aktuality

České stavebnictví výrazně zpomalí

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavba bytove domyStavebnictví sice čeká v letošním i příštím roce další růst, tentokrát ale velmi mírný. Firmám by měly stoupnout tržby, přičemž vyšší výnosy v roce 2016 očekávají malé a střední společnosti. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované analytickou společností CEEC Research.

Stavebnictví po předchozích dvou letech růstu přibrzdilo svou nastartovanou konjunkturu. Důvodem je jednak propad na straně zadaných veřejných zakázek, kterých jen za první čtvrtletí ubylo o více než 41 %, a rovněž i chybějící výraznější oživení na straně privátních investorů.

Mírný růst stavebního sektoru předpokládají v letošním roce dvě třetiny (66 %) ředitelů stavebních společností, přičemž výkon by se měl v průměru zvýšit o 1 %. Rozdíly v odpovědích se však objevují v závislosti na zaměření a velikosti firmy. Optimističtí jsou v tomto ohledu představitelé středních a malých společností (růst 1,3 %) a zástupci firem, které se zabývají převážně pozemními stavbami (růst 1,7 %). Ředitelé velkých stavebních společností neočekávají, že by státní investorské organizace zadaly k realizaci větší množství velkých zakázek, a proto předpovídají stagnaci sektoru (růst 0,2 %). Nedostatek velkých staveb, který bude pravděpodobně způsoben novelou zákona EIA, povede v oblasti inženýrského stavitelství k poklesu stavební produkce o 0,9 %.

Mírně porostou také tržby stavebních firem, a to v průměru o 1,6 %. I v tomto případě se odpovědi liší napříč sektorem. Zatímco malé a střední firmy a pozemní společnosti si polepší o 2,2 respektive 3,2 %, ředitelé velkých společností a firem zabývajících se inženýrskými stavbami predikují propad výnosů o 0,2 respektive 2,5 %.

Mírný růst stavebnictví bude podle ředitelů stavebních společností pokračovat i v příštím roce, a to v průměru o 1,5 %. V roce 2017 pak s dalším navýšením tržeb v průměru o 2,3 % počítá sedm z deseti zástupců stavebních společností.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina