aktuality

Regulace obchodu s palisandrem těžce dopadá na výrobce hudebních nástrojů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zpřísnění pravidel obchodu s ohroženými druhy zvířat a dřevin plynoucí z mezinárodní úmluvy CITES známé jako Washingtonská konvence zkomplikovala život výrobcům hudebních nástrojů. Na seznam podrobně kontrolovaného obchodního artiklu totiž nově přibyl palisandr. Ten je přitom velmi významnou surovinou potřebnou pro výrobu například hmatníků kytar či houslí.

Úpravu dohody před rokem reflektovala Evropská komise ve svém nařízení. V praxi kontrolní mechanismus znamená, že dovozce i vývozce růžového palisandru a několika dalších exotických dřevin musejí doložit doklady o přesném zeměpisném původu dřeva. Výjimku mají jen zásilky do deseti kilogramů určené pro nekomerční účely. Nejvíce to zasáhlo výrobce nástrojů, jako jsou kytary, banja, mandoliny a ukulele.

„Každý výrobce, který má zásobu materiálu z minulosti, musí i tyto skladové zásoby zdokumentovat a prokázat jejich původ. V současnosti se tak vývoz hudebních nástrojů velmi komplikuje,“ uvedla Ivana Čapková, manažerka Asociace výrobců hudebních nástrojů.

Celý článek

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina