aktuality

Ineke Hans: Was ist Loos?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Holandsko často udivuje svým nekonvenčním pohledem na design, ať už jde o hnutí De Stijl, konceptuální tvorbu skupiny Droog design, Marcela Wanderse nebo Hellu Jongerius. Další nezpochybnitelnou hvězdou designérského nebe je Ineke Hans.

Za fasádou copaté zrzky působící dojmem školačky se skrývá vědkyně. Zkoumá vliv různých aspektů na všudypřítomný design. Ve své tvorbě ráda používá nejrůznější materiály, kombinuje high a low-tech, sleduje funkčnost produktů, ale také psychologické kořeny výroby, lidské vztahy, zvyky, intuici. Studuje archetypy a hraje si s interakcí člověka, objektu a prostoru. Její nekonvenční tvorba se opírá o hlubokou analýzu vztahu mezi prací a volným časem, se stejnou zarputilostí studuje vliv megatrendu urbanizace na náš život a v neposlední řadě bere v úvahu i společenské poměry. Svoje poznatky přetaví do půvabných objektů, které nepostrádají sociální náboj.

Svoje dílo Ineke Hans nedávno představila v rámci projektu Vienna Design Week ve vídeňské Kunsthalle na náměstí Karlsplatz. Název výstavy Was ist Loos? vtipně spojuje německý význam této věty („Co se děje?“ psáno s malým l) se jménem významného kritika a architekta první poloviny 20. století Adolfa Loose, s jehož jménem je Vídeň nerozlučně spja­ta. Stejně jako Ineke Hans se i Loos intenzivně věnoval studiu ekonomických a sociálních potřeb a formuloval požadavky na design, který výrazně ovlivnil celou novou epochu.

Ineke Hans se intenzivně zajímá o konvenční i o inovatívní výrobní techniky. Je fascinována regionální tvorbou jako nedílnou součástí historie designu. Navrhla proto jeden objekt cíleně pro vídeňskou výstavu. Židle Kunsthalle Wien Chair vznikla kombinací Thonetova ohýbaného nábytku s konceptem stohovatelné židle použitelné i ve veřejném interiéru.

Nejslavnější nábytkářská firma Gebrüder Thonet spolupracovala často s významnými rakouskými umělci a architekty jako Otto Wagner, Josef Hoffmann nebo Koloman Moser. Do příběhu Ineke Hans zapadá i fakt, že Adolf Loos pro Gebrüder Thonet navrhl ikonickou židli Café Museum určenou do kavárny hned naproti vídeňské Kunsthalle. Poloha Kunsthalle je rovněž symbolická i vzhledem k blízkosti pavilonu Secese a secesním vstupům do metra Otto Wagnera.

Spojení Vídně, Adolfa Loose a bratří Thonetů tvoří příjemný rámec pro nábytek a drobné produkty holandské autorky. Ty vyjadřují její odpověď na specifické prostorové, funkční a interaktivní potřeby definované na základě studia vlivu prostředí na životní styl. Ineke Hans upozorňuje na nedostatek zdrojů s ohledem na jejich přírodní výskyt, navrhuje zařizovací způsoby pro současný interiér a pracoviště ovlivněné digitalizací a urbanizací, chce inicializovat nové cesty, vyvíjet a šířit nové designérské koncepty. Designér podle ní svými návrhy reaguje na společenské potřeby dané doby a musí vyvíjet objekty, které zahrnují i sociální aspekty. Hnacím motorem tvorby však musí zůstat klient – uživatel.

Sklápěcí židle, multifunkční stoly, grafické vzory, neobvyklé materiály, stejně jako hravé tvary a barvy autorčiných prací jsou charakteristické svým seriozním a současně i humorným postojem ke změnám současného životního stylu, jak ho vnímáme v bytovém interiéru, ale i na pracovišti. Vedle aktuálních prací vzniklých ve vztahu ke globálnímu vývoji je výstava také přehledem starších projektů, které reflektují vývoj sociální situace v oblasti designu a produkce.

Zájem Ineke Hans je zaměřen na tradiční tvorbu, regionální vývoj stejně na inovatívní produkční metody. Zkoumá otázku z čeho, kdy, proč, a především jak je objekt vytvořen. Sociálně angažovaný přístup využít dostupné výrobní techniky často překračuje základní východiska funkce a stylu.

Další tématika tvorby se zabývá zvyšující se digitalizací našeho světa. Nejde tu ale jen o permanentní přítomnost sociálních sítí a internetu, ale i o technologické inovace distribuce formou online a obchodování s myšlenkami. Nový význam získává kooperace a výměna. Současně ale fakt, že je člověk neustále dostupný, vede k nutnosti změnit rovnováhu mezi prací a osobním životem.

Ineke sleduje environmentální a klimatický vývoj, který vyžaduje intenzivní zavádění  ekologických výrobních procesů a používání dalších dlouhodobě udržitelných praktik. Výrazná pozornost  je zaměřena na redukci a recyklaci odpadu.

Megatrend urbanizace vede ke zmenšování osobního prostoru pro život vlivem zahušťování prostoru veřejného. To spouští potřebu jeho maximálního využití. Na rozdíl od moderní architektury s jejím monofunkčním stavebním stylem je současný design schopen vytvořit hybridní objekty s možností kolektivního využití, což může hrát i aktivní roli při formování nových sociálních situací.

Silný sociální náboj hybridních nebo multifunkčních projektů Ineke Hans je příjemnou alternativou současné designérské tvorby a znovu potvrzuje Holandsko jako teritorium s velkým potenciálem vývoje této fascinující disciplíny. Výstava Was ist Loos? je toho důkazem.

Životopisná data

Ineke Hans se narodila v roce 1966 v Holandsku. Studovala produktový design v Art at Hogeschool voor de Beeldende Kunsten v Arnhemu (ArtEZ), studium v oddělení Product Design Department zakončila v roce 1991 obhajobou outdoorového nábytku a malého koupelnového prvku. Potom přešla na Royal College of Art v Londýně, kde v roce 1995 ukončila studium nábytkového designu pod vedením hostujícího profesora Vica Magistrettiho.

Po škole přijala nabídku společnosti Habitat UK na pozici nábytkového designéra. Tři roky se věnovala tvorbě sériových produktů pro firemní kolekci. Pak začala nábytek navrhovat nezávisle a v roce 1997 už samostatně vystavovala v The Tramshed, opuštěné budově v oblasti East London.

V roce 1998 se Ineke Hans zaměřila na vlastní tvorbu a s týmem asistentů založila svoje první studio Ineke Hans/Arnhem. Její vývoj se odehrává v několika různých směrech. Jako designérka je ovlivněna skulpturou, ke které přidává své mezinárodní zkušenosti z oblasti průmyslu. Ty jsou potřebné ke tvorbě komerčně úspěšných produktů, které se svým týmem navrhuje pro mezinárodně známou značku inekehanscollection.

I když Ineke zpočátku kladla důraz na nábytek, dnes se její studio věnuje prakticky všemu od šperků po městský mobiliář, interiérům nebo scénografii. Produkty navrhuje pro sériovou výrobu i jako unikáty.

V roce 2009 přijala funkci čestného hosta Stockholmského nábytkového veletrhu, v roce 2012 tutéž funkci na Budapest Design Fair a v roce 2014 byla speciálním hostem Designbloku Praha.

Jako hostující profesor na univerzitě v Kaselu pracovala v letech 2014–2015 se studenty na výzkumných projektech „Future scenarios for furniture design and consequently the changing role of the designer“ (nová pozice designéra ve vztahu k budoucím scénářům nábytkového designu). Ve spolupráci s odborníky z oblasti designu nábytku, teoretiky, psychology a odborníky na mobilitu v této činnosti pokračuje prostřednictvím debat u kulatého stolu i po návratu z Londýna v roce 2014, v nově založeném STUDIO|SALON.

K jejím klientům patří: Cappellini, Swarovski, Cooper Hewitt Museum New York, Ahrend, Arco, Iittala, Offecct, SCP, Magis a další.

Její produkty jsou součástí sbírek těch nejslavnějších muzeí jako je Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Victoria and Albert Museum London, Musée des Arts Décoratifs Paris, The Art Institute of Chicago.

Nekonvenční tvorba Ineke Hans byla vyznamenána prestižními cenami, jako je Red Dot a cena Design Plus Awards za originální lis na česnek navržený pro Royal VKB v roce 2005 a další Red Dot za mísu a lžičku navrženou pro Royal VKB v roce 2006.

Zdroj: tiskové materiály výstavy

Autor: doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: kanicka@mendelu.cz
Foto: archiv autorky

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina