archív aktualít rok 2015

LEGISLATIVA: Na zaplacení silniční daně nám zbývají již necelé dva týdny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Silnicni danNa začátku každého roku se podnikatelé dostávají do zvýšené pozornosti finančních úřadů. První povinností, kterou by živnostníci a právnické osoby neměli opomenout, je podání přiznání k silniční dani a její doplacení. Každý, kdo využívá auto k podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti, musí podat daňové přiznání a zaplatit daň do 2. února 2015.

Standardně se roční dávka silniční daně doplácí do 31. ledna kalendářního roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období. Jelikož toto datum letos vychází na sobotu, proto se lhůta prodlužuje do prvního únorového pondělí (2. února 2015). Na rozdíl od daně z příjmu fyzických či právnických osob, kdy je v určitých případech možné odevzdat přiznání s tříměsíčním zpožděním, musí v tomto případě splnit svoji povinnost ve zmíněném termínu také ti, kdo využívají služeb daňového poradce. Pro úplnost připomínáme, že daňové přiznání je nutné na finanční úřad podat i v případě, že je vozidlo od daně osvobozeno.

Letošní novinkou je povinnost elektronického podání daňového přiznání, a to pro všechny, kdo mají datovou schránku. V případě, že firmy či živnostníci s datovou schránkou odevzdají v roce 2015 na finanční úřad klasický růžový tiskopis, vystavují se riziku vysoké pokuty.

Zálohy na silniční daň se platí stejně jako v minulých letech čtyřikrát ročně a jsou splatné do 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince. Zálohy na daň se vypočtítají ve výši 1/12 příslušné roční sazby daně za každý kalendářní měsíc, ve kterém u vozidla trvala, vznikla nebo zanikla daňová povinnost v rozhodném období.

Podrobnější informace k výpočtu silniční daně za zdaňovací období 2014 naleznete ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina