odborné témy

Absolventská práce s DooWood – tisíce důvůdů pro práci se dřevem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V červnu 2017 při zakončení studia Tvorba nábytku a dřevěné konstrukce ve Vyšší odborné škole ve Volyni absolutoriem, upou­tala zkušební komisi práce dálkově studujícího Ivo Opla „Návrh interiéru interaktivní expozice na propagaci dřevozpracujícího průmyslu“. Vedoucím práce byl Ing. František Řáha, oponentem MgA. Martin Mahdal, vedoucí oddělení výroby plzeňské Techmania Science Center o. p. s. Vedoucí i oponent ohodnotili práci známkou výborně, komise toto hodnocení potvrdila. Celkově autor prospěl s vyznamenáním.

Zajímalo nás, co vedlo Ivo Opla, DiS. k rozhodnutí studovat VOŠ ve Volyni, věnovat se tvorbě nábytku a interiérů. A protože jeho absolventská práce může být inspirací pro podniky i školy k propagaci práce se dřevem, položili jsme mu několik otázek.

DM: Proč jste se rozhodl dálkově studovat VOŠ ve Volyni?
I. O.: Baví mě motory, proto jsem po základní škole šel na Střední průmyslovou školu dopravní. Potom jsem zkou­šel České vysoké učení technické a Západočeskou univerzitu, ale samotné vysokoškolské studium pro mě není. Nenaplňovalo mě a studovat – jako mnozí spolužáci – jen pro získání titulu, jsem nechtěl. Když jsem potom pracoval na plný úvazek, tak jsem si říkal, že by to ještě něco chtělo… No a náhodou jsem se dozvěděl o Volyni. Zajel jsem se do školy podívat, vypadalo to dobře, tak jsem se přihlásil…

DM: A vztah ke dřevu jste měl?
I. O.: Neměl jsem do té doby žádný speciální vztah ke dřevu, ale naštěstí při mém povolání, kde využívám všechny materiály, mohu studovat prakticky cokoliv a vždy mi to k něčemu bude a tak jsem začal studovat. A musím říci, že čím víc jsem se dozvídal, tím víc mě to bavilo. Také škola je naprosto skvělá a sešli jsme se i skvělá parta. Většina spolužáků jsou pracující lidé, kteří studují, protože chtějí. Mají životní zkušenosti, studují pro poznání a ne kvůli tomu, aby měli jen titul. Ze studia nemám jediný negativní zážitek.

DM: A téma absolventské práce?
I. O.: V Techmanii jsem se zaměřoval na propagaci vědy, na vývoj a realizaci interaktivních expozic. Interaktivní expozice zábavně a atraktivně seznamují návštěvníky s daným tématem. Jedná se o velmi moderní způsob výuky, který se ze science center šíří do dalších institucí, jako jsou muzea, informační centra nebo školy. V rámci absolventské práce vznikl pravděpodobně první návrh interaktivní expozice DooWood – tisíce důvůdů pro práci se dřevem, zaměřená na propagaci dřevozpracujícího průmyslu u nás.

DM: Byl pro vás kompletní návrh expozice včetně výrobní dokumentace obtížný?
I. O.: Ten návrh, ve kterém jsem se snažil co nejvíce lidem přiblížit dřevozpracující průmysl, je kombinace mého studia a práce. Odborné znalosti a také schopnost nakreslit výrobní dokumentaci mi dala škola. Jak navrhnout interaktivní expozici a dát dohromady tým mi dalo zaměstnání. Všechno jsem konzultoval s kolegy z obou oblastí. Výsledkem je pětice exponátů, které provázejí celým dřevozpracujícím průmyslem. Cestu začínáme u exponátu s názvem Do nitra stromu. Zde si listujeme stromem a zjišťujeme, jak dřevo vzniká, jaké jsou jeho vlastnosti nebo s jakými druhy se můžeme setkat.

Následuje část zaměřená na prvostupňové zpracování dřeva. Exponát Puzzle nás seznamuje jakými způsoby je možné kmen stromu rozřezat a informuje nás o tom, že už výběr technologie je pro budoucí použití velmi důležitý.

Dalším milníkem je dvojice exponátů Dřevo na padrť a Sestavování spojů. Zde se návštěvníci seznamují s dvěma možnostmi využití dřeva. Můžeme využít přímo masivní dřevo a udělat z něj výrobky, k tomu využíváme nejrůznější spoje, kterými nás právě daný exponát provede. Nebo dřevo zpracujeme na menší části, které následně spojíme opět dohromady a vytvoříme tím tzv. aglomerované materiály, které vhodně eliminují nedostatky masivního dřeva. Základní druhy aglomerovaných materiálů si zábavně prohlédneme právě na exponátu Dřevo na padrť.

Poslední exponát nese název Postav si bydlení. Tento exponát slouží k tomu, abychom si uvědomili, že dřevo je zatím jediným materiálem, ze kterého lze postavit dům od střechy až po podlahy, a že dřevo je opravdu velmi důležitým konstrukčním materiálem.

Součástí práce je také návrh doprovodných exponátů jako např. Špaček, který dává možnost si vyzkoušet hru starých časů, nebo návrh paravánového systému, který expozici může obklopovat.

DM děkuje za rozhovor.

Autor: Ing. Helena Prokopová
Cech čalouníků a dekoratérů
Kontakt: cech_cal@volny.cz
Foto: archiv Ivo Opla, DiS.

Ivo Opl, DiS. pracoval sedm let do konce roku 2016 v plzeňském science centrum Techmania. Nyní je na pozici vedoucího výroby a vývoje v kreativní zóně DEPO 2015, která je pilířem udržitelnosti projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. V Techmanii brigádnicky v roli průvodce vypomáhal již od 2. ročníku Střední průmyslové školy dopravní v Plzni. Ve studiu dále pokračuje bakalářským studiem Technické univerzity ve Zvolenu

Exponát Do nitra stromu

Exponát Puzzle

Exponát Dřevo na padrť

Exponát Sestavování spojů

Exponát Postav si bydlení

Exponát Špaček

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina