archív aktualít rok 2015

Bratislavský most bol po vojne drevený

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stary most 1mStaré čiernobiele fotografie z archívu ČTK prezrádzajú, že Starý most cez Dunaj v Bratislave bol po zničení v 2. svetovej vojne najskôr obnovený ako drevený. Až po niekoľkých rokoch vyrobili železiarne v Ostrave – Vítkoviciach železnú konštrukciu.

Most nemecké vojská na ústupe zničili bombardovaním. Dovtedy jedinú spojnicu Bratislavy s Petržalkou sa však Národný výbor Bratislavy rozhodol vybudovať ako provizórnu stavbu. Za pomoci ruských a česko-slovenských vojakov postavili drevený most, vrátane pilierov na pôvodných miestach. Drevená bola aj mostovka – z drevených fošní hrúbky 12 cm. Stabilitu a nosnosť drevenej konštrukcie preverovali aj prechodom tankov. Vybudovaný most strážili vojaci pred prípadnou sabotážou.

Stary most 2mNa otvorení mosta sa 28. 4. 1945 zúčastnil veliteľ osloboditeľských vojsk maršal Konev a most odovzdal do užívania Československej republike. Pokrstili ho na Most M. R. Štefánika. Čiernobiele fotografie zhotovil fotograf ČTK Jozef Teslík.

Celú sériu dobových fotografií zverejnili pri príležitosti súčasnej rekonštrukcie mosta. Na výstavbe sa podieľa Eurovia SK, no má už 10-týždňový sklz. Novú mostnú konštrukciu opäť vyrábajú v ostravských Vítkoviciach. Novozvolený primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal potvrdil, že od marca budú stavebné práce prebiehať nonstop a že železobetónovú konštrukciu budú montovať súčasne z oboch brehov tak, aby bol dodržaný plánovaný termín dokončenia december 2015.

 

Historické fotografie: Most cez Dunaj v Bratislave bol po 2. svetovej vojne drevený. Celý most (vrátane mostovky) bol z dreva.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina