archív aktualít rok 2015

Legislatíva SR: Zmeny v roku 2015 pre firmy a podnikateľov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podnikatel 1Na začiatku roku 2015 zaplatia firmy po prvý raz daňovú licenciu. Pre ne je dôležitý aj predpis čo nemožno zahrnúť do nákladov, napríklad výdavky za alkohol a tabak ako reklamné darčeky. Môžu to len firmy, ktoré s týmto sortimentom podnikajú.

Výdavky na nákup pracovného ošatenia sú daňovo akceptovateľné len v určitých vymedzených prípadoch. Ide o výdavky na oblečenie vo firme, ktorá vykonáva takú činnosť pri ktorej sa podľa nariadenia vlády č. 395/ 2006 Z. z. o minimálnych požiadavkách na poskytovanie a používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov. Oblečenie môžu poskytnúť zamestnancom len ako pracovnú rovnošatu, ale pracovné ošatenie podľa podmienok uvedených v osobitných predpisoch. Nákup obleku a topánok je výdavkom na osobnú potrebu a je nedaňovým výdavkom. Náklady si nemôže dať do nákladov podnikateľ, hoci chodí na pracovné stretnutia v obleku a primeraných topánkach. Ak si topánky chce dať do nákladov, musí ísť o pracovnú obuv.

Drahé autá si nemôžu dať do nákladov tie firmy, ktoré by sa vďaka tomu dostali do straty. Týka sa to áut, ktorých cena je vyššia ako 48 tis. €. Ak je cena drahého auta vyššia, môže si dať do nákladov len odpisy ako keby auto stálo 48 tis. €. Bude sa to posudzovať počas celých 4 rokov, pri ktorých sa bude auto odpisovať. Drahšie autá si budú môcť kupovať len tí podnikatelia, ktorý majú na to dostatočný príjem.

Daňovú licenciu firmy platia po prvý raz. Spoločnosti, ktoré nie sú platcami DPH a majú tržby do 500 tis. € – zaplatia za licenciu 480 €. Ak je firma platcom DPH a neprekročí obrat 500 tis. € – zaplatí licenciu v dvojnásobnej výške: 960 €. Firmy, ktorých tržby sú vyššie ako pol milióna € – musia zaplatiť 2880 €. Licenčné poplatky sa netýkajú živnostníkov.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina