odborné témy

Národná cena za produktový dizajn 2017

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Keď na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov Národnej ceny za dizajn 2017 predstavili 7 nových nositeľov za dizajn produktov, nebolo počuť meno žiadneho tvorcu nábytku, bytových doplnkov alebo iného produktového dizajnu na báze dreva. Iba oznámili, že Cenu médií získal multifunkčný nábytok KUKO.

Výstava je umiestnená v podkroví Slovenského múzea dizajnu od 27. septembra do 30. novembra 2017. Tvorí ju pestrá zmes predmetov produktového dizajnu. Zo 176 prihlásených prác vybrala porota 65 finalistov, ktorých predmety tvoria výstavu. Pri podrobnom dešifrovaní exponátov objavíme až 12 predmetov, ktoré súvisia s drevom.

Cenu médií získal multifunkčný detský nábytok KUKO, ktorého dizajn navrhli Soňa Otiepková a Štefan Starinský. Spočiatku je z neho postieľka na priloženie k manželskej posteli. Pre deti od 3 rokov je výškovo nastaviteľný stolík. Neskôr sa dá z neho zostaviť „bunker“, nádoba na hračky, polička na prvé knižky. Tieto premeny sa dajú docieliť odnímateľnou bočnicou a tým, že výška pôvodnej postele je prestaviteľná.

Drevený základ má aj najvyššie ocenený produkt 14. ročníka Národnej ceny za dizajn 2017 – produktový dizajn: „Lyže Forest Skis – model Lotor s hybridnou geometriou“. Autori Viktor Devečka a Bronislava Brtáňová získali 1. miesto v kategórii Profesionálny dizajn. Lyže sú zložené z jadra, ktorého nosnými prvkami sú plast, kevralové vlákna a ďalšie komponenty. Exponát tvoria asymetrické freerideové lyže, ktoré jednoduchým prehodením pravej a ľavej lyže umožňujú prispôsobiť sa rôznym snehovým podmienkam.

Ďalšie finálové projekty na báze dreva

  • Matej Procházka: Class 1 – drevený stolový systém
  • Michal Staško: PAFF – redizajn wind­sordskej stoličky
  • Mikuláš Pavol: Model J – celoodpružené odrážadlo pre deti zhotovené z vysokopevnostnej brezovej preglejky
  • Marián Laššák: komoda PANELÁK – funkčný prototyp komody zhotovenej z brezového multiplexu povrchovo upraveného laminátovou vrstvou.
  • Jakub Cvitkovič: MOVE – mobilný vešiak ako „nemý sluha“ do bytu, poslucháč DF TU Zvolen pracoval pod vedením prof. Ing. Štefana Schneidera, PhD.
  • Richard Seneši: Materiál BASIC – konferenčný stolík z topoľa deltolistého
  • Boris Čellár: WoodPack – rytmicko-melodický hudobný nástroj
  • Tomáš Brichta: GUITARCELLO – redizajn „Viola da Gamba“
  • Michal Riabič: sklopné štadiónové kreslo z plastu, pôvodne bolo uvažované vyrobiť sedák z tvarovanej preglejky
  • Jakub Pollag, Václav Mlynár: Polica ZIG ZAG smeruje k čistej funkcii dizajnu. Prepravuje sa v plochom balení, bez náradia a skrutiek sa dá zostaviť za 30 sekúnd.

Zostáva udeliť ešte Cenu verejnosti

Počas trvania výstavy hlasujú návštevníci za najkrajší a najpríťažlivejší dizajn. Vysvetlenie k exponátom podáva kurátor výstavy Mgr. Art. Maroš Schmidt počas komentovanej prehliadky 30. novembra 2017 o 18:00 počas derniéry výstavy.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Lyže Forest Skis

Drevené odrážadlo Model J

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina