školy

Poslední drevárski maturanti v Považskej Bystrici ?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Maturitnú triedu na Strednej priemyselnej škole v Považskej Bystrici tvorilo 9 žiakov študijného odboru Drevárstvo a nábytkárstvo. Do normatívu ju dopĺňali žiaci, ktorí končili štúdium strojárstva. Títo drevárski maturanti môžu byť v Považskej Bystrici pravdepodobne poslední, lebo prváci sa na štúdium v školskom roku 2018/19 neprihlásili.

Keďže cyklus študijného odboru Drevárstvo a nábytkárstvo začína každý druhý rok, možno budú mať deviataci záujem pre školský rok 2019/20. Aby sa kapitola vzdelávania drevárskych predmetov – s dôrazom na drevárske stroje, spracovávanie drevín, výrobu nábytku, technológie, technické kreslenie, projektovanie cez počítač – na škole neskončila.

Drevárske štúdium na SPŠ Považská Bystrica začalo v školskom roku 2002/03. Prvákov prijímali každý druhý školský rok. Spočiatku tvorili 3 triedy. Postupne záujem klesol a už viac rokov dokázali naplniť vždy iba polovicu triedy. Počas celej histórie drevárskeho vzdelávania realizovali 7 maturitných cyklov a vychovali viac ako 150 maturantov. Uplatňujú sa v technických drevárskych a nábytkárskych povolaniach. V odborných drevárskych predmetoch a počas praxe v drevárskej dielni ich viedol Ing. Jozef Behuliak.

Študentská súťaž „Študentské projekty“

Súčasťou drevárskeho štúdia bolo aj zapojenie sa do verejnej súťaže „Študentské projekty“, ktoré organizuje firma Špinar Software s.r.o. V aktuálnom 11. ročníku im drevársky pedagóg vybral príťažlivé témy, ktoré „ušil“ na úroveň ich znalostí, zručností a možností. Viedol ich počas celého 4-ročného štúdia, aby dokázali zvládnuť všetky možnosti.

Do samotnej súťaže vybrali 3 práce, ktoré sa nestratili medzi ostatnými školami. „Návrh drevenej stavby pre drobné hospodárske zvieratá“ spracoval Andrej Mitašík a prácu vyhodnotili ako najlepšiu v Stavbárskej kategórii. „Návrh interiéru záhradnej chatky“  vypracovala Veronika Budayová. Na malom priestore rozvrhla nábytok a zariadenie tak, aby všetko bolo poruke. „Návrh detskej izby“ spracovala Iveta Chudovská. Určená je pre bábätko a druhé dieťa od 6 rokov. Ku kútiku bábätka pristavila písací stôl s nastaviteľnou stoličkou, spoločnú 3-dverovú skriňu a komodu.

V súťaži „Študentské projekty“ sa zo študijného odboru Drevárstvo a nábytkárstvo SPŠ Považská Bystrica doteraz umiestnilo 18 projektov žiakov.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Maturanti SPŠ Považská Bystrica v školskom roku 2017/18 v stolárskej dielni
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina