aktuality

Čeští nábytkáři dostali pokutu 4 miliony. Domlouvali si ceny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rezort MaledivyÚřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval za zakázané kartelové dohody tři české nábytkářské firmy. Dohromady mají zaplatit téměř 4 miliony Kč.

Společnosti LACHMAN INTERIER DESIGN, s.r.o., AM INTERIÉR, a.s. a SOLLUS NÁBYTEK, s.r.o. v roce 2013 prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly svůj postup při podávání nabídek ve výběrových řízeních na tři zakázky společnosti TECHO a.s. týkající se vybavení rekreačních objektů na Maledivách. Uvedené zakázky pak získal předem dohodnutý uchazeč. Účastníci řízení svým jednáním narušili hospodářskou soutěž na trhu výroby a instalace interiérového zařízení na zakázku v České republice.

Úřad svým rozhodnutím protisoutěžní jednání zakázal a za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže uložil společnosti LACHMAN INTERIER DESIGN, s.r.o., pokutu 2 266 000 Kč, společnosti AM INTERIÉR, a.s., pokutu 461 000 Kč a společnosti SOLLUS NÁBYTEK, s.r.o., pokutu 936 000 Kč.

Firmy se ke kartelu přiznaly a využily procedury tzv. narovnání. Úřad jim tak sankce snížil o pětinu. Využití procedury narovnání (settlement) vede k urychlení průběhu správního řízení a umožňuje tak dosažení rychlejší nápravy situace, jež omezuje hospodářskou soutěž. Kromě snížení pokuty Úřad v takovém rozhodnutí neukládá zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz plnění koncesních smluv. Nepředpokládá se rovněž, že by účastník narovnání podával rozklad proti rozhodnutí nebo správní žalobu, čímž dochází rovněž k významné úspoře zdrojů Úřadu, jež je možno využít pro šetření jiných případů.

Zdroj: ÚOHS

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina