školy

Cena prof. Jindřicha Halabaly je za dveřmi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Prázdniny jsou dávno za námi a studenti se opět ponořili do plnění běžných úkolů. Nezpochybnitelným zpestřením akademického roku je mezinárodní soutěž „Cena prof. Jindřicha Halabaly“, která pomalu klepe na dveře. Proběhne totiž v kombinaci s výstavou soutěžních prací už 8. listopadu 2018.

Soutěž si mezi ostatními podobnými akcemi již dávno vydobyla svoje místo, a to nejen stále vzrůstajícím počtem přihlášených kvalitních prací, ale i zemí. Vedle Slovenska, Irska, Rakouska, Chorvatska a Portugalska zde letos najdeme i studentské práce z USA. 13 vysokých a 6 středních odborných škol dodá celkem 250 projektů ve formě posterů, prototypů a modelů. Ty budou posouzeny odbornou jury a instalovány v 1. patře Místodržitelského paláce na brněnském Moravském náměstí. Záštitu soutěži udělila prof. Ing. Danuše Nerudová, PhD., rektorka Mendelovy univerzity v Brně společně s prof. Ing. Luborem Jankovským, děkanem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně a s Ing. Lucií Haraslínovou, předsedkyní Klastru českých nábytkářů.

Výsledky soutěže vyhlásí předseda komise na vernisáži 8. listopadu v 15 hodin. Soutěžit se bude v těchto kategoriích:

  • Design nábytku – závěrečná práce
  • Design nábytku – klauzurní práce
  • Design interiéru – závěrečná práce
  • Design interiéru – klauzurní práce
  • Design nábytku a interiéru – kategorie středních škol.

Vedle „Ceny“ mohou být udělena zástupci jednotlivých nábytkářských firem a organizací i tzv. „Ocenění“.

Soutěžní exponáty bude možné shlédnout až do 25. listopadu. Výstava bude volně přístupná v souladu s provozní dobou Místodržitelského paláce. Výstava je určena pro všechny přátele designu, ale zejména pro studenty. Nabízí totiž důležité srovnání úrovně prací nejen v rámci univerzity, ale i v mezinárodním kontextu. Dále poukazuje na neoddiskutovatelný fenomén designu jako spolutvůrce životního prostředí nás všech.

Novinkou ve scénáři výstavy je doprovodný program. Před vernisáží 8. listopadu proběhne sympozium v Barokním sále Místodržitelského paláce. Přednáš­ky na téma: „Vývoj nábytkářské tvorby na Moravě“, „Škola a student“ a „Praxe a student“ přednesou pedagogové zúčastněných škol a zástupci firem, které se na soutěži budou sponzorsky podílet. Sympozium je přístupné odborné i laické veřejnosti.

Bez sponzorů by akce přirozeně nemohla fungovat. Zástupci kulturních institucí i nábytkářských firem mají možnost vybraným pracem udělit speciální ocenění, které může být spojeno i s finanční odměnou, věcným darem nebo zajištěním praxe ve firmě nebo designérském studiu. Průmyslníci tak jako první získají přehled o studentských projektech a v případně zájmu mohou jednat s jejich autory o uvedení do sériové výroby. Bližší informace o možnosti sponzorování lze získat u garanta soutěže: jiri.tauber@mendelu.cz a ZDE.

Organizační tým soutěže Cena prof. Jindřicha Halabaly všechny srdečně zve již na 14. ročník této akce, která spojuje studenty, pedagogy a laickou veřejnost. Design je totiž pro všechny a nezná hranice.

Jindřich Halabala byl jedním z prvních českých prvorepublikových designérů. Jeho jméno je spojeno s firmami Spojené UP závody, Brno a.s., n.p. UP Rousínov, Výzkumný a vývojový ústav nábytkářský a v neposlední řadě s Technickou univerzitou ve Zvolenu, kde založil odbor nábytkářské pedagogiky. Soutěž vznikla na základě iniciativy jeho žáků při příležitosti jeho nedožitého 100letého výročí narození a v její organizaci se střídají Technická univerzita ve Zvolenu a Mendelova univerzita v Brně.

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: archiv autorky

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina