aktuality

Dřevařskou společnost LESS&TIMBER koupila investiční skupina Prosperita

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společnost LESS & TIMBER a její dceřiná společnost LESS & ENERGY změnily majitele. Od brněnské investiční společnosti Jet Investment ji 26. června získala investiční skupina Prosperita. Pro Jet Investment se jednalo o mimořádně úspěšnou investici.

Celkové příjmy z projektu LESS Group dosáhly pro fond Jet 1, který Jet Investment obhospodařuje, za tři roky 6,3násobku počáteční investované částky a projekt se tím stal jedním z nejúspěšnějších v historii Jet Investment. Skupinu LESS Group (LESS & TIMBER, LESS & ENERGY), která loni dosáhla obratu cca 1,1 mld. Kč při ukazateli EBITDA vyšším než 150 milionů Kč, držel fond Jet 1 od začátku roku 2015.

Důvodem exitu bylo naplnění investičního záměru původního vlastníka. „Podnik jsme získali v roce 2014 v insolvenci a jako private equity fond se zaměřili na jeho stabilizaci, revitalizaci a posílení jeho pozice na trhu. Dnes jde o zdravou společnost se stabilní a důvěryhodnou pozicí na trhu a dalším potenciálem růstu, která v této fázi rozvoje již potřebuje jiný typ strategického investora s dlouhodobou vizí, kterým Prosperita bezesporu je,“ říká managing partner Jet Investment Igor Fait.

Během necelých čtyř let Jet Investment očistil podnik od nepotřebných aktiv, investicí do nové haly v čáslavském areálu LESS & TIMBER pak soustředil klíčový pilařský provoz a výrobu lepeného hranolu na jednom místě, čímž se podařilo nejenom navýšit kapacitu roční produkce hranolu z 15 až na 20 tisíc m3, ale i dosáhnout nákladových a dalších synergií.

Nový vlastník, investiční skupina Prosperita, chce výrobu v provozech s téměř třemi stovkami zaměstnanců zachovat a dále rozvíjet. Hodnotu transakce nebude ani jedna ze stran komentovat.

Prodej LESS Group je první divesticí fondu Jet 1, kam patří například třebíčská PBS INDUSTRY, kladenské STROJÍRNY POLDI, německo-rakouské strojírny HOECKLE nebo bývalá vagónka MSV Metal Studénka.

Foto: David Židlický

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina