reportáže

ARBYD CZ: čtvrtstoletí úspěšného podnikání rodinné firmy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ke generaci podnikatelů „průkopníků“, kteří své firmy zakládali na začátku 90. let minulého století a v současné době slaví čtvrtstoletí úspěšné existence, patří i Petr Mudra (50) z Plzně-Chotíkova, spolumajitel rodinné firmy ARBYD CZ s.r.o. S podnikáním začínal ve 24 letech, tedy poměrně mlád a s minimem zkušeností, ostatně jako drtivá většina tehdejších živnostníků. Přesto z malé truhlářské firmy během pětadvaceti let dokázal vybudovat prosperující nábytkářskou společnost s moderní výrobou zaměstnávající 70 lidí, s ročním obratem kolem 200 mil. Kč, se sítí zákazníků po celé ČR a s exportem na hlavní trhy EU.

Přes Brno do Aska

V historii firmy sehrálo důležitou roli několik zlomových okamžiků. Tím prvním bylo její založení. Podnikat začal Petr Mudra jako fyzická osoba v roce 1992, když si v pronajatých prostorách v Plzni zařídil truhlářskou dílnu na zakázkovou výrobu nábytku z lamina. Od následujícího roku (1993) firma vystupuje pod značkou ARBYD.

Do podnikání se Petr Mudra pustil sám, bez společníků či partnerů, čímž se vyhnul riziku pozdějších problémů spojených s dělením majetku nebo vyplácením podílů, ve kterých se dříve či později ocitla celá řada firem.

Pronajaté prostory ale brzy přestaly kapacitně vyhovovat rostoucí poptávce a v roce 1996 proto koupil nevyužitou hospodářskou nemovitost v nedalekých Ledcích (Plzeň-sever), kterou přebudoval v nábytkářskou provozovnu se zaměřením na zpracování velkoplošných materiálů.

K dalšímu zlomovému okamžiku došlo v roce 1998, kdy se firma rozhodla zúčastnit nábytkářského veletrhu MOBIS v Brně. „Náš stánek tam navštívili nákupčí ze společnosti ASKO – NÁBYTEK a na místě s námi uzavřeli objednávku na nábytek za 1 mil. Kč. My jsme v tu chvíli na takový objem výroby nebyli kapacitně připraveni, a tak jsem v polovině veletrhu odjel do Itálie, abych tam urychlil nákup nových technologií, který jsme měli již dříve rozjednaný, ale čekali jsme na nějaký impuls. A právě ten se dostavil na Mobisu,“ vzpomíná Petr Mudra. Díky této spolupráci se firma ve velmi krátké době vybavila nejmodernějšími technologiemi pro zpracování velkoplošných materiálů, kdy k olepovačce hran dokou­pila nářezové centrum se zadním nakládáním a CNC vrtací a obráběcí centrum. Zároveň přešli na dvousměnný provoz, postupně zvýšili počet zaměstnanců z původních 10 na 30 a roční obrat z dřívějších 10 mil. Kč na 50 mil. Kč, což představovalo dvoutřetinový nárůst produktivity.

Současně s tímto vývojem si ale zakladatel a majitel firmy uvědomoval, že její velikost a charakter výroby již pro fyzickou osobu představuje značné riziko, a tak v roce 2001 došlo ke změně její právní formy na ARBYD CZ s.r.o. Obchodní podíl a zároveň i podíl na vedení firmy si mezi sebou rovným dílem rozdělili Petr Mudra a jeho manželka Alena, která ve firmě měla na starosti účetnictví a personalistiku. Později se do rodinného byznysu zapojili i oba jejich synové, Lukáš jako projektový manažer a Petr, který má na starosti e-shop Designovynabytek.cz.

Moderní a reprezentativní prostory zvýšily prestiž

Dalším důležitým milníkem byl rok 2006, kdy firma začíná psát zcela novou kapitolu svojí historie. Předchozí rozšiřování výrobní kapacity provozovny v Ledcích s plochou 1300 m2 dosáhlo svého maxima a firma již nebyla schopna uspokojovat rostoucí poptávku, kterou odstartovala spolupráce se společností ASKO – NÁBYTEK, nebo realizovat zakázky většího rozsahu, jako např. hotely, nemocnice, kancelářské budovy apod. Navíc sklady měla rozmístěné v několika samostatných budovách, což komplikovalo pohyb materiálu a hotových produktů a zbytečně se prodlužovaly výrobní časy. V katastru nedaleké obce Chotíkov proto zakoupili rozsáhlý pozemek a na něm v roce 2006 postavili novou výrobně-administrativní budovu se zhruba 5500 m2 výrobní a skladové plochy včetně kanceláří a firemního showroomu (z toho výrobní haly představovaly plochu asi 5000 m2). Dosavadní obrat (50 mil. Kč) se zvedl asi na dvojnásobek při sou­časném nárůstu zaměstnanců zhruba o třetinu, to je další zvýšení produktivity zhruba o 50 %. Strojní park firmy se rozšířil o třetí CNC obráběcí centrum a druhou olepovací linku.

Rozhodnutí pro výstavbu nové větší provozovny ale nebylo vedeno jen nutností zvýšit výrobní kapacitu. Firma stále silněji pociťovala nutnost prezentovat se vůči zahraničním odběratelům lepší pozicí firmy a odpovídajícími prostorami. „Reprezentativní prostředí hraje důležitou roli zejména u zahraničních odběratelů. Vzbuzuje u nich větší důvěru. Tuto skutečnost jsme osobně pocítili již během několika týdnů po přestěhování výroby do nových prostor, kdy se nám podařilo získat několik nových zakázek,“ dodává Petr Mudra. V té době prodávali zhruba polovinu své produkce na zahraniční trhy, především do Francie a Anglie. U nás k jejím největším odběratelům patřil již zmíněný obchodní řetězec ASKO – NÁBYTEK, který odebíral asi 40 % celkové produkce. Zbývajících 10 % bylo určeno pro menší obchodníky. Během následujících deseti let se ale portfolio odběratelů výrazně změnilo a s ním i sortimentní skladba. Především se změnila spolupráce s Askem. „Tato spolupráce byla od počátku poněkud finančně ‚náročná‘, což vyplývalo z jejich poměrně dlouhých lhůt splatnosti. Museli jsme jim také poskytovat různé bonusy, slevy apod. Přemýšleli jsme, že spolupráci ukončíme, ale v roce 2011 došlo ke změně majitele, a tak jsme od tohoto záměru upustili. Ukončili jsme ale výrobu prodejního sortimentu a v současné době vybavujeme pro společnost ASKO – NÁBYTEK jejich pobočky,“ vysvětluje Petr Mudra.

Krize trvala jen půl roku

Když v letech 2010 a 2011 na tuzemské nábytkáře dolehla plnou vahou evropská hospodářská recese, ve společnosti ARBYD CZ tuto „událost“ podle Petra Mudry téměř nezaznamenali. „Nejcitelněji nás v té době zasáhlo pozastavení velké zakázky na vybavování hotelů jedním z našich velkých odběratelů, která byla plánována na 7 let. Naštěstí ale nedošlo k jejímu úplnému zrušení, pouze k oddálení o dva roky,“ uvádí k tomuto období jednatel společnosti a pokračuje: „Celou krizi jsme i přes naši velikost poměrně úspěšně ustáli hlavně díky značné diverzifikaci našeho sortimentu i našich zákazníků. Zakázky nám sice v jednu chvíli poklesly o 20 až 30 %, to ale trvalo jen asi půl roku a pak se situace zase začala vracet k ‚normálnímu‘ stavu.“

Dnes se firma zaměřuje hlavně na veřejné a korporátní interiéry, jako jsou hotely (např. hotelový řetězec Novotel), administrativní budovy či prodejny (autosalony Renault a Citroen, kanceláře Amazon, Moser, Allkabel, Zodiac, ComAp aj.), nemocnice a školy ve Švédsku atd. Z toho cca 45 % tvoří zahraniční realizace a 45 % tuzemské. Zbývajících 10 % jsou většinou tuzemské privátní realizace, hlavně byty, rodinné domy, vily, kanceláře, lékařské ordinace apod. v Plzni, Praze a okolí.

Z kategorie malé do kategorie střední firmy

Výrazný nárůst podílu lakovaných dílců ve výrobě nábytku a s tím spojená nedostačující kapacita externí lakovny, s níž do té doby spolupracovali, přiměla před pěti lety firmu, vybavenou technologicky výhradně na zpracování lamina, k dalšímu klíčovému rozhodnutí, a sice pořídit si vlastní lakovnu. To s sebou přineslo dva důležité momenty. Na jedné straně navýšení stavu zaměstnanců, čímž se firma přehoupla přes 50 a přeskočila tak z kategorie malé do kategorie střední firmy (dnes má již cca 70 zaměstnanců a roční obrat kolem 200 mil. Kč). Na druhé straně nová lakovna znamenala reorganizaci výrobních prostor. Bylo nutné pro ni vyčlenit vlastní prostor na úkor stávající kapacity, což ve spojení s již tak nedostačujícími skladovými prostorami vedlo k zatím poslední významné investiční akci – přístavbě nové centrální skladové haly, která v současné době probíhá. Nová hala rozšíří současnou skladovací a výrobní plochu o dalších 3000 m2 na celkových 8500 m2.

Nábytek roku 2018

Firma se kromě výše zmíněných zakázkových interiérů (veřejných, korporátních i privátních) částečně věnuje i vlastní designové tvorbě, založené na několika vlastních obchodních značkách. Jednou z nich je Marco Barotti, pod kterou patří např. komoda DIAMOND LONG s bílou povrchovou úpravou ve vysokém lesku, s níž se firma úspěšně zúčastnila letošního ročníku soutěže Nábytek roku 2018. Soutěž každoročně vyhlašuje Asociace českých nábytkářů, jíž je společnost ARBYD CZ členem.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina