aktuality

Výrazná česká stopa na IMM v Kolíně nad Rýnem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

I přesto, že letošní mezinárodní veletrh nábytku a bydlení imm cologne (15. – 21.1.2018) nepřinesl v oblasti zařizování nějaké převratné novinky nebo „super“ trendy, pro Českou republiku byl svým způsobem přelomový. A to díky projektu Das Haus, jehož návrhem a realizací byl poprvé v historii této akce pověřen český designér.

Autorkou letošního projektu Das Haus, umístěného na ploše 180 m2, byla česká designérka Lucie Koldová, která je pro odborníky i veřejnost spjata především s návrhy svítidel. Představila v něm nejen svoji osobní vizi bydlení budoucnosti, ale také řadu „designových“ produktů od českých výrobců a návrhářů.

„V mém domě hraje hlavní roli světlo, s nímž přichází do prostoru energie. Nábytek jen dokresluje atmosféru,“ říká šéfdesignérka společnosti Brokis a držitelka titulu Designér roku 2012 Lucie Koldová o svém projektu, který označila jako Light Levels, tedy „Světelné úrovně“. „Das Haus 2018“ byl proto více než stěnami tvořen osvětlenými buňkami, ve kterých světlo, objevující se v různých formách a řízené různými způsoby, nejenže „vytvořilo“ vlastní prostor, ale také podpořilo jeho funkci a specifickou náladu.

Celý prostor domu autorka rozdělila do šesti zón. Centrální obytnou zónu obklopovaly: inspirační zóna, šatna, duchovní zóna, odpočivná zóna a terasa. Vytvořením různých světelných uspořádání a specifických světelných nálad v jednotlivých zónách dosáhla Koldová zajímavých optických protikladů. „Lidé se neustále pohybují mezi svými pocity a náladami, doma by se proto měli cítit vyrovnaně. Toto je místo, kde může světlo pomoci,“ říká Koldová a dodává: „Ideální obytný prostor nabízí širokou škálu úrovní nálad, protože jeho místnosti uzavírají kruh mezi myšlenkami v našem emocionálním světě a požadavky reálného života.“ V tomto kontextu se každá místnost v „Das Hausu“ snažila reprezentovat určitý pocit a hrát praktickou roli v každodenním životě za účelem uspokojení individuálních potřeb. Chybějící kuchyň Lucie Koldová zdůvodnila tím, že jsou příjemnější věci než vaření…

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina