hran) ohnout ABS hranovací pásku ve směru šířky a aplikovat ji na prohnutý dílec. To se jim nakonec podařilo díky správně zvolenému typu ABS hrany a nové olepovačce se speciální úpravou pro zajištění patřičné polohy ohraňovaného dílce.

Kromě již zmíněné technologie společnost v souvislosti s modelovou řadou Eclipse investovala ještě do pořízení nové vrtačky s narážením kolíků, nového obráběcího CNC centra, vysokofrekvenčního lisu pro slisování kompozitního souboru a jeho současné ohnutí (vytvarování) v připravené formě do požadovaných parametrů respektive tvaru nábytkového dílce a v neposlední řadě i CNC na stříhání látky pro čalounění lavic.

„Pro spolufinancování provedených úprav stávajícího technologického vybavení a nákupu nových strojů jsme z 35 % využili prostředky Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. A to prostřednictvím projektu Inovace strojního vybavení firmy IKTUS, s.r.o., jehož cílem bylo rozšíření naší výroby o nové technologické postupy a technická řešení, nabízející nové designové variace, ‚odstartované‘ právě kolekcí Eclipse,“ uvedl závěrem pro úplnost informací jednatel společnosti Zdislav Janča.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina