aktuality

WOOD-TEC potvrdil svou pozici nejdůležitější dřevařské a nábytkářské události pro Česko a Slovensko

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Automatizace, robotizace a digitalizace ve zpracování dřeva a výrobě nábytku – to jsou hlavní trendy, které představil 15. ročník Mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC, který se uskutečnil od 31.10. do 3.11. v Brně.

Ve zcela zaplněných pavilonech A2 a V se představilo 121 vystavovatelů, kteří reprezentovali 319 firem z 18 zemí. Ve srovnání s předchozím ročníkem se zvýšil zejména počet prezentovaných značek, avšak klesl počet přímých vystavovatelů. Těch se na Wood-Tecu 2015 (dle seznamu vystavovatelů) představilo 136, tedy o 15 více než letos, a celkem reprezentovali 297 firem z 20 zemí.

Podle organizátorů letos vzrostl i počet návštěvníků, kterých během čtyř dnů přišlo přes 11 tisíc. Tento předběžný údaj je ale nutné brát s velkou rezervou. Např. Wood-Tec 2015 dle tehdejší předběžné závěrečné zprávy navštívilo 12 000 odborných návštěvníků, avšak auditovaný výsledek, zveřejněný o několik měsíců později v oficiální závěrečné zprávě, tento údaj upřesnil na 10 771 návštěvníků. To je více než 10% rozdíl oproti předběžnému odhadu.

Nicméně podle vyjádření většiny vystavovatelů vzrostla „kvalita“ návštěvníků a jejich chuť investovat. „Snažili jsme se průřezově představit celé portfolio našich strojů a technologií od různých výrobců, se kterými obchodujeme. V porovnání s minulým ročníkem se nám zdá o trochu vyšší návštěvnost i to, že se projevuje oživení české ekonomiky. Je vidět, že firmy více investují, aniž by čekaly na dotační evropské programy,“ konstatoval např. Stanislav Beran, obchodní zástupce firmy TEKMA. Petr Novák, jednatel společnosti PREBENA CZ, byl ještě optimističtější: „S účastí na veletrhu jsme maximálně spokojeni. Podařilo se nám překročit plány už po prvním dnu, vše ostatní je třešničkou na dortu. Když srovnám současnou návštěvnost s minulostí, řekněme před deseti lety, přichází sice menší počet lidí, ale jsou to přesně ti vyselektovaní návštěvníci, kteří mají odborné dotazy, poptávají, objednávají a jsou pro nás přínosem.“

Proti minulým ročníkům se zvýšil také počet návštěvníků ze zahraničí, zejména ze Slovenska. To opět potvrzují i samotní vystavovatelé. „S letošním ročníkem jsem velmi spokojený, návštěvníků podle mě přibylo. Obával jsem se termínu, protože na Slovensku byl ve středu státní svátek, ale opak byl pravdou, naši zákazníci svátku využili k cestě do Brna,“ uvedl Jozef Kmetík, jednatel společnosti BRAS, s.r.o.

Částečně i díky rozčlenění doprovodného programu do tematických dnů se podařilo i vhodně naplánovat návštěvy vystupujících odborníků. I když v rámci objektivity je nutné konstatovat, že toto platí hlavně pro první den, kdy se konala jednání oborových sdružení (Společenstvo dřevozpracujících podniků, Česká technologická platforma lesního hospodářství, Konfederace lesnických a zpracovatelských svazů) nebo diskusní fórum „Nové trendy v dřevozpracujícím průmyslu“, u kterých lze hovořit o relativně dobré návštěvnosti, zatímco o většinu témat doprovodného programu ve zbývajících dnech veletrhu, byť některá byla skutečně zajímavá, byl ze strany návštěvníků zájem mizivý.

Novinkou letošního ročníku byla exponátová soutěž WOOD-TEC Award, v níž bylo ve dvou kategoriích oceněno 8 exponátů. WOOD-TEC tímto posílil své postavení nejdůležitější obchodní i společenské události dřevařského a nábytkářského sektoru v České republice i na Slovensku.

Příští ročník Mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl WOOD-TEC se uskuteční od 29. října do 1. listopadu 2019.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina