aktuality

Výstava Františka Vrány v Bystřici pod Hostýnem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vrana vystavabph mNárodní centrum nábytkového designu, o. p. s. a Město Bystřice pod Hostýnem pořádají na zámku v Bystřici pod Hostýnem retrospektivní výstavu s názvem František Vrána – nábytek, interiéry, volná tvorba.

Akad. arch. František Vrána (1934–2013) patří ke generaci nábytkářů, kteří se v poválečném období v rámci Vývoje nábytkářského průmyslu, pozdějšího Výzkumného a vývojového ústavu nábytkářského, podíleli na utváření programu pro výrobní sféru. Za téměř třicet let působení v brněnském ústavu pracoval na stěžejních projektech včetně rozsáhlých státních úkolů, byl pověřen vedením vývoje nábytku pro vývoz do nesocialistických zemí, s respektem k tradiční technologii navrhoval také ohýbaný nábytek pro TON.

Retrospektivní výstava Františka Vrány se snaží o komplexní představení autorovy tvorby, důraz je kladen na originální kresby, pastely, akvarely a koláže, od nejstarších scénografických a interiérových studií, které Vránovi žáci s respektem označují za „dobové vizualizace“, po kresby dokumentující přípravu dlouhodobých úkolů v 70. a 80. letech. Tyto veřejnosti neznámé materiály představují svého tvůrce jako osobnost nadanou mimořádnými výtvarnými schopnostmi.

Výstava potrvá od 3. do 25. 9. 2016.

Bližší informace ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina