aktuality

Profesorský dizajn postáv na breznianskej kalvárii

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na zveľadenie kalvárie v Brezne si Mestský úrad prizval osobnosti zvučných mien z akademickej obce. Pomocnú ruku podala Akadémia umení v Banskej Bystrici. Projekt vypracovaný v januári 2016 stanovil jasnú koncepciu. Pri realizácii si iniciatívne počína zástupkyňa primátora PhDr. Petra Dzurmanová.

Na medzinárodné umelecké sympózium v prvom júlovom týždni pozvali päťnásť vysokoškolských pedagógov z piatich univerzít:

  • Akadémia umení Banská Bystrica
  • Vysoká škola výtvarných umení Bratislava
  • Univerzita Tomáše Bati Zlín
  • Akademia Sztuk Pieknych Wroclaw
  • Visart Művészeti Akadémia Budapest

Na úvod pracovného a tvorivého stretnutia prešli zúčastnení celú trasu krížovej cesty a rozdelili si zámery jednotlivých zastavení. Architektonický koncept im detailne priblížil riaditeľ Investičného odboru Mestského úradu v Brezne Ing. arch. Peter Iľanovský. Požadovanú umeleckú úroveň vysvetlil dekan Fakulty výtvarných umení Akadémie umení Banská Bystrica doc. Juraj Sapara, akad. soch.

Na realizáciu postáv, sôch a doplnkov pridelili akademickým sochárom výrezy kmeňov červeného smreku a rôzne kovové prvky na ich spájanie. Po skompletovaní všetkých drevorezieb vytvoria 14 zastavení krížovej cesty. Všetky sochy budú označené menom autora. Súčasťou Kalvárie v Brezne bude vstupná brána a kaplnka na jej vrchole. Celý areál má byť príťažlivý pre obyvateľov i návštevníkov mesta.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina