aktuality

Konferencia Aktuálne problémy pri ochrane lesa

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dodávky a ceny drevnej hmoty na spracovanie v drevárskych fabrikách ovplyvňuje aj zdravotný stav porastov. Vyťažená guľatina stráca hodnotu vplyvom kalamity a výskytu chorôb. Čiastočne ich budú špecifikovať na  27. konferencii „Aktuálne problémy pri ochrane lesa“, ktorá začína dnes v kongresovom centre Kúpeľov Nový Smokovec.

Na konferenciu, ktorú organizuje Národné kongresové centrum (1.–2. februára 2018), je prihlásených 230 lesníkov, vlastníkov a obhospodarovateľov lesa, pracovníkov štátnej správy, výskumných pracovníkov, zástupcov študentov vysokých a stredných škôl, aj niektorých spracovateľov dreva.

Zdravotný stav lesov je najviac ovplyvňovaný vetrovými kalamitami 2004 a 2014 a následne mimoriadnym premnožením lykožrúta smrekového na nespracovanej smrekovej drevnej hmote. Vplyv sucha na Záhorí ohrozuje porasty borovice lesnej. Vyskytuje sa bukové ochorenie jaseňa štíhleho. Ochranári našli tracheomykózu na duboch a brestoch. Vlani sa objavil lykožrút bukový na drevine buk, bučiny však ešte nie sú celoplošne ohrozené.

Viacero problémov na Slovensku je rovnakých ako v Českej republike a v Poľsku. Lesníci priblížia na konferencii výskumné projekty Lesníckeho výskumného ústavu, elektronizáciu služieb Lesníckej ochranárskej služby a využitie dronov pri ochrane porastov.

Ilustračné foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina